用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔知點揀好, 太子明慧 vs York
go

唔知點揀好, 太子明慧 vs York

而家收到兩個心儀pn offer,
1. 太子明慧, 國際班, pm offer (會嘗試寫信轉am)
2. 九龍塘York, am offer, 要到N1 (K1) 先再分國際定雙語

太子明慧
1. 感覺上名氣大D
2. 直上K1國際班
3. 除左英文之外, 各方面發展好似比較全面

九龍塘York
1. 相信英語語境比明慧好
2. 有室外活動空間, 亦會學騎馬, 射箭, 同網球等運動, 岩晒活動型小朋友
3. 唔肯定有冇得直上N1 (即係K1) 國際班
4. pn只有兩小時

各位爸爸媽媽會點揀ar ?

我小朋友都收到
太子明慧國際am offer
美孚york am offer

兩間我都覺得ok~
我會揀york~主要係因為近自己~
同美孚有3個鐘~

tony0531 發表於 19-11-28 22:19
1. 太子明慧, 國際班, pm offer (會嘗試寫信轉am)
2. 九龍塘York, am offer, 要 ...

其實兩間都太commercial, 真係要2揀1, 睇吓邊間方便d, 想am定pm offer

回覆樓主:

我想佢返am多d ge, 所以明慧果度會試下有冇得轉am. 呀B而家每日12點幾開始瞓晏覺, 去到2點幾先醒.

如果講位置, 太子明慧個location的確方便同近d

其實, 我地仲有奥基am offer, 不過上網睇好似呢兩間都好過佢所以冇諗

回覆樓主:

york係人都收的,有呼吸有錢俾就收

回覆樓主:

我女讀kowloon tong york n 班的,係可以直上k 國際班

Nbs 發表於 19-12-1 16:47
我女讀kowloon tong york n 班的,係可以直上k 國際班

請問kln York pn 係每日 2hrs 嗎?我見網上申請寫 mon/wed/fri & tues/thurs.

tony0531 發表於 19-11-29 08:01
我想佢返am多d ge, 所以明慧果度會試下有冇得轉am. 呀B而家每日12點幾開始瞓晏覺, 去到2點幾先醒.

如果講 ...

奥基低調,唔太commercial。

當然你可以嫌呢間唔夠名氣嘅。但呢間係好學校,始終學校細,學生少,用家少,自然少人討論。

puddingw 發表於 19-12-1 17:41
請問kln York pn 係每日 2hrs 嗎?我見網上申請寫 mon/wed/fri & tues/thurs.

每日2 hours的

piglover 發表於 19-12-2 06:13
奥基低調,唔太commercial。

當然你可以嫌呢間唔夠名氣嘅。但呢間係好學校,始終學校細,學生少,用家少 ...

N有沒有祈禱?英文?
可介紹多d?老師有經驗?
K 1 得一班?

tony0531 發表於 19-11-28 22:19
2. 九龍塘York, am offer, 要 ...

我上年都有你一樣的offer,最終揀咗york am

明慧沒有讀,所以不能評價
york雖然係人都收,不過老師很有愛心,小朋友很喜歡返學,起碼我無後悔揀york

回覆樓主:

個人認為幼稚園易入不是缺點(尤其細b又收,大b pn又可去sk班同大b一班),俾錢買服務,york主要有我要的嘢:語境,net,有愛心,phonics系統教材,大校園。大仔已畢業,細佬讀緊,細妹即將入。so far我覺得穩陣,放心的。

回覆樓主:

我自己覺得學校容易收先係好學校. 因為小朋友得兩三歲, 係唔應該周圍去同人比較/去考試。小朋友咁細,無分乖唔乖叻唔叻,個個都係一張白紙。任何人都收,任何人都教,我覺得先至係好學校。

qq6a 發表於 19-12-1 14:31
york係人都收的,有呼吸有錢俾就收

有教無類!

York 勁好

回覆 50267612 的帖子

點解你係另一個post話人係學店,哩個post又讚,有咩目的?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3802651&extra=page%3D2

原來你有明慧am offer, 想要全日位姐,咁低莊呀

bbba05 發表於 19-12-5 12:17
回覆 50267612 的帖子

點解你係另一個post話人係學店,哩個post又讚,有咩目的?

York 是很好的學店