用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中對法律有興趣
樓主: ramuza
go

初中對法律有興趣 [複製鏈接]

ramuza 發表於 19-12-4 11:48
我覺得要培養呢方面有乜嘢嘢課外活動可以培養到

mock trial 其實非常有趣,呀仔在高中有玩,對interview 亦有一點幫助。

王家爸爸 發表於 19-12-4 11:53
可以睇下學校有無參加 Hong Kong Inter-School Mock Trial Championship 或者 Hong Kong British Parliamen ...

邊度嘅law school 比較容易入啲呢如果例如澳洲美國加拿大?

ramuza 發表於 19-12-6 07:10
邊度嘅law school 比較容易入啲呢如果例如澳洲美國加拿大?
其實唔係邊個國家容易入,係邊間大學既 Law School 容易定係難入,澳洲、加拿大、英國、美國都有唔少容易入既 law school。以澳洲為例,Melbourne Law School、Sydney Law School 當然唔容易入,但係 Murdoch University、James Cook University 既 Law School 就好容易。

IloveJJ 發表於 19-12-6 12:04
入容易入既law school, 對將來工作有影響嗎?
對將來工作有無影響可以話係各處鄉村各處例,睇下你諗住係邊度搵食。如果諗住讀完返香港揾食,咁就喺諗對將來工作有無影響前,先諗畢業咗之後入本地 PCLL 既機會率。

IloveJJ 發表於 19-12-7 13:11
咁如果打算香港做法律有關既工作,係咪就應該香港讀?PCLL係咪想掛牌做律師先要考?
前面Ruby講嗰啲in hou ...
如果只係想做 in house 既法律顧問,無打算做 Law Society 或者 Bar Association 既會員,其實可以連 PCLL 都唔需要讀(甚至可以連 LLB 都未必需要,係 BBA 時揀 Company Law 同 Contract Law 都可能有人請)。

IloveJJ 發表於 19-12-7 20:16
原來係咁,咁即係in house易啲入行?咁係咪無咁好前景?我見Ruby話啲同學想做,仲以為係好好前景添!
...
前景好唔好,其實好睇醒唔醒目,如果醒目既,做到大公司既 chief legal officer,一定揾多過大部分 law firm lawyers。

‹ 上一主題|下一主題