用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一必收生及計分制
go

小一必收生及計分制

女兒明年小六,弟弟K3。弟弟升小學時,姊姊已離校。
請問弟弟是否還符合必收生資格?

又若姊姊明年轉國際學校,因此只在小學讀了1-5年級,沒有畢業。
這樣弟弟是否也不能取得甲類(姊姊小學畢業生)的10分?

回覆樓主:

只要姐姐未離校 弟弟就是必收生
畢業一般指小六 中途轉校應該無分

回覆 BHA 的帖子

家姐明年 9 月讀小六,而弟弟讀 K3, 自行收生係必收,但若家姐明年 9 月轉校,細佬不但唔係必收,連舊生嗰啲分都冇埋,不特止,細佬唔係首名子女,連 5 分都冇埋,妳要考慮清楚。

回覆樓主:

只要弟弟報自行時姐姐仲讀緊小學,就係必收生,所以你個case唔洗擔心!集中火力幫個大既玩升中遊戲

又若姊姊明年轉國際學校,因此只在小學讀了1-5年級,沒有畢業。
這樣弟弟是否也不能取得甲類(姊姊小學畢業生)的10分?
—> 無分,計畢業

明白。多謝大家! (emoji)

Poyau    發表於 19-11-28 19:04

如果家姐轉校,細佬就只有丙類(適齡)嗰10分。會再跟女兒傾吓對轉校的想法。

BHA 發表於 19-11-28 19:14
如果家姐轉校,細佬就只有丙類(適齡)嗰10分。會再跟女兒傾吓對轉校的想法。
...

如姐姐考到IS 弟弟跟姐姐IS可以嗎?
IS通常siblings有priority

Poyau 發表於 19-11-28 19:46
如姐姐考到IS 弟弟跟姐姐IS可以嗎?
IS通常siblings有priority

應該可以。但IS year 1等於K3,已經過了報名日期。明年或要考慮插班IS year 2。但應該很少位。。。