用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 直資乜都貴?
樓主: IloveJJ
go

直資乜都貴?  

HHCCMama 發表於 19-12-1 11:49
我前二年在校服公司(仔仔讀官校)買了一件大地牌校䄛,$420左右,我覺得簡直係暴利。價錢高,質量差。

...
可以在校服公司買個校章,再自行縫在其他公司買的大地牌校褸上。

IloveJJ 發表於 19-12-1 12:54
我哋而家唔係咩好供應商呀!係豐昌順之嘛!最平民嗰間,如果係金綸我都理解呀!小學都係豐昌順呀!我幫襯 ...
豐昌順算貴,但質料好,維記平好多,不過質料剪裁都好差。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-12-1 16:58

jli008 發表於 19-12-1 12:07

但我估在商业角度,直資学校都要赚钱,更会有選擇那一間校服 ...

你言下之意係學校/PTA 揀校服公司時會收回佣來決定邊間中標?你知唔知咁係刑事,係好嚴重的指控,你唔清楚就唔好亂講

IloveJJ 發表於 19-12-1 10:16
咪係囉,間間都係校服公司買,所以你前面講既,直資咁樣先有豐富資源,就不對啦!

我呢度講既,其實係話 ...

有較近似例子,阿女校裙同男女神校,差5多樣,同一間校服商豐XX, 男女神校多左扣校章位有條帶仔。同一尺寸,價格差2X%。

popochiny 發表於 19-12-1 15:25
你言下之意係學校/PTA 揀校服公司時會收回佣來決定邊間中標?你知唔知咁係刑事,係好嚴重的指控,你唔清楚 ...

若果有留意某某過往啲言論記錄的話,會明白某某信口黃並不是什麽新鮮事。

今日同呀仔響豐xx(樓主仔果間)買左件校褸 $355. 冇樓主仔校褸咁貴,但講真豐質地其實麻麻地。
我仔學校之前校服用金x多年,貴但質料真係好好多,S1件校褸響金x買,同今日響豐買果件比較,質料明顯比金x差,若非校褸縫住校徽字樣,我情願比貴啲響第2間買件質料好啲嘅。

IloveJJ 發表於 19-12-1 12:56
你嗰間也是豐記嗎?

是灣仔廣發祥。

若d料靚,貴d都比得甘心,但攞明係大地牌貨色。

夏天校服標明日本料,洗完感覺到質地係靚d挺d,咁都比得值吖。

醒目開學勳章 王國長老

jli008 發表於 19-12-1 12:07

但我估在商业角度,直資学校都要赚钱,更会有選擇那一間校服 ...

你估咋下話.....

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-1 16:49
今日同呀仔響豐xx(樓主仔果間)買左件校褸 $355. 冇樓主仔校褸咁貴,但講真豐質地其實麻麻地。
我仔學校之 ...

豐xx就係我地之前一摸上手決定唔揀果間
佢係咪想以平取勝所以用平料報平價,就唔知了
我地就結果揀返金綸,揀太平真係會有人嘈。中學以前用若x,好攞命

Charlotte_mom 發表於 19-12-1 21:54
我地就 ...

我哋學校原本都係揀金,但學校話佢因為太多生意唔接其他學校啦 我哋作為家長都唔爭在嗰少少錢,寧願揀質地好啲貴少少都冇所謂,但有啲鋪頭又因為太好生意,所以輪到佢哋揀

IloveJJ 發表於 19-12-1 21:57
嗱,係咪呢?你都話佢質料唔好,都要咁貴,我不嬲覺得佢係平民牌子,仲唔係因為個校名就收貴啲? :nothing ...

如果你仔學校校褸係釘校章上去嗰啲,其實你可以響其他地方買再釘校章。恤衫同西褲我都幫仔響其他地方買,唯獨是綉咗校徽嗰啲,例如校褸/運動衫,就要焗住同佢買。

Charlotte_mom 發表於 19-12-1 21:54
我地就 ...

又係喎,小學係金綸,家姐中學用豐XX, 件藍色棉線外套,洗兩洗殘到爆,去金綸買多件,摸上手都靚D。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-2 00:21
所以我都講我自己中文差,令人错觉睇啲唔睇啲,已帶有个“估”字比人知係自己覚得,我又吾係喺裡边做。
还 ...

唔好意思,絶無冒犯意思。
不過,真係好少香港人會“估"直資學校“應會"從校服供應商收取校服"版權費"作為選取該供應商,因為呢個行為有機會係回佣、係刑事。雖然前幾年香港ICAC曾發生動盪,但香港自成立ICAC後幾十年被教育丶灌輸及實行"廉潔’& "香港勝在有ICAC”。唉!2019年多事之秋,莫非香港其中一個核心價值“廉潔”已蠶食到有人開始估香港營商丶直資辦學要俾xx費才能成為入選供應商?真心無言及無奈!