用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS   [複製鏈接]

F15X5 發表於 20-7-28 12:47
真係唔知道ALevel會否出现我IB的情况。今年IB全球平均分高於去年,但係43分以上嘅人數明顯比以往少,這代表 ...
A level 要提供學生每科排名,應該比較準啲嘅。。。

Anniemun 發表於 20-7-28 20:29
A level 要提供學生每科排名,應該比較準啲嘅。。。
A level's standardisation model will not work for low entry subjects, small centres and those lacking historical data.

CAIE A Level results just released

Final results must be submitted to HKUMed by 5:00 pm, August 17 (HK Time).

slamai 發表於 20-8-11 13:36
Final results must be submitted to HKUMed by 5:00 pm, August 17 (HK Time).
mass messages

Anniemun 發表於 20-8-11 16:27
mass messages
I suppose for those with conditional offers

F15X5 發表於 20-7-18 16:36
孩子4月interview CU 嘅時候有提到今年唔會Offer GPS俾IB同埋AL 嘅學生,HKU/CU己在2月和4月出了第一輪CO比 ...
收左你小朋友未?

samsam123321 發表於 20-8-11 18:09
收左你小朋友未?

早上好,收咗了。

多唔多人meet唔到offer

我認識的5位只有一位IB meet 唔到 43, 由於之前已收到firm offer, 所以入到。,

F15X5 發表於 20-8-12 10:38
我認識的5位只有一位IB meet 唔到 43, 由於之前已收到firm offer, 所以入到。,
...
Did all five of them receive unconditional offer before results day?

3個IB出成绩前出咗firm order; 另外兩個出咗成績之後offer; 其中一個最後揀去美國讀其他課程。

slamai    發表於 20-8-12 17:04

唔知今年醫學生選HKU多或CUHK多?

chanchanchan33 發表於 20-8-12 15:50
唔知今年醫學生選HKU多或CUHK多?
阿仔香港 dse 嘅同學全部揀 cuhk

DSE學生好像比較喜CUHK; 我孩子和另外兩位有HKU和CUHK offer; 最後他們都選HKU

恭喜你哋啲仔仔囡囡,佢哋真係付出好大嘅努力

有得選,選HKU定CUHK?

分享一下:HKU和CU都是好,只是教學方式有些不同。我孩子選HKU : 自主學習程度和空間比較多、PBL、第三年gap year多選项;如果去CU孩子第一年非常轻松(因为免了很多科目),佢覺得唔太適合佢,佢寧願第一二年辛苦D,到第三年GAP year可以選擇佢喜歡參加嘅program.

明天ALEVEL 放榜, 我估1A星3A, 或2A星2A , 正常情況下, 無緣 入港大醫科
估計 MATHS, PHY 應該A星, BIO,CHEM A

入到港大醫科, 全靠運氣, M23,M24,M25, 考得好

所以港大醫科, 收晒, 有份 報的學生, 校內成績極差的同學

你有報名, 就有得讀港大醫科, 令我非常震驚

總之你有報名, 就收, 收晒

港大,中大醫科大把位, 多到淨

3a星1a, 4a星 同港大, 中大醫科乞下位, 應有 得讀

有人頭1-2星期, 才轉走, 或退學, keep住問

咩電話都要接, 因為 醫學院打來的電話, 似廣告電話

中大醫科最近, 通知 面試,最後拒絕, 中大醫科收alevel學生很嚴格

所以去都無去
因為已有港大offer, 如果無港大offer

一定要中大醫科面試

我由港大醫科教授得知, non jupas 仲有不少位淨

藥物, 同細菌, 都超多野記

8月而家準備 緊mbbs 內容

mbbs week 1 興奮,  但一開波教dna

之後biomolecules  week 2-3 超深

深到, 令同學想放棄

有次個pbl 教授, send email 鬧第二組, 同學, 一半同學, 無交功課,

點知, send 左俾 m25 全級

mbbs, 有機會令小孩, 由非常勤力, 到非常懶, 因為超級自由

以前, 被管住讀書,讀到入醫科,一入來醫科,無人管

父母無睇實, 最後成績急插, 到退學

m25 , 識有三位同學, 退學

第二個sem 開頭, pbl 玩失縱, 原來退左學

港大醫科, 出事率極高, 你預7成 機會

你讀到 想放棄

子女有異樣, 必須追問到底

因為救個mbbs學生, 唔難

其實好多時間追返mbbs 成績

補考合格率極高, 升班,再追, 亦是一條好漢

有時間, 搵多幾set mbbs notes 

我一課, 傾向睇5-6份notes ,‵有必要, 睇夠10份, 再連2,3本書咁睇

睇到明為止

全部都係網上找, 唔駛錢, 我1蚊都唔會洗在網上買書身上

咁cuhk 易升玩畢業?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊