用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀商科
go

英國大學讀商科 [複製鏈接]

predicted DSE around 20, 英國以下大學邊間會好D或有好的建議
- york
- exeter
- lancester
- bath
- nottingham
   14    0    0    0

簽名被屏蔽

回覆樓主:

delete

Mum99 發表於 19-11-28 04:57
同你問過 C6 (佢負責攪仔女嘅大學, 我哋後生97時移民英國)
佢話依家揀大學課程一定要揀有實習/placement/in ...

請問你將來搵到食,意思是在香港還是在 UK?

請問 UEA, Newcaste 又如何? thanks
a :hammer: :yawn:

weiwei 發表於 19-11-28 13:31
請問你將來搵到食,意思是在香港還是在 UK?

請問 UEA, Newcaste 又如何? thanks

我女現在都係Newcastle讀緊postgrad 商科,佢之前係sussex讀undergrad,佢覺到兩間學校比較,兩間都對學生提出的問題好快回覆,但對於上課時間,sussex比較固定,每個學期定左邊日上堂就個個星期一樣,但Newcastle 就個個星期都唔同,比較亂,日日都要睇清楚上咩野堂。初初以為postgrad先係咁,再問過其他係度讀過undergard 的同學,佢地係話undergard 都係一樣。

簽名被屏蔽

DSE around 20,係 5 定 6 科?讀 Year 1 定 Foundation?

簽名被屏蔽

多謝回覆, agent說DSE 20分 bath chance 唔大, 聽完你意見都唔知點選好

有人說durham好, 知不知durham收什麼成績?

另外 loughborough 同brinmingham 有什麼意見?

Mum99 發表於 19-11-29 07:21
同你問過 C6, 佢話 :

'新一代喺香港可以有好嘅發展機會嗎?

Mum99
thank you for your information.

How about Exeter, what's your n your c6's comments.  

thank you so much.
a :hammer: :yawn:

回覆 1998Ruby1998 的帖子

best 5

回覆 bau 的帖子

英國大學睇 Electives,其次先睇 Maths、English,中文同 LS 都唔計(但部份大學唔計都會要求你達 3)。Bath、Exeter、Nottingham、Econ 普通門檻起碼 A*AA-AAA,即係要求起碼兩科 Electives 有 5 或 5*,然後 Maths 5 或 5*,你有呢個水平的話,JUPAS 商科 offer 都應該大機會。當中最低門檻係 York 同 Lancaster,都要 AAB,即係 554。
會唔會考慮下其他大學同 Foundation programme?

唔係睇英文? 佢elective 係econ 同BAFS , 但估4同3
lousborough好嗎?

回覆 bau 的帖子

如果你有 3 科 elective 的話,好多都唔會考慮英文。英文科有啲大學會要求你有 5,但唔可以當 offer 一科計算。
Loughborough 好少香港人會讀哦,你係睇啲 XX 排名?

你冇一科 5 或以上旁身,比較難搵 top 大學嘅普通 Year 1。起碼有 544(英文/數學+2 選修),最好有 554,咁樣你叩門勝算大啲。

上年同校師妹分數與你 expected 分數接近,讀 Business Management,clearing 時叩到 Exeter  International Year 1、Birmingham 和 Durham Foundation。

呢度會員 monicacjx 讀 Lancaster business foundation,今年應該係 Year 1,你可以試下 PM 佢。

如果香港不是咁亂係想留港讀, 所以無預要讀多一年foundation的錢, loughborough ranking 不錯但香港好少聽人說去讀, 成績borderline其實好頭痛

1998Ruby1998 發表於 19-11-30 03:37
回覆 bau 的帖子

如果你有 3 科 elective 的話,好多都唔會考慮英文。英文科有啲大學會要求你有 5,但唔可 ...

Del, thanks

bau 發表於 19-11-30 09:30

如果香港不是咁亂係想留港讀, 所以無預要讀多一年foundation的錢, loughborough ...

好坦白呢個成績,執意讀商科,只可以揀次一級大學或foundation/international year 1。你 budget 預幾多?

回覆樓主:

修Econ同 BAFS不讀商科也沒有太多選擇

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題