用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS  

我女當年是二月頭出, 兩星期內要交留位費。但我覺得有冇 offer 分別不大,當年 HKU offer 要4A*, 放榜後就算有冇 offer ,4A* 便收。反而英國分別會大d,因為英國學校係有 offer 才收,如果之前冇 offer, 但又考得好也不收,女兒當年有同學 gap year 再報

謝謝你?我仔in 咗HkU,等消息。他又報英國,也在等interview, 他收到某大學reject的 消息(interview 都没有機會)話他成績唔夠,但他PG是45。他雖然表面没有什么但我看到他内心是很憂心...

回覆 lovenature 的帖子

请问你女当年系米接收到个CO,冇叫留位费,但出成绩后都收了她?最后有冇系香港读?

F15X5 發表於 20-1-14 10:42
謝謝你?我仔in 咗HkU,等消息。他又報英國,也在等interview, 他收到某大學reject的 消息(interview 都没 ...

ib45但成績唔夠,HL subjects 有無關係?

回覆 F15X5 的帖子

PG 45 都reject?喺咪神科?

poonseelai 發表於 20-1-14 13:38

ib45但成績唔夠,HL subjects 有無關係?

HL 是Bio, Chem 和 Ecom,科目應該ok報醫

English Language A  ( i.e. not English B ) is required for medicine or dentistry. Even though, you get PG 45/45 will still be rejected for studying of medicine or dentistry of some elite University if you take English B   

其實英國報醫,主要都是睇UCAT or BMAT成績,predict grade 都是其次。

回覆樓主:

是本地定海外大學rejects? 英文take SL, 我估唔係Eng B SL

係呀,我知道UCAT 和BMAT 也很重要。他考的成績應該是中等,如果大學把 UCAT 或BMAT看得重,他是比較不利。他是takes Eng A。他現在等其他4間英国大學的feedbacks.

F15X5 發表於 20-1-14 10:42
謝謝你?我仔in 咗HkU,等消息。他又報英國,也在等interview, 他收到某大學reject的 消息(interview 都没 ...
其實英國仲難,因為條件較多,BMAT /UKCAT,gcse 成績,predicted grade, personal statement, 義工時數等等。你仔仔報了那幾間?因為每間醫學院有不同的 minimum point of BMAT/UKCAT, 如果不到,predicted grade 滿分也 reject, 所以選校時要選到分嗰d,以免浪費機會。例如Queen Mary (Barts) ,八級樂器也有分加,Exeter 就 actual 成績會有分加,所以gap year 報先有優勢。再加上政府限制國際生,每間醫學院也只能收十多個國際生,競爭太大了。選校策略和運氣都重要。
你仔仔好叻,滿分一定入到 hku / cuhk 醫科的,不用擔心,祝福你。

cpmummy 發表於 20-1-14 13:31
回覆 lovenature 的帖子

请问你女当年系米接收到个CO,冇叫留位费,但出成绩后都收了她?最后有冇系香港读 ...
Hku 有收留位費,冇記錯係一萬蚊。當年這個決定也很難,我也有在EK 找高人指點,女兒最後選了英國。

F15X5 發表於 20-1-14 15:57
係呀,我知道UCAT 和BMAT 也很重要。他考的成績應該是中等,如果大學把 UCAT 或BMAT看得重,他是比較不利。 ...
考得 UKCAT/BMAT 都係報醫的,個個成績都係強的,考到中等也不錯

lovenature 發表於 20-1-15 07:56
Hku 有收留位費,冇記錯係一萬蚊。當年這個決定也很難,我也有在EK 找高人指點,女兒最後選了英國。 ...
如果英國讀醫,應該會留當地發展了。

lovenature 發表於 20-1-15 07:52
其實英國仲難,因為條件較多,BMAT /UKCAT,gcse 成績,predicted grade, personal statement, 義工時數等 ...

Thanks for your advise !  我都唔敢問他太多,只是希望了解情况,找方法manage他的expectation希望可以幫他放鬆一點,不要影響最終IB成績,PG只是參考,最後失手什麼都沒有用,现在只有等吧。

其實我唔知道他最後報了那大學,他只說一定唔報oxbridge, 會考虑UCL, Edinburgh,Cardiff..etc. 因為interview的機會都沒有就被Edinburgh rejects咗,其他大學又沒有消息,所以有擔心。他真的好希望有機會讀醫,IGSES straight A*,有八級音樂,有參加HKU’s student attachment....

我知道Edinburgh 要超高UCAT 成績先有機會,和好似不用interview的,所以不要太傷心。如果有報Cardiff ,應該都有機會有interviews,因為要求的UCAT 成績不算太高,不過interview 就超難,要做好準備。

KathyChing 發表於 20-1-15 10:06

我知道Edinburgh 要超高UCAT 成績先有機會,和好似不用interview的,所以不要太傷心。 ...

Thanks ! 知道“死因”好多了,希望在明天(emoji)

lovenature 發表於 20-1-15 07:56
Hku 有收留位費,冇記錯係一萬蚊。當年這個決定也很難,我也有在EK 找高人指點,女兒最後選了英國。 ...

可以分享一下選英國的原因?决定在當地發展/生活?

F15X5 發表於 20-1-15 10:17
Thanks ! 知道“死因”好多了,希望在明天(emoji)
https://www.ed.ac.uk/files/atoms/files/mbchb_admission_statistics_2017_to_2019_0.pdf
Edinburgh 既 admission statistics, 女兒當年睇過admission statistics ,她覺得國際生UKCAT 起碼要2800 加SJT 1 才有機會,所以她當時唔敢揀 Edinburgh。她當年揀兩間高 ranking 少少,另外兩間好低 ranking 既 medical school 做 back up。當時壓力都好大,也曾經懷疑自己既能力,因為其他不報醫科既同學好早開始收 offer, 成績好既仲要五間 offer 哂,但係報 medic 既就算成績好好都只有一兩個 offer, 始終競爭激烈。加油,支持你💪🏻

Anniemun 發表於 20-1-15 08:31
如果英國讀醫,應該會留當地發展了。
佢想去唔同國家做,英國畢業後可以去英聯邦國家如新加坡、澳洲等,也想加入國際醫療團隊,孩子呢個階段較多夢想
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊