用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔band 3
樓主: yanyan0218
go

灣仔band 3

mcl203 發表於 19-12-2 12:12

小學 定 中學 先?~~~
中學,佢哋有好多外藉學生,比較玩得,同學間鍾意講笑,但係聽落去,內容都無大問題,都係一般嬉戲、講笑,連粗口都唔多。

搭單問下各位大大,我女南區b2尾b3頭(老師話)自行何東有冇機會?我問過班主任但佢唔贊成,話我女會讀唔上。先謝過名位

回覆樓主:

本身係讀marymount, 英文c, 常識c, 中文數學都fail, 自行打算何東,杏花村嶺南,大抽獎就瑪利曼第一,何東第二,唔知咁樣安排好唔好

黃鳳翎校風好, 老師有愛心, 不過你女讀開MPS應該英文都勁, 自行應該博間好D
希望每天開心渡過 ;-)

yanyan0218 發表於 19-12-2 18:17
本身係讀marymount, 英文c, 常識c, 中文數學都fail, 自行打算何東,杏花村嶺南,大抽獎就瑪利曼第一,何東 ...

統一階段,唔放棄直屬中學既正常擺法~~~

Jessy 發表於 19-12-2 18:31
黃鳳翎校風好, 老師有愛心, 不過你女讀開MPS應該英文都勁, 自行應該博間好D

中數fail, 自行可以博邊間

mcl203 發表於 19-12-2 11:09
所以我都有D奇怪,小朋友升中時,學校係完全無提過未能直升可以考慮RHS,RHS係3仔中學,校風似乎亦係麻麻 ...

RHS 2018年中六80人 有78人考DSE
NCS 43人考 GCE/GCSE 代 DSE 中文
20人(25.6%)符合3322 or equiv.
無講唔計equiv. 3322係點·······

http://www.rhs.edu.hk/Secondary/_aboutus/annual_report/AR_RHS_17-18.pdf

王家爸爸 發表於 19-12-2 12:50
中學,佢哋有好多外藉學生,比較玩得,同學間鍾意講笑,但係聽落去,內容都無大問題,都係一般嬉戲、講笑, ...

如果得band 3, 統一派位派番入直屬中學瑪利曼的機會高唔高

yanyan0218 發表於 19-12-3 10:38
如果得band 3, 統一派位派番入直屬中學瑪利曼的機會高唔高

純路過:

小學部有沒有安排升中講座(指升中學部),老師應該會講明。就算機會低,小學部家長又咁唔咁心唔填佢?學生自己又想唔想升中學部?

如果真係 Band 3,統一派位派番入直屬中學瑪利曼既機會應該近乎零。不過我估瑪利曼小學既 Band 3 應該好少,所以除非係最後嗰幾個,否則可能係 Band 2 尾,咁就唔係無機會。反而需要諗,如果係 Band 2 尾,入咗瑪利曼,讀唔讀得掂。

你應該知道自小朋友屬邊group,學校亦應有簡介會,直接問老師吧!

機會非常低, 就算派到都讀唔掂要留級. MSS課程好深下.

pccw2017 發表於 19-12-3 12:04
機會非常低, 就算派到都讀唔掂要留級. MSS課程好深下.

MSS課程應該唔深喎,S1-2仲不設正式考試~~~

不過,若中數已經不合格,MSS又相對輕鬆,似乎要認真考慮一下升學路向~~~

王家爸爸 發表於 19-12-3 11:52
如果真係 Band 3,統一派位派番入直屬中學瑪利曼既機會應該近乎零。不過我估瑪利曼小學既 Band 3 應該好少 ...

因為小朋友唔like中文,所以英中會好d

mcl203 發表於 19-12-3 12:13

不過,若中數已經不合格,MSS又相對輕鬆,似乎要認真考慮 ...
輕鬆係指功課少,  誰說沒有考試 ?  

pccw2017 發表於 19-12-3 13:59
輕鬆係指功課少,  誰說沒有考試 ?

除非呢兩年改咗,MSS S1-2只有評估,無正名既考試。MSS一向都係比較輕鬆既學習模式,多年來如是~

mcl203 發表於 19-12-3 12:13

不過,若中數已經不合格,MSS又相對輕鬆,似乎要認真考慮 ...
其實課程唔深,又唔設正式考試,對渣啲既學生未必係好事,因為係可能好遲先發現出咗事。

王家爸爸 發表於 19-12-3 14:19
其實課程唔深,又唔設正式考試,對渣啲既學生未必係好事,因為係可能好遲先發現出咗事。 ...

所以,我咪一直都有提住,家長要考慮清楚自己適唔適合囉。近年追求甚麽愉快學習,經常忽略當中存在風險!

以前,小學頭3年一樣無正名既考試,只有評估。近年一樣唔知了,無需要update~

mcl203 發表於 19-12-3 14:01
除非呢兩年改咗,MSS S1-2只有評估,無正名既考試。MSS一向都係比較輕鬆既學習模式,多年來如是~
...
好似只有 Common Tests (CT) 同 Quiz。印象中數學既 CT 係一個小時,Quiz 係 15 分鐘。

王家爸爸 發表於 19-12-3 14:31
好似只有 Common Tests (CT) 同 Quiz。印象中數學既 CT 係一個小時,Quiz 係 15 分鐘。
...

唔知了,只知當年問過位學生,佢答好少功課,你唔知呢2年無考試咩。小朋友亦從好友得知,好輕鬆好簡單既測考,亦課程唔深,無催谷,一如歷史風格。近年,友情仍在,但彼此不提學業上事宜~