用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?
樓主: YokoS
go

應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 19-12-4 23:48
回覆 YokoS 的帖子

咁學校對學生既能力好大信心喇,數底打唔去,愈高年級愈困難,小二前都好淺易。 ...

但如果幼稚園期間無特別打好數底,小一入學又教快左半年,真係好難catch up到,我教到人都癲。

Lamyuenc 發表於 19-12-5 11:13
回覆 legoisland2005 的帖子

認同, 其實SJC好好, 老師好有愛心, 語境又好好, 同埋小班教學, 係學費相對其 ...

認同唔可以指意晒學校,家長唔投放心機時間都係可能白讀,但我地雙職父母真係時間好有限,果種有心無力感好重,我plan左好多野都未有時間同仔做,所以希望細仔可以培養好一定基礎,話晒欄船都有三分釘,不然我唔知要再痛苦多幾多年。

happybbpig 發表於 19-12-5 11:19
大仔點跟唔到?差好遠?私幼課程深d, 點都好d, 當然會貴些,要取捨啦,可試一年津幼,再外補英文,試下會否 ...

如果讀左年劵幼先轉私幼,其實都未必有學校收,話晒課程同程度都好唔同,收左都要花好多時間心機追番同班進度

happybbpig 發表於 19-12-5 11:34
唔計校車,學費多少?

學費7200交12期,上下學期共兩次雜費,每期相當於一個月學費,即一年唔計校車都已過十萬。而聽聞校車費都唔平,九龍灣到校都要2千幾/月。

好明白呀, 我都係雙職父母, 首先當初選擇全日制都係因為唔想小朋友返半日學會喺屋企百無聊賴咁過, 另一樣係想小朋友喺學校學習自理能力, eg,自己食飯, 自己食完野放返喺適當位置, 自己執玩具, 自己去廁所, 自己刷牙等等

不過不要以為讀sjc 就不用跟,因為是chur的。我沒有外補什麼但學校教的有跟足
畢竟佢k2已經教小一英及數
K3教小一下学期
對小朋友來說不是好難但跟是make sure佢明白。
打好過底。往往不能只靠學校。

Sjc的家長勁好,好有修養,成班小朋友都好close.

YokoS 發表於 19-12-5 12:52
如果讀左年劵幼先轉私幼,其實都未必有學校收,話晒課程同程度都好唔同,收左都要花好多時間心機追番同班 ...
我覺得私幼有位,佢唔會唔收呢,進度就當然自己追番先開學啦,否則上堂佢唔會知講什麼

York  st nicolas 那些幼稚園好大機會有位。

但sjc不足的地方,我覺得係小朋友presentation 未必夠。
York 呀,學之園那些好重presentAtions. 行出來個樣sharp 醒d。
Sjc 小朋友在e方面要加強

YokoS 發表於 19-12-5 12:55
學費7200交12期,上下學期共兩次雜費,每期相當於一個月學費,即一年唔計校車都已過十萬。而聽聞校車費都 ...
學費全日正常私幼都差唔多,雜費好貴喎,約7200 x2, 有無睇下其他私幼啊?方方學術都深,平少少,無咁多雜費,係校舍細d, 無咁新,但都多資心老師,都有心機教的

YokoS 發表於 19-12-4 23:18
我大仔一開學就用一下C,無左一上的A同B,仲要無覆習番,下開期用2上AB冊,背成數表,直程skip左一上內容 ...
A, b都唔教?咁好快喎,邊間?我女1年級唔教上A, 你要keep住要佢做練習啊,乘數表開學就教,學校都會日日同佢背,唔會一下子計乘數,但暑假要教下佢先

YokoS 發表於 19-11-28 14:41
如無意外會直升阿哥間津小,所以無考小的壓力,但希望銜接小學時輕鬆一些,因阿哥間小學又谷又深,無根基好 ...

我係 SJC 幼家長,小朋友已升小學(一線尾私小)

SJC 英文堅好,阿仔小二仲有「老本」用,英文不用跟得太貼都 ok。

數學,係 K3 時已學左小一全年課程,當然小一卷會再深入啲。但記住 SJC 係用英文教數,所以如果小一用中文教數,可能家長都係跟貼。

中文,雖然k3 已用小一書.....但小一既中文的確不易(可能阿仔係私小,中文更深)。

如果經濟許可,SJC 係不錯既選擇.....但如果經濟一般,我就不建議,因 SJC 年年加學費。

Lamyuenc 發表於 19-12-5 14:01

好明白呀, 我都係雙職父母, 首先當初選擇全日制都係因為唔想小朋友返半日學會喺屋企百 ...

讀全日真係自理好好多,細佬比阿哥獨立,又勇敢d,可能因為係外面咩都要靠自己。

legoisland2005 發表於 19-12-5 17:09

不過不要以為讀sjc 就不用跟,因為是chur的。我沒有外補什麼但學校教的有跟足

其實我都驚自己無時間唔能夠跟得好足,教深左小朋友自己未必明都好正常,到時我可能仲要再搵人幫我跟

happybbpig 發表於 19-12-5 17:39
我覺得私幼有位,佢唔會唔收呢,進度就當然自己追番先開學啦,否則上堂佢唔會知講什麼 ...

開左學但仲有位的應該係好貴學費或口碑麻麻,我又未必想。

legoisland2005 發表於 19-12-5 17:44
York  st nicolas 那些幼稚園好大機會有位。

但sjc不足的地方,我覺得係小朋友presentation 未必夠。

我反而擔心中文程度,大仔間津小中文唔掂就中、數、常都死

happybbpig 發表於 19-12-5 17:49
學費全日正常私幼都差唔多,雜費好貴喎,約7200 x2, 有無睇下其他私幼啊?方方學術都深,平少少,無咁多雜 ...

無報到呀

happybbpig 發表於 19-12-5 17:58
A, b都唔教?咁好快喎,邊間?我女1年級唔教上A, 你要keep住要佢做練習啊,乘數表開學就教,學校都會日日同 ...

保記系列
我連1A,1B本書係點都未見過

foopopo 發表於 19-12-5 22:22
我係 SJC 幼家長,小朋友已升小學(一線尾私小)

SJC 英文堅好,阿仔小二仲有「老本」用,英文不用跟得太 ...

津小中文都唔易,大仔一年班可以半班肥佬,所以學好中文係我覺得重點之一,中文唔得,數、常都會死。

多數學生有無係校外再補?

所以教得快未必係好,最緊要小朋友能力能否接受到。教得快既學校要有方法,一味快,根基打唔去,咪最終又係靠家長背後幫手。我大女升中,細仔都高小,背後幫手我家長即我都開始乏力,覺得好累,所以唔好咁快幫太多,否則後斷無力,持續去到呈分,咁一值既付出都白費。

你個情況,應該讀津幼。
聖若望是很好的幼稚園。
我個小朋友平時用中文,
但係當佢好嬲會講英文。
但既然經濟不是太鬆動,
又有津小一做后盾的話,
留返嚟做補習外補好啲。
‹ 上一主題|下一主題