用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 若學生記憶好中三選科可否只選中史,中國文學,經濟 ...
go

若學生記憶好中三選科可否只選中史,中國文學,經濟

若學生記憶力好,只求分,不求將來專業,中三選修科可否只選中史或世界史,中國文學或英國文學,經濟?

Arabellahk 發表於 19-12-2 14:09
若學生記憶力好,只求分,不求將來專業,中三選修科可否只選中史或世界史,中國文學或英國文學,經濟?
...

why not?

但最重要興趣,冇興趣幾好記性都冇心機温。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

guess the follow up question will be: 大學可選什麼科

gracelam 發表於 19-12-2 14:36
why not?

但最重要興趣,冇興趣幾好記性都冇心機温。

感覺考取5**的機會高於其他科

IloveJJ 發表於 19-12-2 23:58

點解?

文科以記為主,理科還需理解,

對於記憶力強的學生,感覺文科易取高分

回覆 Arabellahk 的帖子

唔認同!現在文科答題都好講技巧唔係記得晒一定答得對!當然如果佢一d要計都唔識咁真係只可文科!再唔係外語都可以死記!

Arabellahk 發表於 19-12-3 00:22
文科以記為主,理科還需理解,對於記憶力強的學生,文科易取高分

文科除左靠記,仲要識答題技巧及分析,答唔中point會失分。

不過記憶力好加上有興趣係事半功倍。

Arabellahk 發表於 19-12-2 23:19
考取5**的機會高於其他科

從來無听过文科考**机会高d, 任你記性幾好,首先答唔中point, 然後無技巧,3唔啱評卷員口味,已唔可能易有**.

我女既LS-般般,佢同学係**級,我叫佢請教下人,佢話睇过份卷,points大至-样,但舖排寫法不同,已好有分别。我女記性好,記書全無问題,但應該寫既技巧有待改善,唔夠有力。

由另一個角度探討下.
香港好叻嗰批尖子, 文理皆佳, 但一般又不會讀純文商,如果你孩子係叻人一族,另劈途徑, 人棄我取讀文商,面對文商少尖子既情況下, 相對易d取**, 又唔係完全冇得諗.

MrBeast 發表於 19-12-2 16:18
guess the follow up question will be: 大學可選什麼科
讀文科選擇範圍確實少,不知讀文科是否可選以下專業:商學,經濟,金融,法律,心理,管理,新聞等

Arabellahk 發表於 19-12-3 14:08
讀文科選擇範圍確實少,不知讀文科是否可選以下專業:商學,經濟,金融,法律,心理,管理,新聞等
...

金融同經濟科數好重要,最好有 M2, M1 都唔太夠用。

Arabellahk 發表於 19-12-3 14:08
...
https://www.bbc.com/worklife/article/20190401-why-worthless-humanities-degrees-may-set-you-up-for-life

Arabellahk    發表於 19-12-3 23:45

回覆 Arabellahk 的帖子

有記性又有興趣, 加上讀書態度正面的話成績一定唔差喎!
夠成績揀咩都得啦 (除左醫科)
不過都可以諗下大學TARGET咩科, 如果大學想讀商果方面ECON + BAFS可能仲好;
如果LAW我建議 HISTORY + ENG LIT; 新聞就中史 + GEOG  + 文學

IloveJJ 發表於 19-12-3 18:19
咁如果:中史世史+Chem/ Bio可以揀咩呢?

Nursing/醫療/中醫/教育/藥劑

...
文科唔係真係全部靠記,文科同理科都需要理解同分析,只係理解同分析既方法唔同。

October. 發表於 19-12-3 12:43
由另一個角度探討下.
香港好叻嗰批尖子, 文理皆佳, 但一般又不會讀純文商,如果你孩子係叻人一族,另劈途徑,  ...
謝謝!

王家爸爸 發表於 19-12-3 23:15
文科唔係真係全部靠記,文科同理科都需要理解同分析,只係理解同分析既方法唔同。 ...
文科的確不是全部靠記,只是相對理科而言。