用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 回想你地小朋友細個既時候...
樓主: applepie34
go

回想你地小朋友細個既時候...

回覆 IloveJJ 的帖子

精神要富養,物質就求其得啦!

applepie34 發表於 19-11-28 14:10
俗語有話三歲定八十,而家我個仔兩歲八個月,性格都幾明顯。比起同齡既小朋友,我覺得佢好被動,無信心去試 ...

呀女幼稚園時,已經知道佢表面醒目,自理能力高,可是學術能力奇差。上到小學,採取將勤補拙方式,人家温兩日,你就要温四日,考試溫書係每天十至十,成績也是勉強升班吧!儘管這樣,我寧願比佢功餘時間多做運動,無謂為了幾分去惡補啦!可能因為做運動關係,佢養成堅毅的性格,亦明白要努力才有收穫。中學開始,佢自己攪掂,懂得工作時工作,遊戲時遊戲嘅規律,不斷進步,中三選科竟能有中上成績。記得佢當年K1未識分顏色,K2未能由一數到二十,總欠13、14,K3總是串唔到英文生字,小學時總有唔合格。

heidicyli    發表於 20-9-4 09:39

karen55407 發表於 19-12-18 08:41
呀女幼稚園時,已經知道佢表面醒目,自理能力高,可是學術能力奇差。上到小學,採取將勤補拙方式,人家温 ...
我小兒子自理能力,社交都不錯。但K1入學,分不清形狀和顔色,小一入學,10以内加減有困難,26個字母無法全部寫出。
默書提前多日準備,也不行。但課文卻可以背誦出。

目前小二,很可能讀寫障礙,學校近期會評估。

但無論是否讀寫障礙,都意味多付出,以勤補拙。

看到你女兒經歷,給了我信心。我也希望我兒子,有一天學習成績能反轉。

Danielhk 發表於 19-12-18 09:55
我小兒子自理能力,社交都不錯。但K1入學,分不清形狀和顔色,小一入學,10以内加減有困難,26個字母無法全 ...

我分享嘅目的係就算小朋友資質唔夠,父母努力與孩子同行,朽木也可化成才

karen55407 發表於 19-12-18 08:41
呀女幼稚園時,已經知道佢表面醒目,自理能力高,可是學術能力奇差。上到小學,採取將勤補拙方式,人家温 ...

利害!正確態度比一切更重要!

簽名被屏蔽

applepie34 發表於 19-11-28 14:10
俗語有話三歲定八十,而家我個仔兩歲八個月,性格都幾明顯。比起同齡既小朋友,我覺得佢好被動,無信心去試 ...

介紹兩個course 你:
1)positive parenting program 以前母嬰健康院搞的,之後好似out src 左去協康
2) 協康的聽說讀寫小奇兵講座 (唔知仲有冇搞)

雖然話3歲定80,但係我相信後天都係可以改變嘅

我仔細個好文靜,鍾意睇書多過玩玩具,估唔到佢依家揀M2...仲以為佢會係文人
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

其實大家以遲緩理解,我覺得岩。因為佢的確發展比人慢,去評估言語都遲半年。

回覆樓主:

三歲未必定八十 潛能有待發揮

http://www.phy.cuhk.edu.hk/phyworld/history/chi/einstein.html