用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 週末時間安排
go

週末時間安排

請問週末大家會如何安排小朋友作息時間呢?非考試期間,會溫下習嗎?大約每日溫幾耐呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

會溫下星期默書,因為仔記性唔好,一般中默要溫3-4日

其實,你睇返你小朋友嘅能力/性格、自己安排啦,我兩件已經好唔同,一個可以裸考都有學業獎,一個考試前兩星期開始溫,都係唔太好....
恐龍家

小曳人 發表於 19-12-2 10:25
會溫下星期默書,因為仔記性唔好,一般中默要溫3-4日

其實,你睇返你小朋友嘅能力/性格、自己安排啦,我兩 ...

和我2個仔一樣,一個過目不忘,另一個金魚腦

非考試的時候, +假日睇大量的中英文圖書(2小時以上)
+做運動(室外-1-2小時)
+溫定果個星期的默書(1小時)
+睇一套電影(NOW)(1.5小時)

因為溫中英文書的成績不及睇大量圖書進步得多

回覆樓主:

上午精神好, 大致早上用來温習, 下午自由活動+游泳/運動。
假期, 户外活動。

ar_mak 發表於 19-12-4 23:27
呢D野可能個個人都有唔同睇法,星期六日溫書就肯定免勒,時間分配果方面都可以比小朋友試下自己操作. 本身我 ...

我週六日都會跟小朋友做一下溫習,不過就是半小時一小時,平日多功課,連檢討一下學了什麼也不知道,學校只懂"塞",不會回頭看。
我也鼓勵小朋友自己安排節目,有一些固定的會先説好,其它由她決定(可能都是假民主...);室外玩耍是週六日必然節目,不能靠學校幾節體育課。
對小朋友要有耐心培育,咋用股比!計好數就斬,你會為來打劫的"阿里媽媽"付出真感情嗎?

katheyu 發表於 19-12-1 12:15
請問週末大家會如何安排小朋友作息時間呢?非考試期間,會溫下習嗎?大約每日溫幾耐呢?
...

我兩個係行行企企,無所是事,雲遊太虛,個腦停止運作