用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀商科
樓主: bau
go

英國大學讀商科

Mum99 發表於 19-11-30 18:08
C6今朝起身話風濕痛,等佢聽日心情靚D我會喺大家 '坐低飲杯茶、食個包' 時幫你問

其實我記得自己最細孩子5 ...

多謝,麻煩哂。

回覆樓主:

請問冇M1或M2, 英國大學商科 收唔收?

brimingham ok嗎? international year 1 好似不是太多U有, 另外有一些是1年placement, 想問咁讀4年是否4年都一樣學費

bau 發表於 19-12-2 22:24
brimingham ok嗎? international year 1 好似不是太多U有, 另外有一些是1年placement, 想問咁讀4年是否4年 ...
placement呢一年都要比學費(但好似學費會平少少), 但唔担保一定有工比你做. 如果無工返, 咪直上Y3.

簽名被屏蔽

回覆 Mum99 的帖子

I read it already, thx.

回覆 1998Ruby1998 的帖子

exeter 同 lancaster 排名差不多, 假設兩間都收會邊間好? 兩處地方環境如何?

回覆 bau 的帖子

排名係只能參考,+5/-5 我都當佢哋同 level。
Exeter 比 Lancaster 出名,Exeter 係「失 Oxbridge 」嘅搖籃。但作業量應該係唔少,未聽過人話 Exeter 輕鬆。Lancaster 就要問返個 JM。

唔值得過英國讀
俾咁貴呢啲U倒不如讀city poly BBA,翻嚟搵工都唔會特別有優勢
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

簽名被屏蔽

回覆 anitelab 的帖子

咁都要過 3322 同埋返咁上下分數,City BBA 要 25 分,Poly 都要 22-23 分。樓主已經寫左 elective 估得 4、3,要入City Poly BBA 唔容易。
更何況呢個時勢,家長更加考慮子女安全同讀書進度,送出國讀書。

請問有冇Civil Eng 大學比較? eg. Birmingham, Manchester... 又或者如果成績約554, 有冇邊間好介紹?謝謝!

醒目開學勳章

回覆樓主:

報Econ & Fin, 暫收到Manchester (AAB) 及Exeter (ABB) offer, Manchester 世界排名高,Exeter 商科排名高過Manchester, 請問應如何取捨?

回覆 CHTmami 的帖子

想問UCAS 1月中才deadline, 你幾時報咁快有offer?

醒目開學勳章

On rolling basis. 正常情況下越早報越快知有冇offer
[img]http:/

CHTmami 發表於 19-12-13 13:59
報Econ & Fin, 暫收到Manchester (AAB) 及Exeter (ABB) offer, Manchester 世界排名高,Exeter 商科排名高 ...

嘩! 咁快收到offer

請問Manchester及Exeter括號入面的grade, 是否就是大學喺conditional offer要求的grade?

請問你介唔介意講下你孩子嘅predicted grades係幾多分? 謝謝

醒目開學勳章

活出彩虹 發表於 19-12-14 15:05
嘩! 咁快收到offer  

請問Manchester及Exeter括號入面的grade, 是否就是大學喺conditional offer要 ...
Please check pm.

醒目開學勳章

Gdluck 發表於 19-12-2 16:37
請問冇M1或M2, 英國大學商科 收唔收?
要看個別 programme, 就算同一大學, 每個商科有些progamme 要有FM, 但又有些講到明唔計或者同Maths當一科計.

1998Ruby1998 發表於 19-12-5 20:15
回覆 bau 的帖子

排名係只能參考,+5/-5 我都當佢哋同 level。
早幾年係失 oxbridge 去UCL/LSE, 失UCL /LSE 去 Warwick原來而家變左咁多

lovenature 發表於 19-12-15 17:03
早幾年係失 oxbridge 去UCL/LSE, 失UCL /LSE 去 Warwick原來而家變左咁多

Warwick 都係。Oxbridge LSE IC 呢啲 offer rate 20% 都唔知有冇,Warwick 同 Exeter 都係收好多呢啲學校。兩間嘅 workload 都唔係輕鬆。