用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS  

chingyu 發表於 20-6-27 21:06
美國做窮人和窮老人家又幾唔錯的,福利好好,照顧得老人家幾好 (暫時,某些州)。

租金住宿有特別優惠, ...
係北美洲做窮人?幾好?佢地邊會歡迎外來窮人移民去分享佢地福利?

chickchick 發表於 20-6-27 21:56
回覆 ABC-DAD 的帖子

問下ABC DAD, 你覺得年年咁多醫科生畢業,又始終引入內地醫生,讀醫有前景嗎?政府 ...
問我?你咁多前設,又講前景,揾個高級究極嘅投資顧問囉?讀咩都浪費時間。

多數都係唔啱聽,諗埋一面,自己放棄走去問米,真係無法。

我幾賤格,唔係個個都啱傾,sorry。

唔讀醫好多嘢可以做,讀完醫唔做醫生都無嘢喎,有人進修,有人轉行有人馬死落地行,輕易畀人三言兩語動搖自己初衷,係對自己唔負責任。

法例通過後,大家有無唸過比仔女出國讀大學
亞女堅持唔肯留港,有冇其他都係咁諗

chanchanchan33 發表於 20-7-2 02:54
亞女堅持唔肯留港,有冇其他都係咁諗 ...
自己開貼問,唔好騎劫人地嘅 post

ABC-DAD    發表於 20-7-2 15:36
stillgood20    發表於 20-7-2 08:32

chanchanchan33 發表於 20-7-2 02:54
亞女堅持唔肯留港,有冇其他都係咁諗 ...
世界是怎樣的.最近常看項明生的視頻.
他的世界觀很廣大.
見多思廣.

F15X5 發表於 20-6-26 14:56
讀醫科非常辛苦,畢業後又要再繼續為專科而拼搏,如果沒有熱情真係好痛苦。所以我都同好多朋友講,唔好因 ...

想問下,以A level

chem, bio, math, fur math

可以考MBBS和MBCHB嗎?

還是一定要以phy 代fur math?

謝謝賜教。

Anniemun 發表於 20-7-2 07:40
自己開貼問,唔好騎劫人地嘅 post

之前嘅post咪講過囉,阿女今年alevels, 報咗HK 嘅medicine,香港嘅offers而家仲係condition Offer,仲未轉firm

不過我嘅問題問到好似九唔搭八咁,好易令人誤解
我想表達係,今年NJ HKU MBBS 嘅同學,會唔會因為法案通過,會選擇去外國讀醫唔留喺香港讀

亞女同校嘅同學都堅唔肯留喺香港讀,一來因為香港環境,二來擔心A-Levels calculated 嘅成績攞唔到4a*,三來UCAS或其他有offers,索性出去讀好過留喺香港

nicolemummy 發表於 20-7-2 09:44
想問下,以A level

chem, bio, math, fur math

港大好似只要求一定要讀Chemistry

港大同中大都要4科AL

港大講明Maths同Further Maths可當不同的兩科
但中大講明唔會計Further Maths

簡單而言,即係只要Chem + Bio再另加兩科不同的AL(不包Further),就可符合曬兩間醫學院的最低門檻

不過,有提過會考慮埋UCAT或BMAT,而這些考試會考phy chem bi maths的知識

因此,最穩陣還是讀齊這4科AL

我是護書簿

回覆樓主:

謝謝兩位。

回覆樓主:

IB 放榜喇

請問有沒有參加第二輪於4月面試的同學仔有消息呢?
我小朋友是考IAL, 是否不是第一輪的,要待8月中出成績,期間不會有Conditional Offer ,
因已待了3個月, 沒有消息,都心急了

chingyu 發表於 20-6-27 20:45
美國冇分政府或者私家,樣樣都係講insurance.  譬如Texas, 大部分醫生government insurance都唔包。
你指是甚麼類形government insurance?  Obamacare?  如是者, 點會好似你咁講?  Community Health Choice 都幾多醫生受保。

chingyu 發表於 20-6-27 21:06
美國做窮人和窮老人家又幾唔錯的,福利好好,照顧得老人家幾好 (暫時,某些州)。

租金住宿有特別優惠, ...
邊有咁易囉呢D福利? 囉得到都仲係有苦自己知。

simonlawht2 發表於 20-7-8 15:09
你指是甚麼類形government insurance?  Obamacare?  如是者, 點會好似你咁講?  Community Health Choice 都 ...

呢度講緊 Texas 喎。
不是 加州,New York..  

Texas 朋友都住超過20年,她好彩有公司insurance .

simonlawht2 發表於 20-7-8 15:14
邊有咁易囉呢D福利? 囉得到都仲係有苦自己知。
攞到呢啲福利,反而係加州的朋友。
係幾筍喎..  兩個朋友都咁講....

nicolemummy 發表於 20-7-6 22:13
IB 放榜喇
今年ib係唔係冇考到試?用學校predict做 準則
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊