用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑讀寫障礙,想把私人評估費用省下,直接訓練 ...
go

[讀障] 懷疑讀寫障礙,想把私人評估費用省下,直接訓練

目前越來越嚴重懷疑兒子讀寫障礙。
私人評估費用數千元,看不到任何作用。

延長考試時間?不適合我兒子。他的確不認識字詞,再多時間也無用。

減少默書?不想自欺欺人。

爭取學校資源?學校有提供免費的康復會的英文樂無窮。沒有效果。

省下評估費用購買訓練,再慢慢排隊政府評估是否更好?

Danielhk 發表於 19-11-30 12:37
目前越來越嚴重懷疑兒子讀寫障礙。
私人評估費用數千元,看不到任何作用。

奇怪你點解甚麼還未做,就覺得"看不到任何作用""沒有效果"?

是否去私人去評估當然有金錢嘅考慮。作為家長,當然希望子女盡快清楚有甚麼問題,盡快排隊,盡快接受訓練。

別讓自己嘅偏執,拖延了子女的治療

回覆 bbba05 的帖子

私人評估作用:
1. 提供詳細評估報告,解釋孩子嘅困難在哪裏

2. 建議家長孩子應做的訓練
3. 建議學校提供孩子需要的功課和測考調適

功課和測考調適
1. 減少功課量,例如數學只做單數題,詞語只寫三次,可以遲交多幾天甚至一星期做.........目的家長自己可以彈性調節每日功課量或騰出時間做訓練和伴讀
2. 減少默書範圍,錯字扣3分或採用加分制,目的唔好影響學習自信和學習動機(如果每次溫完書都唔合格,你仲想唔想溫?其實默書對佢哋冇乜用,要用好多時間溫,默完又唔記得,溫默書嘅時間用呢培養閱讀興趣同能力仲有用)
3. 考試加時對數學/作文好緊要,當正常學生都唔夠時間做你就知

有些學校需要提供正式評估報告才有測考功課調適。其實每個讀寫障礙學生嘅困難都不盡相同,靠學校不如靠家長,了解小朋友嘅困難,自己找適合嘅訓練。學校最緊要包容體諒,唔好畀壓力學生和家長,多鼓勵畀機會已經好好。私人評估費用唔少,先問學校睇下要排幾耐再作打算

但未評估,唔知嚴重情度,會唔會提供唔到適合訓練?學後12月有冇問家長參唔參加評估?

幼稚園時有冇發現你兒子的問題?是中文還是英文?不能認讀?不會寫?會唔會係冇心機讀或者專注力不足等其他原因?要找到原因才可幫助他。
我囡認讀和默寫英文都很弱,我也很頭痛呢

Liuvyn 發表於 19-12-5 18:06
幼稚園時有冇發現你兒子的問題?是中文還是英文?不能認讀?不會寫?會唔會係冇心機讀或者專注力不足等其他 ...

一直認為是基礎差,這幾個月努力教,發覺最簡單的字,重複無數次,記不住。英文中文的字詞都記不住。
從而看不懂數學題,看不懂常識題。

寫字很差,大小,間距,甚至左右都會出錯。

如果是幫手讀題目,就全部識答。

拿到私家醫生轉介信,CAC居然不接受。現在等學校評估。

回覆 Danielhk 的帖子

理大嘅訓練做得唔錯,不過費用唔平,可以問下有冇支助計劃https://www.polyu.edu.hk/cbs/st/zh-TW/tags/讀寫障礙?page=1
好多NGO都有訓練,協康會亦做得唔錯,建議你可以找一些有埋家長訓練嘅一齊參加。

Danielhk 發表於 19-12-5 21:37
一直認為是基礎差,這幾個月努力教,發覺最簡單的字,重複無數次,記不住。英文中文的字詞都記不住。
從而 ...
似係讀寫障礙,我都贊成你揾協康會睇下。會唔會係因為智力、感官功能都正常,所以衛生署既智力測驗中心唔收?另一個角度睇,問題唔嚴重,未必需要太擔心。

回覆 carolsclee 的帖子