用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 直資乜都貴?
樓主: IloveJJ
go

直資乜都貴?  

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 19-11-30 14:55
咁先潮,好過比$買條穿窿的

我女話,去到中六,條褲吊腳老師都唔會理(讀大半年就畢業唔通叫買新咩)
於是班友仔乘機再整短d變韓式8分褲,笑到我傻左

Charlotte_mom 發表於 19-11-30 17:53

我家附近有明星補習社

即係初中唔似津校的補習風氣甘強?

Charlotte_mom 發表於 19-11-30 17:53

我家附近有明星補習社

一間遵理有好多分店,一位狀元既名字可以出現係8間補習社~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-11-30 20:08
一間遵理有好多分店,一位狀元既名字可以出現係8間補習社~~~

媽劇庭嘅野

醒目開學勳章 王國長老

LeeCC 發表於 19-11-30 19:05
即係初中唔似津校的補習風氣甘強?

以我仔龍中為例,初中的確唔太緊張

我地校褸$470-$630,又唔係咩都貴,今年學校送全體學生每人一套tracksuit,  free of charge.

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-12-1 10:16
咪係囉,間間都係校服公司買,所以你前面講既,直資咁樣先有豐富資源,就不對啦!

我呢度講既,其實係話 ...

咁又唔係喎,我女學校4間供應商俾我哋自己去買,有埋價錢,大地牌校褸最平果間260,最貴就430,自己揀去邊間買

IloveJJ 發表於 19-11-30 23:50
校褸$470-630都唔算貴嗎?

差不多,因自已學校style今年新設計, different to others.   小學係金綸買都要$400以上

醒目開學勳章

回覆樓主:

我買左校褸,我女唔肯著,話款好老土。。
哂左我幾百蚊

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 19-12-1 10:16
咪係囉,間間都係校服公司買,所以你前面講既,直資咁樣先有豐富資源,就不對啦!

我呢度講既,其實係話 ...

一件恤衫一條褲,都有唔同物料
我想講嘅係,直資一般target中產,如果校方/pta揀到最平,洗兩洗就黃晒殘晒,家長未必鐘意(睇我對上回覆,家長係寧願排隊買貴)
所以揀vendor,除價錢仲會考慮埋質量
唔同價錢,有唔同物料質量,呢樣係肯定的。供應商亦唔係「見係直資就開貴d」

Yanamami    發表於 19-12-1 11:55

醒目開學勳章 王國長老

^曾小姐^ 發表於 19-12-1 10:42
咁又唔係喎,我女學校4間供應商俾我哋自己去買,有埋價錢,大地牌校褸最平果間260,最貴就430,自己揀去邊 ...

我地小學以前有兩間,後來再投標,好多知道我地多款又非獨家,唔肯入標,最後決定只有一個供應商,吸引人入標

到中學,我無做pta,但知幾年前有類似情況:校服平得黎質素唔好(我有份投訴,我女條褲著左唔夠一個月縮到吊腳,d t shirt好易洗到變形)。因為校服多款,又面對無咩人肯入標呢個尷尬位。最後黎煲大改革,減少款式,揀個好d嘅vendor

IloveJJ 發表於 19-11-29 12:17
無聊問題,睇下有冇人分享。

係咪直資學校乜都貴啲呢?

我前二年在校服公司(仔仔讀官校)買了一件大地牌校䄛,$420左右,我覺得簡直係暴利。價錢高,質量差。

朋友話金綸的質量好,但可惜無阿仔嗰間嘅校章。

連直資既收入來源都唔知,又憑空想像去回應~~~

直資收入大部份從學生那邊收取?政府無監管?咁,不如吹埋直資D飯盒,小食,課外活動,書簿,校車,全部有收回佣啦,吹得就吹~~~