用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上教育王國都攞不到料
樓主: scholar
go

上教育王國都攞不到料  

醒目開學勳章 貢獻勳章

old seafood 報到

我面皮夠厚,仲時不時答咀...

小菜豆    發表於 20-8-11 09:10
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

天使麵 發表於 20-6-21 16:58
我都係做cd-rom 多,不過近年呢度真係靜左,所以都少黎左…依稀記得早年bk ek好熱鬧,都至少十二 ...
whatsapp & fb group 多左人開之後真伙靜左, 仍然好多資訊呢 d group 係取代唔到, 再知正同負面意見都係 forum 先會最多
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 20-6-23 07:37
old seafood 報到

我面皮夠厚,仲時不時答咀...
我個 seafood 係咪老過你呢 (玩鬥老 mode on)

小曳人    發表於 20-6-23 12:37
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

依家啲post好快就會jump 去補習做conclusion, 都唔理個細路原來都未入學讀書。

估計在囡囡約11,12歲時開始上EK, 那時有anchan,eviepa, Shadeslayer, GSIS那位不停變身的爸爸,October ........還有很多。百家爭鳴,那怕討論到反晒枱,惡言相向,出走幾日,又忍不住上EK分享,頗有「滾滾紅塵肝膽照,相逢一笑泯恩仇」的味道吧!這些父母的特質是很愛很愛自己的孩子,通過愛上自己的孩子,又容易喜歡上別人家的孩子們,於是努努力力地分享心得見聞,希望同道少走歪路。

十多年過去,今日喜見各位家長的孩子略有小成,或是已在修身齊家的道路中進發,可喜可賀!

annie40 發表於 20-6-28 10:23
估計在囡囡約11,12歲時開始上EK, 那時有anchan,eviepa, Shadeslayer, GSIS那位不停變身的爸爸,October .. ...

在你身上我也吸到不少好料!仲有啲掛住聰明仔爸爸添。

scholar 發表於 19-12-2 16:09
網上基本都是幾年前的資料, 有事想問問各校家長, 但自從大家用WhatsApp谷後, 每年都只有幾人來開個揮手post ...

有乜嘢問題想問?我可以試吓答你

估計在囡囡約11,12歲時開始上EK, 那時有anchan,eviepa, Shadeslayer, GSIS那位不停變身的爸爸,October .. ...

仲有囝囝爸,Judy咁。

好耐冇上EK,一上見Annie ,別來無恙嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

這些家長特質是本身有料之人

現在真係要自己過濾資訊!

bbc2018 發表於 20-7-10 08:58
現在多發言的只係..........
相信現在的家長也是很愛很愛自己的孩子

cafeva 發表於 20-7-10 11:18
相信現在的家長也是很愛很愛自己的孩子

資訊方面,家長們要自己分析,或去學校網站睇清楚

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Raccch 發表於 19-12-3 10:39
依家大家都係whatsapp谷直接講,少上網爆料了,係網上講好容易引起不必要的紛爭,大家乾脆同自己熟的人討論 ...

以前EK d家長經常爆料,部分內容頗有爆炸性,十分精彩,我亦俾佢哋嘅內容吸引咗,入嚟做會員交流吓消息。但係近年感覺到討論氣氛改變咗。始終EK係一個公開論壇,學校有人盯實討論區,言論不當可能有法律後果。可能因為咁樣,大家減少爆料,討論區回復平淡。我自己都少咗評論學校,現時以提供客觀的資訊為主......

現在家長經常問哪間學校好些,又或者要求比較兩間程度很相似的學校(例如:LS 和 DBS 邊間好 d?)感覺千篇一律,有點沉悶。

bbc2018 發表於 20-7-10 08:58

首先利申:其他人是有料的,我除外。

这里资讯真真假假,我在十多年前都觉得有真有假,但真的多些,假的、以讹传讹较少。

可能当时的家长,或者我自己真的对升中不了解,在这里揾心仪学校的料,再私下联系真正家长,大多数优缺点都会讲出来。当自己过咗,别人问到就尽量分享一下!

自己在这里或者其他地方听到一些新生事物,自己就去网上揾料,或者问人,慢慢就知多点,有时间就写一些长篇大论,引发讨论,抛砖引玉。现在这种氛围没有了,基本尊重少了,守望相助的精神也少了!

讲开爆料,始终社会上有底线,有些不能太直白,只可以轻轻带过,明就明,唔明就算。我自己都小心自己讲的事情会否踩界,我担心,就删掉,或者擺过夜,心平气和睇多次,修饰一下才出街,少些争抝,多些做就!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我又覺得唔係,EK真係好有用,要花時間去搵舊post,分析留言,pm功能都好好用,好多家長都慷慨分享。
好多高人前輩提供最新資訊,DSE成績數據夠晒update
反而join過whatsapp group都好靜,唔會套到料,因為大部分人都係同屆競爭者,或者問多兩句就聞到廣告味,真心分享既唔多。

我都贊成Ek對新手家長好有用啊!只要肯花時間睇舊Post,可以了解心儀學校,包括收生,面試模式等,我也受益良多。

受到警告

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

回覆樓主:

EK對新手十分有用,但前提是用家願意花小小時間搜尋下舊posts, join過唔少whatsapp谷,但絕大部分都只屬吹水性質,而且很多人入谷都係路過性質,而真心會放料share的人亦唔多。相反,感覺上ek較多真實用家,很多用家都樂意分享。

回覆 annie40 的帖子

十年前反映了香港一代重視子女教育的家長, 十年後又反映了另一批香港家長...

這一年, 可能真的各種原因,
考慮的不是在香港選邊一間學校,
而是, 小朋友是否留在香港接受教育,

小兒幼稚園已經流失了半班同學...
都轉去一線名幼, 那麼, 一線名幼的空位, 就是移民的一群放出黎