用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔band 3
樓主: yanyan0218
go

灣仔band 3

wincycc 發表於 19-12-2 15:25
搭單問下各位大大,我女南區b2尾b3頭(老師話)自行何東有冇機會?我問過班主任但佢唔贊成,話我女會讀唔上 ...
鴨真和培德成績和何東相差不太遠,無謂捨近取遠。

王家爸爸    發表於 19-12-4 11:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-3 15:03
鴨真和培德成績和何東相差不太遠,無謂捨近取遠。

多謝賜教 m(_ _)m

yanyan0218 發表於 19-12-3 10:38
如果得band 3, 統一派位派番入直屬中學瑪利曼的機會高唔高

直屬中學方面、學生以其中學作為第一選擇學校及派位組別為第一或第二組別才有資格獲派保留學位。

chanti 發表於 19-12-3 16:33
直屬中學方面、學生以其中學作為第一選擇學校及派位組別為第一或第二組別才有資格獲派保留學位。
...

MPS既3仔唔一定係3仔,都要睇吓係ABC,最好都係問番老師取建議~~~

王家爸爸    發表於 19-12-3 23:10

mcl203 發表於 19-12-3 19:13
MPS既3仔唔一定係3仔,都要睇吓係ABC,最好都係問番老師取建議~~~

Deleted ⋯ ⋯ ⋯。

回覆樓主:

係呀,中1,2無考試,得 common test, 笵圍都好少,程度跟大隊,means正常囉,我估係英文深啲,因為要讀eng lit, 阿女讀緊中二,應該最update嗱。

如果得band 3, 統一派位派番入直屬中學瑪利曼的機會高唔高
試下鴨真(有英文班),其次培德/寶血,不過我唔知呢兩間有沒有英文班
希望每天開心渡過 ;-)

mcl203 發表於 19-12-3 14:36

唔知了,只知當年問過位學生,佢答好少功課,你唔知呢2年無 ...
CT咪係考試, 只不過是中一、二佔總成績比例低 (30%). 70%計平時的功課、Quiz、默書等.

pccw2017 發表於 19-12-4 11:34
CT咪係考試, 只不過是中一、二佔總成績比例低 (30%). 70%計平時的功課、Quiz、默書等.  ...

我咪講咗無正名既考試囉~

過程輕鬆就得啦,呢個條Marymount多年來既風格,中小學如是~~~

醒目開學勳章 王國長老

咁又係,培德鴨真都唸得過

Jessy 發表於 19-12-3 23:15
試下鴨真(有英文班),其次培德/寶血,不過我唔知呢兩間有沒有英文班

培德/寶血亦有英文班

何東都有兩班英文班

回覆 王家爸爸 的帖子

來自灣仔英小(唔係名小), 平均80, 班主任呈一時話佢係Band 2.

請教各位意見:

SKH LMC

聖鄧

(我覺得坑真無機會架啦)

應該點揀好?

聖鄧 係咪好過 SKH LMC? 定差唔多? 邊間相對易入d?

minisheep 發表於 19-12-5 15:29
回覆 王家爸爸 的帖子

來自灣仔英小(唔係名小), 平均80分, 班主任呈一時話佢係Band 2.

聖鄧2019年整體/主科4+過6成達B1B

minisheep 發表於 19-12-5 15:29
回覆 王家爸爸 的帖子

來自灣仔英小(唔係名小), 平均80分, 班主任呈一時話佢係Band 2.
灣仔 Band 2,我會覺得自行二、乙一都揀 TSK,然後乙二何東會係比較合理既選擇。自行一可能揀一間比 TSK 更心儀既。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝回覆.
請問何東係咪好過真?

minisheep 發表於 19-12-5 16:02
回覆 王家爸爸 的帖子

多謝回覆.
何東同鴨真差唔多,好難話邊間好啲,我估可能鴨真好啲啲,亦嚴啲啲,但係差異唔會大。

mcl203 發表於 19-12-3 14:01
除非呢兩年改咗,MSS S1-2只有評估,無正名既考試。MSS一向都係比較輕鬆既學習模式,多年來如是~
...

評估只是名稱,一樣有留級位

如果真係Band 3 生,冇可能乙一用直屬位入MSS