用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家 DBS收到信未?
樓主: momoismybaby
go

請問大家 DBS收到信未?  

請問大家DBS GA 以往幾時收結果呢?寄信通知?睇網頁自14/2後都冇動靜

lena830 發表於 20-3-24 07:25
請問大家DBS GA 以往幾時收結果呢?寄信通知?睇網頁自14/2後都冇動靜

相比起SPCC同SPC, DBS中一收生真係透明度最低嗰一間, 連幾時公佈結果都無正式講過

IYY    發表於 20-3-24 11:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

有冇人在1月Audition 後收到offer?

另外,如果近期有收到offer, 請通知下。謝謝!

hkpapa852 發表於 20-3-24 09:28
相比起SPCC同SPC, DBS中一收生真係透明度最低嗰一間, 連幾時公佈結果都無正式講過

Can’t agree more! 起碼俾條timeline GA都好啊

網上不是巳通知最遲4月初通知

收到信了,失败

回覆樓主:

剛剛收到信係waiting……講真我都完全唔記得DBS我哋有申请,連六年級成績出咗都冇補資料XD

sawn 發表於 20-3-26 13:55
剛剛收到信係waiting……講真我都完全唔記得DBS我哋有申请,連六年級成績出咗都冇補資料XD
...
做完文件交去學校都會忘記,是說明申請學校太多呢?又或者說明未將DBS當回事呢?不過,都恭喜小朋友,比一次過失敗要好太多了

回覆 BC814 的帖子

抱歉無意冒犯, 不過可否問一問失敗是否指waiting list? 謝謝你.

醒目開學勳章

剛收到信, waiting too

回覆樓主:

剛收信了, 都係 waiting  

如果收offer,應該較早前已經接到學校的電話。相信,今天收信只有會Reject or Waiting。 想問一下剛收到waiting 信 是General applicant 或有特殊才能 ?

如果誤解,請糾正我。

hkpapa852 發表於 20-3-24 09:28

其實都係㗎
可能之前暴動多人走左去外國study
我竟然今年先收到電話問若有位會否有興趣插班
所以若升中一時未成功
其他時間可能也有機會的

BC814 發表於 20-3-26 14:12
做完文件交去學校都會忘記,是說明申請學校太多呢?又或者說明未將DBS當回事呢?不過,都恭喜小朋友,比一 ...

可能我表達得唔夠清楚有歧義,其實係因為等咗太耐而且冇機會面試過,當時d申請都係主要交俾阿仔去填,我輔助,以致我唔記得交過申請XD(不過阿仔都唔記得咗原來DBS一直冇下文)

cmchang0927 發表於 20-3-26 15:43
其實都係㗎
可能之前暴動多人走左去外國study
我竟然今年先收到電話問若有位會否有興趣插班
咁會唔會轉過去?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

juliso 發表於 20-3-26 15:19
如果收offer,應該較早前已經接到學校的電話。相信,今天收信只有會Reject or Waiting。 想問一下剛收到wai ...

我仔係GA

hkpapa852 發表於 20-3-26 15:53
咁會唔會轉過去?

唔肯呀雖然我有d失望,但仔開心就ok了

無人收到 正選 通知 全部waiting list or rejected?

GA waiting

唔知有無人收reject, 定係全部出waiting, 留到7月先見.. 完全猜唔透