用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南書院
樓主: chelchel0126
go

聖道迦南書院   [複製鏈接]

sillydad 發表於 19-12-7 01:32
今日小學已派banding, 知道是Band1, 呈一級7, 呈二級6, 全級150人。奧數平時金獎, ICAS數學拿high distinct ...

這成績應該匯基,聖道迦南必收吧!

jmk2012 發表於 19-12-8 20:44
回覆 bbba05 的帖子

崇真banding 1?

唔係呀,大約 band 2A

回覆 chanti 的帖子

會揀人in, must be ALL B

jmk2012 發表於 19-12-8 20:44
回覆 bbba05 的帖子

崇真banding 1?

基崇屬B2A水平

直資 2018年 3322 / 22222
基崇 59.3% / 93.4%
香島 45.8% / 94.8%
宏信 38% / [·]
真道 37.3% / [·]
聖道迦南 35% / [·]
青年會 >30% / > 80%
啟思 28.6% / [·]

JHsbb 發表於 19-12-8 01:03
同我想法一樣, 分享吓, 今日去聽完培道, 校長及副校長提醒叫我地記得係揀一間合適佢的中學,無需理會學校BAN ...

但係banding就係其中一個合唔合適既考量喔

上星期參觀聖道迦南, 同校長、副校、老師、學生都傾過計,覺得佢哋一啲都冇刻意吹棒自己學校,佢哋都好謙虛,校長教咗15年, 因為前校長退休,所以由當時副校徐校長升任校長,佢話學校老師好少流失,所以我眼見啲老師好投入好團結,當日仲有好多畢業生返來幫手同探老師,好明顯佢哋感情超好,我觀察到連在學嘅學生都同老師打成一遍,冇隔膜,呢樣已然是很難得!

其實香港行到呢一刻,大家仲要問學校是什麼banding嗎? 學生成績是否最重要? 我個人會睇重成長路上有沒有同行者,學習除了是硬知識,思考及判斷能力更為重要,如果學校能提供一個環境讓學生自由成長,引導佢哋找尋自己的路向,這不是比DSE考到幾多分更有意思嗎?

chenyoyo 發表於 19-12-9 10:36
上星期參觀聖道迦南, 同校長、副校、老師、學生都傾過計,覺得佢哋一啲都冇刻意吹棒自己學校,佢哋都好謙虛 ...

Banding合適幾時都重要,高攀了跟唔到,冇自信。低估了,可能上堂冇心機,浪費咗好嘅材料。

德育當然重要,但我相信每個banding都可以找到合適的。

關於吹捧,我反而覺得學校有一點點。我總共去咗4-5 次家長會,有老師,家教會成員會拿自己學校同uccke比較,仲講到大家差唔多。有一次我問老師學校收唔收band 3學生,佢居然咁答我:"主要收band 1, band 2 都應該有嘅,應該冇band 3", 坦白講我唔信囉。  我信佢近年收好咗,始終直資有自己市場,尤其是近年特別吃香,求過於供,自然多好成績嘅學生,唔通有高banding學生唔收咩。

可能真係個人感覺, 或咁啱大家遇到的人有不同講法。我哋同副校講住港島南區, 佢好謙虛咁問學校有何榮幸吸引到我哋考慮呢間學校添!
我問朋友仔仔讀隔離匯基, 覺得迦南學生乖唔乖, 佢話咪同佢匯基差唔多, 都算乖呀!
Anyway, 今年in完睇吓佢最終收咩成績嘅學生就知了! 我仔B2生, 我都冇乜信心收佢!

大家仲有無收到面試通知呀, 我未收到,睇黎凶多吉少, 又會唔會放係2月先見呢? 我女成績係幾好架(BAAA)操行都A, 但我想比佢去間校風好及讀得開心的學校, 會唔會見成續唔差驚我地係做試點, 所以唔揀佢呢.

咁不如打去問吓啦,咁好成績冇理由冇得見!

MaryWong10 發表於 19-12-8 16:05
Uccke 為B1b學校

聖道迦南為B3 or B2c 學校,兩者之間差好遠
聖道真係B3 or B2c? ??

因為有朋友話由上年開始學校要全科B先有得interview.

bbba05 發表於 19-12-9 11:08
Banding合適幾時都重要,高攀了跟唔到,冇自信。低估了,可能上堂冇心機,浪費咗好嘅材料。

德育當然重要 ...

同意選擇合適啱程度的學校
3322同22222接近日校平均四同七成
代表學校B1/B2/B3成績大約各1/3
如主要收B2/B3生 DSE成績正增值
如主要收B1/B2生 DSE成績負增值

chenyoyo 發表於 19-12-9 15:04
咁不如打去問吓啦,咁好成績冇理由冇得見!
我諗住星期三都收唔到就打去問

loklok0104 發表於 19-12-9 17:06
聖道真係B3 or B2c? ??

因為有朋友話由上年開始學校要全科B先有得interview.

可以參考一d客觀數據,好過一d偏頗嘅演繹,
https://dse.bigexam.hk/en/ssp/school/141

回覆 JHsbb 的帖子

Contact the school

回覆樓主:

去年面試題目?

回覆 JHsbb 的帖子

Do you want to study in this school?
‹ 上一主題|下一主題