用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS   [複製鏈接]

chingyu 發表於 20-6-17 14:27
唔好意思,唔係好明。

認識好多學校有學生都未收到HKU MBBS firm offer.

Del!!!

chingyu 發表於 20-6-17 14:27
唔好意思,唔係好明。

認識好多學校有學生都未收到HKU MBBS firm offer.

女兒同學PG42上兩星期已收到hku mbbs的firm offer

cpmummy 發表於 20-6-17 18:36
女兒同學PG42上兩星期已收到hku mbbs的firm offer

你她可能interview 好好或HL 全7,我囝學校收firm offer 是44/45; 43個位沒有收到firm offer.

F15X5 發表於 20-6-17 18:56
你她可能interview 好好或HL 全7,我囝學校收firm offer 是44/45; 43個位沒有收到firm offer.
...

咁就唔知,冇問得咁仔細,可能43個位遲D都會收offer呢,其實43都係唔錯的成績,上兩屆都有43入到hku, 上年有一個42(果個肯定係interview表現出式,她話的)但今年42都有firm offer就真係意外,她自己當初都打定(emoji)數

唔知道會不會HKU估計今年DSE成績會低過2019,他們又唔想收生分數下降,所以出firm offer 給他們想收的non-jupus 學生,CU都有主動打電話比阿囝叫他考慮CU.

弱弱一問
CUHK 同UST已經無further academic 要求, 但佢地有一句話要High School 畢業. 我想問, 其實孩子考完IAL 同DSE都唔洗返High School,咁算唔算已經畢左業, 點為之High School畢業.

Tammy52 發表於 20-6-17 18:16
我哋學校都係100%全收,IB 可能冇考AS,計分比較難預測,但係我都有D考IB嘅都有轉firm offer ,今年NJ應該比 ...
一班同學六月頭已經有firm offer.
只不過不是100%。

有些同學未見有啫,尤其 PG43的。

F15X5 發表於 20-6-17 18:56
...

對!
PG44/45 都必須interview好好。  

PG43 同學 interview 亦不會有問題,一向表現出眾。

cpmummy 發表於 20-6-17 18:36
認識好多 IB 學生, PG42 的連 HKU MBBS Conditional Offer 也沒有。
你女兒同學可能有特別之處,好似早幾年爬喜馬拉雅山嗰個學生咁。

聽講大概15至20%嘅 CO 轉左firm offer

F15X5 發表於 20-6-18 12:24
聽講大概15至20%嘅 CO 轉左firm offer
接近我們所見的。

六月六日時,見一班 PG43 未有firm offer.  

有時聽到醫科牙科43分都唔收但42分又有人收咗,都好唔明,
唔通 真係interview 嗰關過唔到。 昨天和 education councilor 傾過呢個問題 終於知道點解

佢話interview過唔到關嘅應該好小,醫科得 2 to 3 %.,interview 答得唔好,應該學生自己即時都知。

點解有時醫科牙科43分都唔收但42分又收呢,他說由過往多年的學生入到醫科牙科的成績分析,收生次序應該是這樣排:

首先tok EE 嗰3分是唔計的,只計考試6科的成績,即 43分學生是 40/42,而42 分學生是41/42,所以咪唔收43分學生。

收生排3科 High Level subject 成績先,如果兩個學生都係41/42 即6科考 777776,
咁3科 High Level Subject 考7 嗰同學會排先D。

High level subject 有chem 同bio , 醫科同分排先D,牙科 就 physics, chem, bio 有其中兩科就同分排先D

High level subject 有Eng A or Maths , 港大醫科牙科又同分會排先D,

Bilingual Diploma 中大醫科同分又會排先D。

IB 考試科目咁多變化,真係剩係睇總分靠唔住。

b3410    發表於 20-7-3 10:31

bbtung 發表於 20-6-20 14:40
有時聽到醫科牙科43分都唔收但42分又有人收咗,都好唔明,
唔通 真係interview 嗰關過唔到。 昨天和 educat ...

真係冇可能淨係睇總分!

中英文卷考A
數學又不是 Math studies
Chem Bio 或兩科理科 - HL

成件事已經差好遠

NON JUPAS

今次, 幾個同學, 一齊入MBBS , 100% 入紙MBBS, 100% 已有FIRM OFFER
基本上, 由小玩到大, 6-7年 同學

BMAT 成績, 好差的, 都入到 MBBS

仲有PREDICTED GRADE 差的, 都有入到, 變FIRM OFFER

我相信, 同 師姐, 師兄, 近幾年的港大醫科表現很好有關

港大醫科, 今次派OFFER, 根本就無睇過文件

睇你來自那些中學

知某些中學TRAIN 出來的學生,點樣

同埋上屇, 這間收幾多人, 今屇, 俾返咁既人數

無OFFER的人 , 多數問題

1. 6輪 MMI 面試, 你衰2個 , 或以上

我衰左1個, 中文 那PART

問腦的HORMONES ., 教授用中文問

完全唔識字眼, 唔知點答

MMI 面試完, 很快出CONDITIONAL OFFER + 獎學金

2. 你來自無名氏 中學

港大醫科, 無從參巧的不到你學校PREDICTED GRADE 準確度

但你放榜, 夠分, 我估入讀MBBS 機會極高, 無須擔心太多, 夠成績唔夠分的情況

你同港大講, , 佢地會俾你的

3. 港大上年, 30-35個IB, 30-35 個左右ALEVEL  

每年定左收大概咁多

方便PBL 分組, 例如5個DSE, 3個大學畢業 讀第二個DEGEE, 1個IB, 1個ALEVEL

無OFFER的, 不用太擔心, 6月17日, 是DEADLINE, 第一輪OFFER CONFIRM 的DEADLINE

第二輪, 應在IB 成績出後, 看看, 有冇人PREDICTED GRADE 出來, 夠OFFER

第三輪,ALEVEL 8月放榜

仲有9月第一星期, 有機會有人退學,

都會狂叫人讀, 同我塞爆醫科去

請不要放棄 , RESIT 10月左右, 攪

遲一年, 真係無乜大不了

MBBS 很多人的夢想, 不應受制於一個所謂的PREDICTED GRADE

但RESIT 真係衰左, 就要接受現實

諗住其他路先,. 不要太執著, 而家最緊要努力, 準備定RESIT , 如果你真係想入

而家溫書呀, 溫書呀

9月開學, 開學禮

之後 第一堂,  第一星期 開始教DNA  ,GENE, 開始很難

第一星期, 同你熱身, 大概12個SLIDES

第二, 三, 教biomolecules metabolism

第2,3 WEEKS, 教到GLUCOSE , AMINO ACID METABOLISM , 應該是, SEM 1 ,最難的TOPIC 之人

之後教   機肉組縮,

SEM 1 ,最難是神經系統, METABOLISM,  胚胎學

胚胎學, 超癲, 癲過任何一個TOPIC,  但多數唔出長題,只出MCQ , 一出題目

成題應該無分咁濟

SEM 1, 最難的野上面,另一困難,是BACTERIA, 同埋DRUG

隻隻記, 記到人到癲

12月, 考試, 1月出成績, 280人左右

你排第幾,  左右, 計到晒

SEM 2 , 則是心/血+ 呼吸系統+ 秘尿系統

16 WEEKS 左右

有解剖堂, SEM 2,  俾人CUT 野

SEM 2 讀的野, 大概是SEM 1  多3-4成, 深入, 每個器官 逐個教

2019-2020年, 是MBBS 第一年, 也是人生,最開心的一年(但極辛苦, 但開心)

今年比較特殊

我估港大, 會收到290-300人 讀MBBS

所以, 你總之有報NON JUPAS

就有一定機會

夜長夢多, 驚仔女 NON JUPAS 入唔到醫科

早點訓, 唔輪到你煩, 有時間, 準備定RESIT

Degree holder到底要去到咩lv先會有offer
已經三大life science first hon + mphil畢業都無offer

ILOVEMEDIC 發表於 20-6-22 11:34
已經三大life science first hon + mphil畢業都無offer ...
有冇 2nd interview ?

回覆 Anniemun 的帖子

12月果時in左 正正常常咁

hehehaha2017 發表於 20-6-20 21:27
NON JUPAS

今次, 幾個同學, 一齊入MBBS , 100% 入紙MBBS, 100% 已有FIRM OFFER

傾向相信你的講法跟過去師兄師姐的表現有關

ILOVEMEDIC 發表於 20-6-22 11:34
已經三大life science first hon + mphil畢業都無offer ...

聽到呢個cases 收到firm offer :

Graduated from CU last year; Public Heath 1st Hon ; working as a research assistant at CU;

Graduated from US with cGPA3.94 doing a research master

CGPA3.9+; 3+ shadowing and volunteering experiences in medical related fields; 3 years as a research assistant.

Hku 今次CO 轉firm offer 只比local 嘅HK non jupas 學生
Overseas 嘅Non jupas 點解無份?難道UK alevels 嘅水平唔夠香港嘅高?
最初比亞女去英國讀alevels, 都係諗住英國嘅課程會好過香港,點知留喺香港嘅同學反而由CO轉firm, overseas 嘅完全冇份
有高人可以指點嗎

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊