用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 回想小朋友細個時
go

回想小朋友細個時

有話三歲定八十,而家我個仔兩歲八個月,性都幾明。比起同既小朋友,我覺得佢好被動,無信心去試新野,去到公園都係企定發下呆、望下人,樣樣都想我地陪佢。但係學野方面又有佢既能力,好多野一教就識
(認知上),記性都好好。

唔知呢類小朋友去到幼稚園/小學,讀書會係點? 作為過來人的你地,以前小朋友去到兩歲八個月左右,會唔會大約已估計到小朋友讀唔讀到書?
估計準唔準?

我太過緊張,但我都好想知小朋友大約幾時可以幫佢揀適合佢既路線。

稚園happy school定學型,小學行津小、直資、私小、IB定國都好有分別。

先感謝大家的寶分享!

回覆 applepie34 的帖子

我既經驗係...小朋友既變化都可以幾大....
大仔現已小六,, 佢讀幼稚園時都係靜態被動型, 冇乜信心,但記性好、認字快,所以我為他揀了間關愛既小學。確實佢既信心能慢慢得以建立,讀完小二我地因另一D原因轉佐去一間直資龍校,呢度既同學大部分都PRESENTABLE,耳濡目染下,佢而家都成為一分子,成績就中上。

細仔現小四,活潑型叫做都善良受教,N & K1既老師都讚佢上課好投入,K2老師開始留意到佢易分心,所以為佢安排佐另一間基督教既直資龍校(活動D, 包容D)。佢幼稚園程度算淺,上小學前我地都幾担心佢跟唔上,小一老師都留意到佢有ADHD傾向...但係估唔到佢都好讀到書,KEEP住考到頭三,學習態度亦越黎越好,我會歸疚係佢入佐合適的學校。

個個小朋友都好唔同,我既選擇偏向順性而行,但真心每次要MAKE CHOICE都覺得好唔易。共勉!

冇咁快睇到既
以前我仔細個過目即忘,四歲都未到A to Z, 數唔過10, 幼稚園老師仲好心叫我留意吓佢係咪special, 當時真係一路教一路喊...
光陰似箭,而家中二啦, 正正常常在一間band 1 中學讀書,所以小朋友既野係好難預測既,家長要一邊配合着成長的變化,一邊調整自己的想法

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有個極端例子,大仔,2歲8個月,就係呢個時候 (3月B),讀緊N班
每日上課自由行,唔係點理老師,聽話3分鐘又再自由行,睇課室嘅字咭、人名,一個個讀...  (呢個人係比較早慧嘅,我當年應該問緊人:邊度有智力評估做,諗緊駛唔駛check check佢,然後放棄....)

對照細仔,正常好多,學習能力明顯無哥哥高,記性無咁好,有一般小朋友嘅散漫,認字能力一般,上到時學成績一般

如果,你有兩個小朋友,兩個用同一個方法教,2歲8個月已經睇到學習能力嘅差別
但如果無,其實又唔可以同其他家庭小朋友比較喎.... 因為大家教法唔同

所以.... 只能夠講,我睇到極端嗰個有幾誇張
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

咁哥哥而家大個左乜情況?

醒目開學勳章 貢獻勳章

applepie34 發表於 19-12-5 14:53
回覆 小曳人 的帖子

咁哥哥而家大個左乜情況?
中一,讀緊大學credit bearing course,準備中四前考好IAL 讀大學
恐龍家