用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?
樓主: YokoS
go

應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?  

YokoS 發表於 19-11-28 19:21
我報ACK未出result

放心,一定有offer。就算無,寫下求位信一定有。

其實,你想英文好,可以考譚歐陽 or 地利亞,半日券幼。

YokoS 發表於 19-11-28 14:41
如無意外會直升阿哥間津小,所以無考小的壓力,但希望銜接小學時輕鬆一些,因阿哥間小學又谷又深,無根基好 ...

一萬元太貴了,唔值得。其實不用太擔心,哥哥讀過,你知道學校考核要求,到幫弟弟溫習時知道重點,已走少很多冤枉路。另外,別以為讀私幼個底一定打得好,讀學術深既私幼,有時是學校教左小朋友都唔識,結果回家又是家長自己教返。你個case最好是讀半曰劵幼+外補,就算繼續讀全日,下午學校有午睡學校也近屋企,放學後再外補也可以

wg_ann 發表於 19-11-28 19:37
如果打算升津小,40萬留黎升小時補底,好過讀全日私幼

我就係發覺阿哥小學先嚟補太遲,所以當初先報私幼,可惜表現一般,其他未出offer但應該唔得的多。

SJC本身已經好谷,你應付到已經好夠,唔需要再外補

piglover 發表於 19-11-28 20:03
放心,一定有offer。就算無,寫下求位信一定有。

其實,你想英文好,可以考譚歐陽 or 地利亞,半日券幼。 ...

你講的果兩間我都無報

WinnieCatCat 發表於 19-11-28 20:27
一萬元太貴了,唔值得。其實不用太擔心,哥哥讀過,你知道學校考核要求,到幫弟弟溫習時知道重點,已走少 ...

的確半日劵幼加外補最岩,但屋企附近無咩好半日劵幼,所以無報,始終覺得比唔上依家間全日劵幼。

依家間長全日,成5點先離開學校,難再平日外補。

sammirichie 發表於 19-11-28 22:24
SJC本身已經好谷,你應付到已經好夠,唔需要再外補

我知呀,所以40萬係無計外補支出架。

我有諗過博下讀一年SJC,唔岩就K2再轉其他半日私幼/卷幼,如讀得好就考慮直上至K3畢業再試考直私小學,衰極都有阿哥間津小做backup,但成本就係40萬,最後得到咩都係無人知

YokoS 發表於 19-11-28 22:34
我有諗過博下讀一年SJC,唔岩就K2再轉其他半日私幼/卷幼,如讀得好就考慮直上至K3畢業再試考直私小學,衰極 ...

SJC 考小成績並非十分靚。

認真,學術深,但小朋友唔明,又係要家長跟。

有無人帶小朋友?
如果有, 我會揀半日私幼, 學費平啲. 睇程度, 如果間私幼本身學術好夠, 中午放學後可以輕鬆下. 唔夠先至再外補.

piglover 發表於 19-11-28 23:04
SJC 考小成績並非十分靚。

認真,學術深,但小朋友唔明,又係要家長跟。

依樣我絕對明白,咪好似大仔依家咁囉,預左係學校吸收唔晒要自己跟,但總比劵幼要自己教/外補再跟嚟講無咁吃力,不過成本好貴。

而我重點亦唔係考咩直私小,考到咪轉果隻而已,反而係想打好根基,銜接小學時無咁辛苦,望佢跟得上就得了。

fasola 發表於 19-11-29 00:51
有無人帶小朋友?
如果有, 我會揀半日私幼, 學費平啲. 睇程度, 如果間私幼本身學術好夠, 中午放學後可以輕 ...

依個係我當初的如意算盤,但依家得SJC offer,半日同全日差價唔係好多,同埋K2,3得全日,所以如果讀K1都會選擇番全日。

回覆樓主:

我感受到樓主嘅憂慮,因為我都喺,今年細女報k1, 我都是考慮私幼,因為家姐讀劵幼太淺,讀小一時入到地區一線津小,起初上學期真係做功課做到喊,原因是佢唔太明。所以到細女時,我令原俾3年錢,打好個底,上小學都輕鬆啲

回覆樓主:

所以我報咗York, 知道佢地喺活動教學,可以輕鬆學英文。雖然學費貴,但總好過到時細個女唔肯出去外補。

qqicq 發表於 19-11-29 08:47
所以我報咗York, 知道佢地喺活動教學,可以輕鬆學英文。雖然學費貴,但總好過到時細個女唔肯出去外補。
...

我無報York, 計落SJC好似化算d,因為係全日

YokoS 發表於 19-11-28 22:29
我知呀,所以40萬係無計外補支出架。

既然樓主係想打好學術根基,最好research下SJC既學術程度,教學方法同埋小朋友是否明白/吸收,因為有d幼稚園係為深而深,教學成效同程度深淺未必成正比。
最怕係讀左SJC後,發覺吸收唔到/學術不似預期,要再另補,到時分分鐘超出預算。

wg_ann 發表於 19-11-29 10:20
既然樓主係想打好學術根基,最好research下SJC既學術程度,教學方法同埋小朋友是否明白/吸收,因為有d幼稚 ...

正解。

好多幼稚園課程爲深而深,教學方法未必適合小朋友,小朋友讀得辛苦之餘,又未必吸收到,到時就更麻煩。

樓主要認真分析下不同私幼的教學方法同課程。

wg_ann 發表於 19-11-29 10:20
既然樓主係想打好學術根基,最好research下SJC既學術程度,教學方法同埋小朋友是否明白/吸收,因為有d幼稚 ...

其實可以從何入手?在讀的家長都未必答到我,只係話收好多細B,老師有佢地的方法教,小朋友又識,但確實點教,課室係點,都好似好神秘咁,或者我唔識去搵啦。

SJC K2開始有默書,模式接近小學,又係全日,按理對適應小學有幫助,但 output 係點,可能都好睇我小朋友資質

piglover 發表於 19-11-29 11:47
正解。

好多幼稚園課程爲深而深,教學方法未必適合小朋友,小朋友讀得辛苦之 ...

依家留左位,要努力再study 下先得,希望依段時間有更合適的offer

YokoS 發表於 19-11-29 12:49
其實可以從何入手?在讀的家長都未必答到我,只係話收好多細B,老師有佢地的方法教,小朋友又識,但確實點 ...

我覺得最重要問下現讀生家長,睇下佢地學習內容,不外乎中英數,睇下功課做咩,學咩生字,加減數等等,對比下哥哥學校初小內容同程度,會唔會有d內容SJC K2/3已經教左,如果係咁細果個升小自然更輕鬆。