用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020入學~林大輝中學交流
樓主: cohesion
go

2020入學~林大輝中學交流  

karenPC 發表於 20-4-8 00:45
我打電話去林大輝,佢話寫信,內容要寫明會讀邊間中學,你有冇寫?

無,封信寫私人理由
不過拎返個證果時佢有問呀

失暈爸爸 發表於 20-4-8 00:47
無,封信寫私人理由
不過拎返個證果時佢有問呀

口問咋? 你有冇答佢邊間?我打算聽日交信, 原來仲要等多一日再去攞,我哋唔係住沙田,又要行多轉,唔知可唔可以係學校等佢即日攞返

哦,咁我有答呀,大家都明白咩事既,即日應該唔得啦

自行冇中,又有冇人因為疫情,加學費等,考慮抽飛?
[/url]

Venusngwy 發表於 20-4-7 19:26
我女收到自1通知, 其實我都鍾意林大輝,不過學校咁樣加學費,我真係失咗信心,頭痛緊 ...
一樣, 我和囝都鍾意林大輝, 但加學費呢件事, 確實失信心, 就算今年多人投訴佢唔加, 出年也可能加多. 我囝收到自行通知, 多數會抽飛

karenPC 發表於 20-4-8 00:53
口問咋? 你有冇答佢邊間?我打算聽日交信, 原來仲要等多一日再去攞,我哋唔係住沙田,又要行多轉,唔知 ...
我剛打去問, 佢話可以即日取, 但可以去之前打個電話去學校, 等佢地預備.

littleyoyo 發表於 20-4-8 08:09
自行冇中,又有冇人因為疫情,加學費等,考慮抽飛?
學費當然也是考慮之欴, 但其實都睇下你地想唔想博攪珠, 如果我冇自行收, 我就不打算落攪珠.

剛剛取回註冊証,過程只需十分鐘!祝大家好運,繼續等消息

回覆 bbcelia 的帖子

謝通知!

J媽 發表於 20-4-8 09:21
一樣, 我和囝都鍾意林大輝, 但加學費呢件事, 確實失信心, 就算今年多人投訴佢唔加, 出年也可能加多. 我囝收 ...

我之前打去EDB,佢哋話已入讀的學生,每年學校加學費係有準則規管。

唔知林大輝會唔會16/4前會就關於突然加學費一事處理!

回覆樓主:

一月去interview嗰陣,總監有講過canteen嗰邊會拆,起一座全新的steam大樓。
正常係問政府攞錢,唔知係咪政府唔批錢,定唔夠錢呢?所以要問學生攞。
不過其實36000/年又唔算貴,我之前想揀聖瑪加利,都44xxx/年。如果係為學校設施而加到呢個價,我又覺得ok,始終讀6年。
我係因為steam先入呢間學校。

workpro 發表於 20-4-12 00:55
一月去interview嗰陣,總監有講過canteen嗰邊會拆,起一座全新的steam大樓。
正常係問政府攞錢,唔知係咪政 ...

學費貴唔貴係另一問題,只感到註冊時已派哂資料比家長,通告已寫左20/21年學費$2,8xx/月,在無任何通知下,出個email就話加學費,覺得好兒戲及誠信問題,感到對S1生很不公平,擔心學校怎樣辦教育我同事識朋友是校長,聽到此消息都覺得驚訝,話冇聽過/見過有這類事情發生過

如果話問政府攞唔到錢重建學校,就對S1生加學費就更加不公平,學校設施全校學生都受惠,點解只加S1生,而唔係全校學生加學費呢是否EDB 對已入讀學生加學費有規管而不能大幅增加學費?S1生冇規管就加呢

Duffy15 發表於 20-4-12 09:29
學費貴唔貴係另一問題,只感到註冊時已派哂資料比家長,通告已寫左20/21年學費$2,8xx/月,在無任何通知下 ...

十分認同!
不是多少問題,而是註冊時不是這樣寫的。就算因為加建設施,也不是剛決定吧,怎可突然改呢!
加幅咁多,如明年加幅也這麼多,往後不敢想了!
如學校今次不好好處理這事,往後想報讀此校的家長,也失去信心。

Duffy15 發表於 20-4-12 09:29
學費貴唔貴係另一問題,只感到註冊時已派哂資料比家長,通告已寫左20/21年學費$2,8xx/月,在無任何通知下 ...

可能其他都要加呢~只係未公佈

cohesion 發表於 20-4-12 09:54

十分認同!

係欠一個解釋囉,我收通知信的,都無講原因。

回覆樓主:

請問大家知不知道林大輝中學七月有叩門位嗎?

workpro 發表於 20-4-12 00:55
正常係問政府攞錢,唔知係咪政 ...

學校有沒有說Stem大樓何時落成?如果比了貴學費,但是要幾年後才可享用,似乎有點不公平,對嗎?

fishballbaby 發表於 20-4-12 14:14
學校有沒有說Stem大樓何時落成?如果比了貴學費,但是要幾年後才可享用,似乎有點不公平,對嗎?

...

無講,但係落實今年起,最多咪一年兩年?如果座談會如期,可以到時問下

a11325 發表於 20-4-12 11:28
請問大家知不知道林大輝中學七月有叩門位嗎?

我之前睇過其他留言,應該係有叩門位,應該六月底會有公布,或者疫情受到控制,6月23號家長晚會可以舉行,咁就可以問清楚

今日有同學家長講,原來學校7月7號有叩門位,早上派表,學校唔會網上公布叩門