用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧vs 聖言
樓主: josejandy
go

銀禧vs 聖言  

回覆 ak1020 的帖子

莫非b1a再分b1a++,b1a+,b1a, 人人把尺吾同,但 校長過份自信。

ak1020 發表於 19-12-15 18:58
昨天銀禧簡介會,校長話銀禧是band 1a 喎,堅定流?

真定假呀?!我認識嘅王校長唔會咁仔細道明學校屬B1a中學,最多只會話屬B1中學咋喎!

櫻花公主 發表於 19-12-15 19:51
仲話band1c 機會好微添wor

不要太憂心,個人認為"銀禧"屬B1b英中,B1b和B1c係有機會的,亦好""適合""這類學生就讀,而B1a學生响自行係好大機會被取錄,但只要面試表現好,B1b與B1c學生機會亦大。

pccw2017 發表於 19-12-15 20:30
咁仲有其他1B、1C學生經由抽奬入,唔係所有中一生都係1A.

贊同你的說法。

YmOra 發表於 19-12-16 07:26
真定假呀?!我認識嘅王校長唔會咁仔細道明學校屬B1a中學,最多只會話屬B1中學咋喎!
...

真㗎,當時問答環節時有家長問銀禧是屬於band 1 幾,跟住校長就答算是屬於band 1a

ak1020 發表於 19-12-16 07:47
真㗎,當時問答環節時有家長問銀禧是屬於band 1 幾,跟住校長就答算是屬於band 1a
...

咁!我就十分愕然王校長會這樣答。

等我向jm們8下先 

櫻花公主 發表於 19-12-15 19:51
仲話band1c 機會好微添wor

銀禧2019年DSE成績比2018年跌咗
33222同聯招大學取錄率都低咗
不過仍然在高水平 可比B1A/B中學

https://www.bhjs.edu.hk/achievements/index/zht/70

2019年香港中學文憑試
本校共有119名學生應考2019年香港中學文憑考試,84.9%學生獲得33222或以上的大學學位課程最低入學要求。地理科、資訊及通訊科技科及中史科成績斐然,分別有72.2%至76%考生奪得第4級或以上的佳績,而本屆表現最好的學生其最佳五科成績達35分。自2012年首屆文憑試以來,本校透過聯招升讀大學的學生人數十分理想,本年84.9%學生透過聯招獲得大學取錄。

2018年香港中學文憑試
本校共有133名學生應考2018年香港中學文憑考試,88%學生獲得33222或以上的大學學位課程最低入學要求。地理科、中史科及歷史科成績斐然,分別有71.4%至82.1%考生奪得第4級或以上的佳績,而本屆表現最好的學生其最佳五科成績達35分。本年93.2%學生透過聯招獲得大學取錄。

有無講三大入學率?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

ak1020 發表於 19-12-16 07:47
...

隔離班jm告知,原來"銀禧"簡介會當天有家長""寫紙仔問問題"",校長誤會問題紙上所寫嘅A/B/C係指Band1/Band2/Band3,所以答咗1A。不過,有機會我都想親自問清楚校長的真正意思。

個人認為,小妹在過去多年去過的中學簡介會中從未聽過有校長會仔細到評估自己學校屬A/B/C,只會說學校屬B1/B2/B3中學就算。加上我認識嘅王校長一向都只會回應銀禧所屬的Banding,唔知今次是否文字上的理解有誤所至。我都想知清楚,以免嚇怕D學生唔敢報讀銀禧。

YmOra 發表於 19-12-17 07:23
隔離班jm告知,原來"銀禧"簡介會當天有家長""寫紙仔問問題"",校長誤會問題紙上所寫嘅A/B/C係指Ba ...

佢好清楚講係band 1頭先好考慮佢地
其實成個簡介會我都聽得好舒服,唯獨佢最後咁講我都打了個突,如果你find out到記得update我地

YmOra 發表於 19-12-17 07:23
隔離班jm告知,原來"銀禧"簡介會當天有家長""寫紙仔問問題"",校長誤會問題紙上所寫嘅A/B/C係指Ba ...

個人覺得,當時似乎唔似誤會
(我當時聽第一場)

我估當時不少人聽到都好愕然,可能大家啲反應太明顯啩,所以校長仲即刻強調話係真㗎

但我都想知清楚,如果真係band 1A先收,我估好多人都會卻步

ak1020 發表於 19-12-17 13:29
個人覺得,當時似乎唔似誤會
(我當時聽第一場)

Band 1A有好多選擇

其實真係有band 1A人自行就揀銀禧?!

我都聽到,我同老公即時都呆左

回覆樓主:

其實學校都算1B其中人間多人留意,咁1B都會抽入,咁自行當然想收1A!始終校長得自行同叩門可以選卒!

櫻花公主 發表於 19-12-17 11:54

佢好清楚講係band 1頭先好考慮佢地

突然間我哋jm間的WhatsApp討論熱講緊哩件事,大家都疑幻疑真。不過,無論點都好,我哋還是決定不再追查下去了。因為,學校上上下下的運作,基本上都了解咗幾年,只要現況仍然"適合"孩子成長就是了。

celiacc 發表於 19-12-17 16:24
其實真係有band 1A人自行就揀銀禧?!

會。對"銀禧"從一而終都喜歡的人就會。我們一家就是了,及後响銀禧認識嘅一些jm們與我們也是同一類人。

回覆樓主:

我都喜歡 但怕仔仔入唔到 今年新玩法 我怕我選錯 害左佢

櫻花公主 發表於 19-12-17 14:13
Band 1A有好多選擇

我認同B1a有好多選擇,尤其"九龍城區"更加。但有些學校,"係適合就係適合"孩子在那裏成長,這類中學可以令家長從一而終都要入到。可能你少遇見這類jm啦!我身邊嘅唔算十分多,但都有一定數量志同道合者呢!

請教, KWUN TONG 普通小學 BAND 1A 成績, 報銀禧是否會趺 BAND?