用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學 好唔好?
樓主: waiwaisir2046
go

德萃小學 好唔好?  

poonseelai 發表於 20-8-21 13:53
預計收140個中一,最後45人?
係,今年中一就係45人!中二有一個班,幾多人唔知,因屋企有小朋友讀中一

41292454 發表於 20-8-22 15:40
係,今年中一就係45人!中二有一個班,幾多人唔知,因屋企有小朋友讀中一 ...

係咪大部份德萃小學上中學?
中一,中二各開一班?
佢真係好進取,開埋中二。
不過,其實人少少都幾好,老師不用照顧太多人。

virgokaren 發表於 20-8-23 01:59

會唔會中一中二各開一班,而且開咁少班,可能為咗慳皮請少啲老師,分分鐘一個老師對45個學生....就算開兩班,又會請幾多老師?

Soundervolt 發表於 20-8-23 11:50

會唔會中一中二各開一班,而且開咁少班,可能為咗慳皮 ...

據學校網頁
老師有14位碩士13位學士 八國······

https://tkhilary.com

poonseelai 發表於 20-8-21 13:53
預計收140個中一,最後45人?

第二階段入學申請至8月30日
尚餘少量名額
開學日期: 8月24日

https://tkhilary.com/admissions/

https://tkhilary.com/wp-content/uploads/2020/08/mail4_print-copy-1444x2048.jpg

今年開中一中二 每班最多28人

https://tkhilary.com/admissions/

(1) General Information

Grades 7 and 8 will be open in August 2020.

Class Size: a maximum of 28 students in each class

······

virgokaren 發表於 20-8-23 01:59

唔知係唔係德萃小學,因未見面,都係網上教學中。

中一45人,開3班。中二開一班

41292454 發表於 20-8-23 14:11
中一45人,開3班。中二開一班

15人一班,屬於超小班教學。

https://lihkg.com/thread/2010322/page/1   佢地個主席

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=21668688

lee1988 發表於 20-9-6 23:46
https://lihkg.com/thread/2010322/page/1   佢地個主席

唔知係咪要求所有教職員同學生去搵自己間“餐廳”包伙食?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-8-23 13:49
第二階段入學申請至8月30日
尚餘少量名額
開學日期: 8月24日

呢間學校終於有改善......唔再擺主席嘅大頭相喺學校宣傳品上趕客。

hkpapa852 發表於 20-9-7 08:27
唔知係咪要求所有教職員同學生去搵自己間“餐廳”包伙食?

午餐食麻辣火鍋好熱氣耶.....

Poyau 發表於 20-8-23 13:44
據學校網頁
老師有14位碩士13位學士 八國······

廿七位老師對兩級加埋唔夠一百個學生,雖然唔使交租,但學校收嘅學費夠唔夠錢持續出糧?學校唔係普通生意,唔可以無啦啦學期中高棚滿座喎。

Soundervolt 發表於 20-9-7 14:18

廿七位老師對兩級加埋唔夠一百個學生,雖然唔使交租,但 ...
可能好快同APS結盟都未定
話說最近由家長話小朋友由APS跳過去之後話好happy(呢個當然嫁啦! 轉入天虹或者趙小都應該好happy)

今年亦由一位APS小六畢業生升讀德箤書院
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 20-9-7 14:18

廿七位老師對兩級加埋唔夠一百個學生,雖然唔使交租,但 ...

佢預算收两班中一,兩班中二 ga ma
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 20-9-8 00:37

德萃教育機構明年9月將與辦學團體大光園合作,在大埔開辦「大光德萃書院(註冊中)」,提供中小幼「私立一條龍」辦學模式。該校首年先開辦中一及中二共7班,每名學生一年學費介乎13萬至14萬元。校方指,在預留中一兩班學額予德萃小學小六生「直升」外,其餘約150個學額會作公開招生,預期每約10人爭一學位。

「大光德萃書院(註冊中)」提供國際文憑大學預科(IBDP)及英國高考(GCE A-Level)課程,將成為本地唯一一間推行IB及GCE A Level的中學。校方將提供第7至12班(即中一至中六)的中學教育,明年先會開辦五班中一及兩班中二,每班約25至28人,並將預留中一兩班學額予德萃小學,其餘學額公開招生。中一首年學費13.75萬元,中二學費為14.08萬元,校方會為體藝或成績優異但家庭經濟有困難的學生,提供助學金。
德萃創辦人及校董會主席徐飛表示,學校前身為佛教大光中學,正在註冊階段,校舍位處大埔錦山路,校方斥資3,000萬至5,000萬元,本月動工翻新校舍,預計明年3、4月竣工,屆時學校設有實驗室、特別室、運動場等逾30個課室,校方在工程完工後將舉辦辦開放日,供家長及學生參觀。

所有申請入讀中學的學生須持有香港身份證或外國護照,並需要通過入學筆試,考核中、英、數三科能力,經甄選後進行面試,著重學生禮貌、語言表達能力及體藝成就。校方透露,學生如於田徑及音樂上有出色表現會是其中一個入學優勢。
該校候任校長張毅今日(8日)首度會見傳媒,他現為華南師範大學附屬外國語學校國際教育部中小學校長,擁有逾10年開辦IB課程經驗。他表示,學校著重培育學生領導能力及成為社會上有責任的人士,並推動他們追求卓越,成就最好自己,同時發展他們的「Social Emotional Learning(社會情緒能力學習)」,增強學生抗壓指數。
校方於上月16日已開始接受入學申請,下月6日截止,學生將於下月14日安排進行筆試,獲甄選的學生在一星期後進行面試,校方會於同月23日公布取錄結果。有興趣家長可報名參加中學部下周六(16日)舉辦的入學簡介會。

virgokaren 發表於 20-9-8 00:37

乜咁睇小人呀?!佢地話先開五班S7同兩班S8,將會有1500人報考,平均10個人爭一個位,可能嗰1500申請人都唔夠quali被取錄,連自己小學嘅學生都唔夠兩班達到直升要求,所以S7只收45人,S8又收幾十人囉...貴精不貴多嘛!