用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀商科
樓主: bau
go

英國大學讀商科

1998Ruby1998 發表於 19-12-15 17:06
Warwick 都係。Oxbridge LSE IC 呢啲 offer rate 20% 都唔知有冇,Warwick 同 Exeter 都係收好多呢啲學校 ...
競爭越黎越大

LittleK 發表於 19-12-10 21:43
請問有冇Civil Eng 大學比較? eg. Birmingham, Manchester... 又或者如果成績約554, 有冇邊間好介紹?謝謝!
...

https://www.facebook.com/114265443299489/posts/180912166634816/?d=n

入面有學科排名分享

回覆 nelnelyeung 的帖子

謝謝 :)

回覆 LULU-MAK 的帖子

想問newcastle治安是否唔多好?

回覆 bau 的帖子

Hi ~
我女兒剛剛到了Newcastle 兩個星期了, 我老公頭一個星期陪亞女settle 好d野, 老公話感覺係學校附近都好寧靜, 又有超市, 街市, 唐人街, 都安全, 但我也叮囑女兒盡量少出夜街, 始終入夜比較靜, 感覺ok~

bau 發表於 20-1-27 18:25
回覆 LULU-MAK 的帖子

想問newcastle治安是否唔多好?

Ok的,不過一到星期五,六,日就唔好出夜街,啲鬼仔鬼妹成日飲醉。同埋Newcastle 唔係好大,一般住係學校附近,日常生活所需的,好方便買到。

1998Ruby1998 發表於 19-12-15 17:06
Warwick 都係。Oxbridge LSE IC 呢啲 offer rate 20% 都唔知有冇,Warwick 同 Exeter 都係收好多呢啲學校 ...

收到Exeter同Lancaster的offer, 請問你覺得那一間較好,讀Econ & Finance,謝謝

回覆 活出彩虹 的帖子

我心目嘅「好」,未必等於你心目嘅「好」,我最多只能夠介紹學校特色。

論課程,我相信兩間都係學類似嘅野,仔細情況要用家自己去望下。呢度係有 JM 讀 Lancaster,爬文望下佢分享,有需要 PM 佢更加清楚情況。
Lancaster 亦有 collegiate system,同香港啲大學「XX 書院」類似。呢個係一個唔錯嘅體驗,英國唔係咁多大學有呢個制度。目前有傳統 collegiate system 嘅英大有:劍橋牛津、Durham、Lancaster、York、Kent、Roehampton。由於 Lancaster 唔屬於 Russell Group,所以比較少香港學生考慮佢,對於 near miss grades 會相對寬鬆。

Exeter 冇 collegiate system,比較多係入唔到劍橋牛津 LSE 等學生而選擇 Exeter,所以普遍學生學術質素都高。由於佢係 Russell Group 中「檔次」較高(相對 Liverpool、Glasgow 等),佢對 grades 要求亦高,near miss grades 未必會接受。

比較多人反映 Exeter 唔係輕鬆讀書,但我信能夠名正言順入讀 Year 1 嘅學生,能夠應付課程。

Fee 方面 Exeter 平少少。但 Lancaster 應該有兩種課程,一個係 3 年冇 Industry Placement,一個係 4 年包 Industry Placement。Exeter 課程容許 Year 3 Optional Placement。詳細去各大學網頁再研究。

有 Placement 的確對將來搵工有優勢。

Lancaster 同 Exeter 都屬於大城市,一個北部,一個南部。搭飛機的話,Lancaster 會方便得多,最近大機場係 Manchester,香港可以轉機或直航,落地搭 coach 或火車,2-3 小時可到大學。Exeter 雖然有機場,但只會飛內陸、歐洲機,而且大 airline 唔會飛 EXT,所以最常見係 Heathrow 落機,然後使用學校接機服務 or 搭 3-4 小時 coach or 自己約好司機出發。學校接機服務有限定時間同限額,未必能夠滿足所有學生。如果有嚴重暈車浪的話,呢程會好辛苦,所以請預先準備定所有預防暈浪措施。

回覆樓主:

Manchester airport 行去火車站好近,全程有蓋,direct train 去 Lancaster 只需一個小時多D,好方便。大學在山上,去市中心要坐巴中,憑星期三下午有 free shuttle 由大學去市中心最大超市,方便學生購物,大學內也有超市。市中心其實唔大,店多數五六點就關門

1998Ruby1998 發表於 20-2-15 02:28
回覆 活出彩虹 的帖子

我心目嘅「好」,未必等於你心目嘅「好」,我最多只能夠介紹學校特色。

Ruby, 謝謝你詳細的資訊。

兩間大學嘅condition offer 都一樣, 要3科5,  Maths達4, 兩科都有industry placement, 聽你這樣說Lancaster考慮near miss grades會較寛鬆, 可選作insurance choice

poonseelai 發表於 20-2-15 08:05
Manchester airport 行去火車站好近,全程有蓋,direct train 去 Lancaster 只需一個小時多D,好方便。大學 ...

謝謝你的資訊, 看來Lancaster地理位置真的不錯,會列為考慮因素呢

回覆 活出彩虹 的帖子

係,正路 Exeter 正選,Lancaster 後備,除非對 Lancaster 情有獨鍾/對於 Exeter 地理位置不太滿意。

1998Ruby1998 發表於 20-2-15 17:42
回覆 活出彩虹 的帖子

係,正路 Exeter 正選,Lancaster 後備,除非對 Lancaster 情有獨鍾/對於 Exeter 地 ...

感謝你