用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上教育王國都攞不到料
樓主: scholar
go

上教育王國都攞不到料  

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 20-1-23 09:31
Exactly. 我提供哂link都唔望下……
你非常好人俾好多懶人包出黎, 有邊個領情? 總之佢地出帖問你就要逐樣覆, 唔覆叫佢搵下舊料就問返你係邊位, 呢樣我都試過, 我就係正正現就讀家長.

千字文我未打過咩? 打到手軟架!

竟然係學校老師有睇我既千字文, 仲要拎黎做 LS 教材, 個下都開心架.

Yanamami    發表於 20-1-23 13:42
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

stillgood20 發表於 20-1-22 11:16
是的.如我大囝已畢業/工作, 有好一段時間沒參與.好幾年前, 曾經於一些言論內, 留下一些訊息, 有關大囝曾有 ...
有心網友的分享真系學到好多. 對, 每個小朋友的性格都唔同, 成長經歷又唔同, 而又因為這樣, 每個人都是獨特的. 成長過程有唔少歡喜又有唔少無奈. 最後還是要選擇合適自己的路.

時代唔同咗,教育環境唔同咗,舊人經驗意見唔啱使喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 20-1-23 12:41
時代唔同咗,教育環境唔同咗,舊人經驗意見唔啱使喇。

唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ 2nd in问咩/ 出左新成績表補唔補交/ 彩色印定黑白好/ 買咩埤子書包、水壺、銀包、波鞋、表……/ 用咩手机plan/ 点俾零用錢/ 中四選科……年復-年答,都係答相同既野。老老实实,好多学校年年都几乎係禁考,面試形式無乜变,机会只係留俾有準備既人,係我幾大參考下前幾年既帖,自己比較下相同/不同既地方……當係人都知HK讀医必修chem之時,仲有人问紧……大概EK变成个吹水地方,而唔係揾料既地方,因為無人肯去“搵”。 Oops, my fault. 楼主話攞,唔係揾~

October.    發表於 20-1-24 11:30

Yanamami 發表於 20-1-24 05:35
唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ ...

仲有ib可唔可以報本地大學,dse可唔可以報外國大學

唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ ...

醫科始終都係少數,呢啲咁嘅問題,咩學校,咩科,咩補習社,點樣改善中文英文數學,唔同時代都有唔同答案。

但係年年月月日日,又真係悶咗啲。而家有啲人問嘢又好似欠咗佢咁。

其實論壇係公眾的,以前有討論有互動,有啲似Hyde Park corner 味道。依家啲人只係要免費攞了,快靚正,再唔係就變成駡戰。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實邊一代嘅人都知道考試要做pass paper,點解啲人上 EK 唔識得搵舊post?

shadeslayer 發表於 20-1-24 07:57
其實邊一代嘅人都知道考試要做pass paper,點解啲人上 EK 唔識得搵舊post?

好了,我地班old seafood出黎“分享”点係ek揾料……大概唔啱听之餘会話“不友善”、“寸寸共”,唔想分享唔啱睇大可以skip, 唔洗禁多声氣、而家ek氣氛差左好多……忠言总係逆耳吖。

小曳人    發表於 20-6-23 07:33
poonseelai    發表於 20-1-24 09:27

planetearth 發表於 20-1-23 11:46
有心網友的分享真系學到好多. 對, 每個小朋友的性格都唔同, 成長經歷又唔同, 而又因為這樣, 每個人都是獨特 ...

昨天,Utube睇一個視頻'意識是什麼'-老高與小茉channel.
可以與小朋友分享,深入淺出.

p.s.這個”意識’課題, 分析了部份人類, 判斷中的一些誤差.

另外, 有關”痛楚”的一些剖析.

原來, 人的意識(思想)是可受控的.

會唔會係求學時期,被鼓勵重正確答案,輕思考過程的後遺症?

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 20-1-24 08:17
好了,我地班old seafood出黎“分享”点係ek揾料……大概唔啱听之餘会話“不友善”、“寸寸共”,唔想分享 ...
好記得俾人問我係邊位時, hkpapa852 既神回, 我睇完即刻笑左出黎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

shadeslayer 發表於 20-1-24 07:54
醫科始終都係少數,呢啲咁嘅問題,咩學校,咩科,咩補習社,點樣改善中文英文數學,唔同時代都有唔同答案 ...
第一段個堆問題我都有架, 只係掟畀我囡做, 叫佢自己搵 source, 睇下邊間補習社好, 問下同校同學意見, 搞掂晒我負責畀錢

我剛剛註冊加入,原來之前有好多消息,好可惜,我錯過左。

stillgood20 發表於 20-1-22 11:16
是的.如我大囝已畢業/工作, 有好一段時間沒參與.好幾年前, 曾經於一些言論內, 留下一些訊息, 有關大囝曾有 ...

我都接受過傳媒訪問,是透過EK的PM,面對面的,在某間大學內進行,但我拒絕拍攝,可以錄音,因為我都有錄低,不用口同鼻拗!

我個人不怕起底,反而是保護CEO,因為她退休前是教育界高層。現在阿仔的同事上EK揾料為子女入學,他只提我日誌私隱要改設定而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

再係咁,呢個帖會變咗EK Old Seafood圍爐post啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-5-21 17:27
再係咁,呢個帖會變咗EK Old Seafood圍爐post啦!
到到到

bk 同 ek 分拆後已經係度睇帖學野

miriam 發表於 20-5-21 17:42
到到到

bk 同 ek 分拆後已經係度睇帖學野

真係嚇鬼死,諗諗下原來由大女揾幼稚園蒲到佢而家大三……如果積分可以換电器用品就好~

攞料? 嘥氣啦! 呢度同普通論壇一樣,一樣有網络欺凌,十幾年来,都遇过幾次,我来过,走过,又来过,又走过,唔好想到呢度咁清高! 或許将来会有一次,忘記回来了!
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆 20120808 的帖子

其實我在EK學到好多野,真係攞到料的,爬幾年文了,但不常出post,懶得打

trancypants 發表於 20-6-18 14:23
回覆 20120808 的帖子

其實我在EK學到好多野,真係攞到料的,爬幾年文了,但不常出post,懶得打 ...

我都係做cd-rom 多,不過近年呢度真係靜左,所以都少黎左…依稀記得早年bk ek好熱鬧,都至少十二年前…由我個小朋友未讀幼稚園到如無意外應該入大學…有幾位喺度識的朋友,佢地都甚少出現喇…