用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧vs 聖言
樓主: josejandy
go

銀禧vs 聖言   [複製鏈接]

YY55 發表於 19-12-18 11:17
請教, KWUN TONG 普通小學 BAND 1A 成績, 報銀禧是否會趺 BAND?

如果肯定係B1a成績,就算跌Band亦不會影響揀"銀禧"嘅機會。個人認為,响自行階段銀禧主要收B1a或B1b學生為主。

YmOra 發表於 19-12-18 13:46
如果肯定係B1a成績,就算跌Band亦不會影響揀"銀禧"嘅機會。個人認為,响自行階段銀禧主要收B1a ...
THANKS !

上年,我女BAND1B,自行銀禧唔收,簡介會校長無講BAND1a,只講係一間不錯BAND1學校,大家都知佢係BAND1B,小女也很鐘意,不過抽奬入左迦密。

rayraymo 發表於 19-12-20 23:02
上年,我女BAND1B,自行銀禧唔收,簡介會校長無講BAND1a,只講係一間不錯BAND1學校,大家都知佢係BAND1B,小女也 ...

可否講下迦密,阿女讀成點?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

GREENTEE 發表於 19-12-20 13:03

可以比大家參考一下:

我也是自1甲1乙1填"銀禧"的,我識嘅B1c同學仔都係入唔到第二輪面見。之後女兒進入銀禧所識認的B1a同學都係有第二輪面試,但有一個沒有响自行揀過銀禧,只有在乙2有填過。

rayraymo 發表於 19-12-20 23:02
上年,我女BAND1B,自行銀禧唔收,簡介會校長無講BAND1a,只講係一間不錯BAND1學校,大家都知佢係BAND1B,小女也 ...

我當年一樣係無聽過校長講學校屬B1a中學,只說銀禧也是一所不錯的B1中學,所以我估今年有人聽到,可能箇中或許有些誤會。因為,學校接受乙2有填過"銀禧"的叩門申請,可見學校理解自己非多數人的""首選""。試問,不認為自己屬首選的中學,那會好確認自己屬B1a中學。

櫻花公主 發表於 19-12-17 11:54

佢好清楚講係band 1頭先好考慮佢地

今年去左一間band 2B 學校、校長都話band 1 及band 2A 先有機會係自行入。

chanti 發表於 19-12-21 13:45
今年去左一間band 2B 學校、校長都話band 1 及band 2A 先有機會係自行入。

又好好奇真係會有band1生揀band2b學校???

YmOra 發表於 19-12-21 07:26
我當年一樣係無聽過校長講學校屬B1a中學,只說銀禧也是一所不錯的B1中學,所以我估今年有人聽到,可 ...
是,我女上年自行1乙1迦密,自行乙2 銀禧。入到邊間都開心。我覺得如自己係BAND1B入 銀禧很適合,我聽佢講座,介紹中文科教學很好。

YmOra    發表於 19-12-21 20:51

櫻花公主 發表於 19-12-21 13:48

開頭講學校特色, 話係’培育學生成為有自信,品格好既人’,  之後講收生要求、其中最重要一項係’學生要有自信,品格要優良 ‘.

chanti 發表於 19-12-21 13:45
如果係BAND2B學校,應該自行BAND2A學生即收,因為真係無BAND1學生自行會揀BAND2學校。

櫻花公主 發表於 19-12-21 13:48

我唸有, 一來有部份老師會比錯comment、二來亦有些在校家長跨大學校收生質素/ banding 。我係fb 見到有一在校家長跨大佢自己仔女間學校Banding、明明是band 3, 話由上年起已經主要收band 1!

rayraymo 發表於 19-12-21 14:02
如果係BAND2B學校,應該自行BAND2A學生即收,因為真係無BAND1學生自行會揀BAND2學校。 ...

我唔知呀、係校長自己講的、我唸有興趣既band 2B 2C 既家長信唔信都會照報、反正大抽獎都沒有分Banding 頭中尾。

josejandy 發表於 19-12-20 23:35
可否講下迦密,阿女讀成點?

因佢係抽獎入去,成綪一般,要時間俾佢適應。其他自行入去個的成績好好,由英小入去既有40幾人(阿女講),第一次統測可以滿分。

chanti 發表於 19-12-21 14:05
我唸有, 一來有部份老師會比錯comment、二來亦有些在校家長跨大學校收生質素/ banding 。我係fb 見到有一 ...

呢個遊戲我覺得越黎越好玩

櫻花公主 發表於 19-12-21 14:28
呢個遊戲我覺得越黎越好玩

我由好擔心去到平常心了,連二、三線直資都咁多人申請

rayraymo 發表於 19-12-21 14:12
因佢係抽獎入去,成綪一般,要時間俾佢適應。其他自行入去個的成績好好,由英小入去既有40幾人(阿女講),第一 ...

靠抽入也好,自行入也好,照計B1b也適合迦密,應該應付得來,估計你的孩子仍在適應期。
‹ 上一主題|下一主題