用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020入學~林大輝中學交流
go

2020入學~林大輝中學交流   [複製鏈接]

有朋友仔打算入林大輝嗎?
有用家介紹或比意見嗎?
星期二我已交申請表了。
   41    0    0    0

有, 我星期二寄表, 我也想知學校校風好不好, D人成日話Band 3 Band 3.
我囝囝成績不好, 但STEM不錯, 想知林大輝是否STEM不錯, 及會有好多STEM活動?

學校14/12/2019有資訊日可以去睇下https://docs.google.com/forms/d/ ... 8641700704489395137

lokjudy 發表於 19-11-28 22:05
學校14/12/2019有資訊日可以去睇下https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeI-xK1-9LquIotnDKKRPUoho9Y ...

Thanks

J媽 發表於 19-11-28 12:09
有, 我星期二寄表, 我也想知學校校風好不好, D人成日話Band 3 Band 3.
我囝囝成績不好, 但STEM不錯, 想知林 ...
這是一間很用心的學校,老師很悉心教導,同學們重視運動之餘也不忘學術,而學校資源豐富,感受到校風唔錯。

我仔仔成績很差呈分一﹑二有主科不合格, 但品德和操行唔差有B+,只是不喜歡讀書, 但喜愛田徑﹑籃球運動, 是校隊成員, 唔知有無機會入面試門檻呢?

NSLNSL 發表於 19-11-29 11:33
我仔仔成績很差呈分一﹑二有主科不合格, 但品德和操行唔差有B+,只是不喜歡讀書, 但喜愛田徑﹑籃球運動, 是 ...

不是All in ? 主科英文合格嗎?始終是英文教學、我唸至少英文要合格。
我知上年很多人in 、有的在first in 當日立即second in 及取錄、也reject 了不少人。無論如何,申請左先算吧。

lokjudy 發表於 19-11-29 00:06
這是一間很用心的學校,老師很悉心教導,同學們重視運動之餘也不忘學術,而學校資源豐富,感受到校風唔錯。 ...

你們收到Interview email未呀?

cohesion 發表於 19-11-30 23:06
你們收到Interview email未呀?

未收到呀、你收到了?佢叫我後補小六上學期成績表、小六全年成績表及教育局發出個張小六學生資料表、我都未有、你地有嗎?申請表話要有齊資料先有得in....
另外、你有報德信嗎?

chanti 發表於 19-12-1 11:21
未收到呀、你收到了?佢叫我後補小六上學期成績表、小六全年成績表及教育局發出個張小六學生資料表、我都 ...

小六成績表我估大部份都未有(emoji)
教育局張資料表也是未有(emoji)
我唔知道要齊哂先可以in喎(emoji)

我小朋友是女仔,無得去德信

cohesion 發表於 19-12-1 11:55
小六成績表我估大部份都未有(emoji)
教育局張資料表也是未有(emoji)
我唔知道要齊哂先可以in喎(emoji)

我記得application form page 3 最低個到寫住要齊哂資料先可以in、不過相信會in 左先, 之後先候補資料掛。
我7/12 早上仍有另外2 間要in ...希望林係下午先in 啦

chanti 發表於 19-12-1 12:03
我記得application form page 3 最低個到寫住要齊哂資料先可以in、不過相信會in 左先, 之後先候補資料掛。 ...

我打去問了,未齊資料也有機會去 In的,資料後補無問題的。
學校會篩選學生in的,如接受申請的小朋友,會在這一,二天send email 給家長的。
一起加油

我都未收到Email, 好緊張呀, 希望收到LA. 我都未交小六成績表.
大家加油呀!

cohesion 發表於 19-12-2 10:18
我打去問了,未齊資料也有機會去 In的,資料後補無問題的。
學校會篩選學生in的,如接受申請的小朋友,會 ...

唔該哂好的, good luck

回覆 cohesion 的帖子

我有打過去學校, 佢話可以後補, 也會安排IN咗先, 小六考生果張, 佢地都知未有.

回覆 chanti 的帖子

咁請問1st In 係咪小組? 會考什麼? 2nd In 就見家長?

J媽 發表於 19-12-2 10:42
回覆 chanti 的帖子

咁請問1st In 係咪小組? 會考什麼? 2nd In 就見家長?

上年有人分享係1st in group in, 中及英各一條問題。ok 的話會立即進入2nd in 進行面人加家長面試、,ok 的話會立即有offer.

chanti 發表於 19-11-29 21:11
不是All in ? 主科英文合格嗎?始終是英文教學、我唸至少英文要合格。
我知上年很多人in 、有的在first in ...
明白 , 謝謝妳的意見!

chanti 發表於 19-12-2 10:51
上年有人分享係1st in group in, 中及英各一條問題。ok 的話會立即進入2nd in 進行面人加家長面試、,ok  ...
謝謝分享!
‹ 上一主題|下一主題