用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS   [複製鏈接]

mansdom 發表於 20-4-23 08:39
Sorry, 想請問 "" 佢take gap year,佢誓死都要入牙醫呢科,今年再接再厲,再報名 "" 是否即今年再重考一次,  ...

Del!!!

CU 星期二interview的briefing 有提到今年不會收IB學生讀GPS,只會收讀正常醫科課程。

Tammy52 發表於 20-4-23 13:17
佢冇重考,因為佢上年嘅考出黎最後成績,已經4A*,如果佢從考都只係ums 比較高,佢自己停課一年,今年叫做 ...
那牙醫今年有 offer 了嗎?

暫時無乜特別, 只收到港大 一個email
咩career planning 乜乜鬼鬼

maths, 開學至今, 做左2份 pure maths卷, 1份stat+mech

phy, 第一次大測,  考40% alevel y13 知識

chem 第一次大測, 考transition metals, 及做一個大research topic (俾三堂時間做)

明天測phy,chem

bio  做左幾份worksheets, 下星期三測驗, 測drugs 同腦

對考入mbbs 樂觀

但打定輸數 , 要重考

8月 出成績, 9月有機會, 要幾乎立即重考

港大醫科生,屍棋篇野, 要盡快備課

當然唔備都ok,  無世藝

你係唔係出去做步兵 做外賣? 起屋企好易牛臭, 胡思亂想

疫症 其實已經平安

mbbs 長題目, 合格率極低, 有47% fail

所以, 暫時, 唔知有咩好做, 可以開始睇醫科書

當自己已經是醫科生, 開始備戰mbbs

街無得出,  溫下書

alevel  建議讀返alevel

因為, 要求predicted grade太高 了 , 要4a星, 正常predicted  3a星1a 都會收

我估2a星2a, 咁有offer, 內心世界易 主觀, 覺得港大, 會收自己小朋友

我是建議上訴, 不要認命, 如果個分 出來不似預期

每個人都有內心喜歡的事與工

如果無考試, predicted grade 出來會不甘心

會形成心中一條大刺, 抗命不認命

公開試考出來差, 不收, 才諗轉科

保持理想

唔好隨便, 突然 話轉讀其他科

基本上, 無同同學聯絡, 各有各做

想方法,爬入醫科

我見我識的alevel  報牙醫, 好多都入到

好多父母,無想過牙醫, 面試, 咁harsh

在自己的幻想世界

有次, 港大牙醫面試

教授, 問學生

胡國興, 曾俊華,  林鄭, 三選一

那個對香港最好

要求學生, 交代, 三者的 特首侯選人背景

學生連特首點選出來, 乜都唔知

香港學生,  連官的背景都不熟

唔睇新聞, 淨係讀死書

non jupas 不是要讀死書的學生

讀死書的, jupas 大把

牙醫, 英文 必須好,  first lang

我識幾個ib  有牙醫offer 的學生

中文幾乎唔識講 ,叻唔係好叻, 42/45

非常強的面試技巧

牙醫非常重視 面試技巧

父母這方面的訓練, 原因, 無他的

一個小朋友,  困在家讀書, 英文又唔好

位, 就係得咁少, 以為夠分就收

失預算

第一次,唔收, 第二次多數唔收

我見過2次, 例子, 第二次報才收的例子

是大學y1 在外國讀牙醫, 之後讀得好, y2 唔去外國

伸請返, 香港讀港大牙醫

這代價, 沉重

唔得, 就要考慮轉戰場

中大醫科 一定要報
社會運動, 可能中大醫科少左人報

所以extend 左 deadline , 我唔信virus , 搵個藉口好少少 得唔得, 中大

若要生活好, 要讀中大醫(唔押韻)

中大醫科,  鋪排完整, 學術支援什多

港大是少林寺

中大醫科好好玩 (但好易留班, 這點要小心, 中大想盡快飾選不適合讀醫科的人)

non jupas  優勢, 可以報幾間大學, 幾間offer

不要介懷, 中大定港大

一般ib 會較易入中大醫科 , alevel 會較難入

因為中大, 會收某些alevel 中學 為主

我2013年超過數字, 最少 95.3 ums

2017年,是95.8 ums

中大醫科, 開學時, 宿社無報到, 當你自動放棄學位

之後狂call waiting list 入醫科

有人3a星1a 都入到, 3a星 都入到

3a星1a ,通常有三科,特別高分

因為中大offer 是95 ums, 直升y2, 是97 ums 4科,唔計further maths

call waiting list的收入成績, 應無入到 統計數字

因為我見call 完3a星1a 成績無擺入收生度

alevel 入中大醫科, 要打定輸數

除非你真係95 分 ums 以`上

95 ums, 在中大醫科屬一般貨

因為中位成績是97.3 as+a2 overall

中大醫科, 高手特別多

總之, 想方法, 入左中大或港大醫科

其他野, 之後先講

其他都係小事

hehehaha2017 發表於 20-4-23 21:23
暫時無乜特別, 只收到港大 一個email
咩career planning 乜乜鬼鬼
hehehaha2017

很喜歡看你的貼文, 的確很資訊性, 但有點唔明

你既然說 "對考入mbbs 樂觀"
為何又 "但打定輸數 , 要重考 " 及 "8月 出成績, 9月有機會, 要幾乎立即重考"

mansdom 發表於 20-4-24 10:34
hehehaha2017

4月頭predicted grade 4a only.12月上年有4a stars.

4月做緊大量assessment 但老師考試局不可能俾4a stars .3a stars 1a我估都有困難.2a stars 2a 最合理.hku 理論上 按常理照俾讀 怕學生煩 . 但事實係咁8月才知.預要上訴考試.學校一路提學生預9月考試上訴.

我樂觀也也

不宜過度樂觀

六日做pp計分math phy a star .chembio 時a star 時a

如果有上訴考試 最多遲一年入 無須太灰心

5月10日, 港大MBBS, 開始要返 港大 上堂 , 做LAB
所有野, 似乎會依舊

即係9月 大學開學

我見到MBBS 背景, 多數無Y1升2 外國轉返來

但仍可以一試, 試 無成本

中大醫科 我見較多, 外國 讀完Y1, 伸請回港讀Y1 

但中大醫科GPA 要求是3。9  如Y1 

GPA 太水, 當然唔會試

總之乜都試下

今年有機會博大冒入醫科的

這個數字, 有少少唔準

可能無計, 開學, 有人走左, 再CALL 人

有些人, 開學才CALL 人返來上堂

有人飛左去英國, 港大, 中大CALL 英國 的學生

回不回來讀醫

後備大混戰

岩岩搵野, 搵返 就UPLOAD 上來

我寫埋返工
係俾知, 點解你仔女 ALEVEL , 無MBBS , 而其他人有MBBS

大家同時是ALEVEL,

英國是ALEVEL, 香港是IAL

港大 MBBS 是傾向俾 OFFER , 有AS LEVEL 的學生

例如CARDIFF, 同埋IAL 學生

英國學生, 一般要等8月 出成績, 才有OFFER

IAL  考MBBS,  一般很易拿到MBBS OFFER

原因是IAL 計法上

非常  古怪

IAL UNIT 1,2,3,4,5,6

AS LEVEL UNIT 1,2,3 , UMS 240/300 以上A

AS LEVEL 無A星

而小孩能否在IAL 拿到 A星

取決於A2 LEVEL ,即UNIT 4,5,6 ,  加埋 要270/300

AS LEVEL 如果極高分,   如300/300, A2 LEVEL 要270/300 或以上

才能拿A星

UNIT 4,5,6 比UNIT 1,2,3 深好多

所以, 例如AS LEVEL 拿到 或中間分數, 之後港大 醫科

一般正常, 都輕易俾OFFER

因為只要有A2, 考得4A星, 就俾你入

3A星1A 或4A星

英國,ALEVEL  學生一般不易俾

因為太多學生, PREDICTED GRADE 4A星, 最後4A, 或1A星3A, 或2A星2A,

嚴重偏離  真相

要到出來成績,  4A星, 或3A星1A, 就會派OFFER

所以, 英國學生,以前是不急

出來成績, 夠, 即收, 港大也不派於俾OFFER

最後慢慢夠分,收晒都夠位

IAL 則著數, 在爭取OFFER上, 易有MBBS OFFER

但操作上, 不要在UNIT 4,5,6 PHY,CHEM,BIO出事

IAL 一般比英國ALEVEL  難

NON JUPAS 入港大醫科, 就係咁 玩, 無乜特別

所以, 我從來不緊張, 就是, 你 入不到MBBS< 9,10月, 立即參加上訴考試

考返3A星1A , 或4A星

其實D野, 一樣

不過只是有OFFER 個班, 我估2A星2A 都會有得讀MBBS

派左OFFER的, MBBS  我估廢事煩, 2A星2A,  或以上,收晒

最後PREDICTED GRADE 4A星, 都會收晒

3A星1A 可能要 選, 睇到時有冇位

IB 也接近, 42 分PREDICTED 出來,最後應穩入MBBS
一定要準備舐野  要重考 MBBS

最後你唔準備, 9,10月, 考 出事唔好喊

英國可能考左ALEVEL 上訴試, 中學才開學都不定

所以極快發生上訴考試

hehehaha2017 發表於 20-4-23 21:31
我見我識的alevel  報牙醫, 好多都入到

好多父母,無想過牙醫, 面試, 咁harsh
讀jupas 好似死死實實,Non jupas 有d hill?

因為收到PM , 大概 有 USERS  小朋友

報NON JUPAS 問題, 上年38 分 7科, 入唔到醫科

今年緊係, 一路 博

唉!, 如果可以當然博埋港大醫科. 但 你過左DEADLINE

中大, 同港大醫科NON JUPAS 是一早應該報

因為見到你小朋友, 個年考 DSE 差一點

如大學成績第一年OK, 是有機會收

港大, 上年JUPAS 收太少, 中大JUPAS 收太多

今年可能中大收多返NON JUPAS

中大醫科 NON JUPAS 不嬲收得多過港大醫科好多

我俾你睇2017年的DSE 收生數據

你便知, 其實是有機會, DSE 38分7科, 再加Y1 大學成績

再入紙多次中大醫科

EXTEND左DEADELINE, 而家再報

唔好企起度望住人地仔女入醫, 你仔女都有機會

2017年7 科最低38分, 你大學Y1 成績不錯,是有機會, 不錯=3.7 以上

3.9最好, 但3.9 似乎有點難, 但你小朋友有DSE 紀錄, 也屬  有機會範圍

當然再報

而家, 同我即刻報中大醫科NON JUPAS

博 個機會返來, 讀Y1  中大醫科, 加入醫科這個大家庭

2019年, 港大MBBS NON JUPAS 組合
多左好多大學生 GRADUATE

以前, 收十幾個

上年收左幾十個

所以JUPAS MBBS 得返50% 唔夠

今年我估多左JUPAS

JUPAS 去左中大 多返

以前. 中大醫科NON JUPAS 才收得誇張, 是33-45 % 左右

港大醫科,是 25%左右

而家變左, 港大 MBBS NON JUPAS 50% ,

今年港大JUPAS 比例應會高返

NON JUPAS 中大醫科升返

我建議大學Y1,,2,3 , 年年在大學, 考好成績

年年報

即係Y1 執 NON JUPAS 醫科回中大+港大醫科

Y2  又報

Y3 又報

因為你唔知, 每年位的NON JUPAS 情況

有時, 突然,當你仔女好煩呀你, 年年報,. 打動中大或港大

收你仔女啦, 見你仔女咁煩, 年年報

唔報就無機會
比人遲左1,2,3年, 很少年

以前有個MBBS 學生

是MIT COMPUTER SCIENCE ,讀完PHD

來讀MBBS 第一年

不少學生, 在英國工程系, 讀埋畢業, 才開始第一年MBBS 的生活

今年,我見最少5-6個是英國BIOCHEM+ 工程系GRADUATE  才讀MBBS

你一路讀書,才知自己要什麼

原因最喜歡就去做, 年青有本錢去追夢

父母 金錢上 及精神上支持子女, 因為第二個學位去讀 醫科, 壓力很大

CU 開始出offer;比想像快。

回覆 F15X5 的帖子

Firm offer?

Conditional offer

收到HKU update :  conditional offer 變咗firm offer

F15X5 發表於 20-6-5 15:17
收到HKU update :  conditional offer 變咗firm offer

想請問大約點收到firm offer,收電話or e mail thanks

F15X5 發表於 20-6-5 15:17

忘記了恭喜你,恭喜晒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊