用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 若學生記憶好中三選科可否只選中史,中國文學,經濟 ...
樓主: Arabellahk
go

若學生記憶好中三選科可否只選中史,中國文學,經濟

回覆 IloveJJ 的帖子

咁我就唔清楚,但朋友探班主任,一提 in house,就雙眼發光咁,話好難又好想入。
你當個 course 係一次過讀兩個 course 咁,畀多一年時間就可以換來兩個學位。就好似 DSE  Combined Science 咁,但就冇 cut syllabus,只係用多一年時間去換取 two complete subjects。聽朋友講係可以揀 stream,讀落想讀 law 的話,可以揀 law 嘅 modules,然後考 PCLL 呢條路,唔係就揀另外嗰個(BBA or Govt)。揀左 BBA/Govt,冇聽錯應該都係可以考 PCLL 但可能辛苦啲囉,始終冇食全餐。

YmOra 發表於 19-12-5 21:31
對於點解多人記得公式,但又使用唔到出來。

我的睇法是,一條公式有着百題千題甚至乎萬題的題目可以使用 ...
十分同意,所以當聽到奧數都有得操,真的有些無言(亦不是話操練本身有問題)。
近年想借用eca 培養小朋友應用思維,暫時未成氣候

MrBeast 發表於 19-12-6 08:19
十分同意,所以當聽到奧數都有得操,真的有些無言(亦不是話操練本身有問題)。
近年想借用eca 培養小朋友 ...
奧數可以操最多只能在小學階段,越高年級越考思維能力,靠操作用不大。

MrBeast 發表於 19-12-6 08:19
近年想借用eca 培養小朋友 ...

認同奧數嘅"操"係失去她本身存在的意義。我都係間唔中抽一些奧數題出來與孩子分享玩下,當作數學趣味題或IQ解難玩下,增加女兒對數學的好奇心和增加她的自信心而矣!

王家爸爸 發表於 19-12-5 08:38
M1既微積分比M2淺啲,至於統計、代數邊種難啲,其實好睇個人。如果小朋友基礎數學概念好,又需要確確實實咁 ...
謝謝!

有些科有校本評核,請問不同學校的校本評核分數差距大不大?

王家爸爸 發表於 19-12-4 15:49
對大部分人來講,文字邏輯比數字邏輯難。例如,數字邏輯,你只需要熟悉公式,基本上大部分數都做到。文字邏 ...
謝謝!
中國文學會不會很難,很難拿高分,尤其卷一文學創作,不同的評卷老師會不會有不同的結果?

1998Ruby1998 發表於 19-12-5 19:35
回覆 IloveJJ 的帖子

同 shevachevy 講嘅一樣,要讀 5 年,出黎有兩張 cert(某程度上你當係讀完 2 個 deg ...
多讀一年的時間若用於讀一碩士或博士學位是否更好些?

Arabellahk 發表於 19-12-21 14:36
多讀一年的時間若用於讀一碩士或博士學位是否更好些?

但係讀呢個雙學位,一畢業就可以讀 PCLL,如果你係讀完 BBA 想入 law 呢條路,咁你要用一年時間去讀 law,唔單只可能辛苦唔適應,post grad law degree 都唔係咁容易俾你入。

如果你係讀 law 走去讀 BBA,想入金融呢啲,咁其實做多幾份 intern 整靚 CV 更實際。

BTW 香港碩士係讀兩年?

1998Ruby1998 發表於 19-12-21 16:51

但係讀呢個雙學位,一畢業就可以讀 PCLL,如果你係讀 ...

請教題外話,想問問大學四年資助學位,咁!一些雙學位或成績欠佳需多讀一年或教育學士等等課程,想問第五年是不是沒有政府資助要俾全費呀?

thx.thx.

1998Ruby1998 發表於 19-12-21 16:51

但係讀呢個雙學位,一畢業就可以讀 PCLL,如果你係讀 ...
感覺雙學位+碩士(或博士)比單學位+碩士(或博士)求職那些對學歷要求高的公司並無明顯優勢,另外不管碩士是讀1年還是讀2年或更多,讀雙學位,要遲工作一年。

Arabellahk 發表於 20-1-3 23:49
感覺雙學位+碩士(或博士)比單學位+碩士(或博士)求職那些對學歷要求高的公司並無明顯優勢,另外不管碩士 ...

個雙學位用途唔係俾你咁用嘛!

如果係普通人修但學位再修碩士,要 6 年 (除非出國讀 1 年制),雙學位快人一年。

Arabellahk 發表於 20-1-3 23:49
感覺雙學位+碩士(或博士)比單學位+碩士(或博士)求職那些對學歷要求高的公司並無明顯優勢,另外不管碩士 ...

有少少同感,但攪唔清,表面看落取得碩士比一般正常由學士後碩士快1年時間取得碩士學位。但慢人1年嘅學士生早DD出嚟社會工作,加上可以夜間兼讀碩士,一邊工作一邊繼續學業,從工作經驗角度看又似乎有"優勢"多DD喎!咁讀少一年又取得碩士嘅又好似無明顯優勢。