用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上教育王國都攞不到料
go

上教育王國都攞不到料  

網上基本都是幾年前的資料, 有事想問問各校家長, 但自從大家用WhatsApp谷後, 每年都只有幾人來開個揮手post, 跟著便消聲匿跡了...

呢幾年係靜咗好多

簽名被屏蔽

依家大家都係whatsapp谷直接講,少上網爆料了,係網上講好容易引起不必要的紛爭,大家乾脆同自己熟的人討論就算。

其實係whatsapp討論,只係圍爐取暖,效益不一定高,亦可能有更多錯誤資訊。

chun719    發表於 19-12-11 15:32
hippoo    發表於 19-12-11 10:16
retriever    發表於 19-12-10 08:50
Arabellahk    發表於 19-12-3 23:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

係靜左好多
無論其他人定係自己,都分享少左

可能有時候太多社交平台,自己都懶左發言或者詳細分析

WSYSC    發表於 21-8-4 16:54

“起底”風潮和個人隱私意識增強,相信大家會越來越避免提及學校詳細信息。
估計增加匿名分享區,類似名校secret,或有助改善。

回覆樓主:

可能自己在EK已有一段時間,當見到有些新題問,在EK已討論過N 次,真的無興趣去答

Yanamami    發表於 20-1-23 09:36

Jane1983 發表於 19-12-2 18:32
呢幾年係靜咗好多
有心人的仔仔女女們都長大了.

Danielhk 發表於 20-1-22 07:48
“起底”風潮和個人隱私意識增強,相信大家會越來越避免提及學校詳細信息。
估計增加匿名分享區,類似名校s ...

起底是由於政治立場??

就算教育廣場, 教育也不是最高考慮, 低於政治理念? 奇怪.

如是者, 那我們的教育是否, under政治, or, “政治?

對學生, 年青人/社會將來有好處?

平常心, d邏輯, d思考. 才對教育有利.

過去, 在教育廣場分享, 少了避忌. 政治理念, 也只是約略帶過, 比較輕松.

今天, 2020回來, 真希望教育回歸正常.

再者, 家長好, 學生好, 教育界好, 比多d邏輯思維.

planetearth 發表於 20-1-22 10:40
有心人的仔仔女女們都長大了.

是的.

如我大囝已畢業/工作, 有好一段時間沒參與.

好幾年前, 曾經於一些言論內, 留下一些訊息, 有關大囝曾有對立性反抗症”.

明報教育版, 要做一篇介紹時, 在教育廣場找到我的資料.

最後, 做了一個電話訪問.

個人覺得, 教育心得, 人人不同, 有高有低, 環境背景也未必一樣.

如果, 有些人走過什么路, 互相分享, 可以有裨益.

stillgood20 發表於 20-1-22 11:05
“起底”是由於政治立場??就算教育廣場, 教育也不是最高考慮, 低於政治理念? 奇怪.如是者, 那我們的教育是 ...

僅僅一個“起底”,你就這麼多聯想。
本身已是一個例證。說明言語表達的“歧異”與容易衝突。

理解上也容易與身邊人,身邊事情進行聯想,進行關聯。

起底有多種情況。比如無禮貌,粗魯,....

我說的“起底”的定義,請參見維基百科

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Doxing

我想表達的是:免於恐懼的自由下,陌生人之間才樂意分享更多有價值信息。

回覆 planetearth 的帖子

其實係可惜,曾經呢度好多有用的資訊。

Danielhk 發表於 20-1-22 11:18
僅僅一個“起底”,你就這麼多聯想。
本身已是一個例證。說明言語表達的“歧異”與容易衝突。
. 失言了!
換一句說話, 網絡世界, 也小心運用.

poonseelai 發表於 20-1-22 09:34
可能自己在EK已有一段時間,當見到有些新題問,在EK已討論過N 次,真的無興趣去答
...

事實上在EK搜尋一下,已經有不少詳細舊料,但人就是懶,飯來張口。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我隨機檢查了不同年份的小學雜談。答複數量還不錯。

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 20-1-22 14:13
事實上在EK搜尋一下,已經有不少詳細舊料,但人就是懶,飯來張口。
依家要求係即食文化, 懶人包.............邊度仲會好似我地以前咁, 真係 search 到幾多帖睇幾多, 當年我睇到我囡中學 2008 年既舊帖做參考
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我不期望在EK內索得什麼資訊(沒有期望就沒有失望),大家交流一下教育心得,了解一下其他學校情況,雖然未必有用,至少可以給自己一些參考,避免走得大遠。
開了Whatsapp group不代表可以取得更多有用資料,心態不便,去到哪不是一樣!先不要期望拿到什麼有"正"料,問一下自己拿出"正"料出來分享? 在競爭的環境下,愈多見自私的人。

miriam 發表於 20-1-22 15:57
依家要求係即食文化, 懶人包.............邊度仲會好似我地以前咁, 真係 search 到幾多帖睇幾多, 當年我睇 ...
Exactly. 我提供哂link都唔望下……

notcool 發表於 20-1-22 15:51
我隨機檢查了不同年份的小學雜談。答複數量還不錯。

这不是分享或討論帖,全部问補習、媬母車之类,如果揾料係指呢d料就失望亦唔奇。