用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀商科
go

英國大學讀商科

predicted DSE around 20, 英國以下大學邊間會好D或有好的建議
- york
- exeter
- lancester
- bath
- nottingham

bau 發表於 19-11-27 11:08
predicted DSE around 20, 英國以下大學邊間會好D或有好的建議
- york
- exeter

同你問過 C6 (佢負責攪仔女嘅大學, 我哋後生97時移民英國)
佢話依家揀大學課程一定要揀有實習/placement/industry year,唔係將來畢業揾唔到食

因為每一份 graduate 工, 平均有七十五人申請

(point 5)  https://careersblog.warwick.ac.uk/2018/01/30/uk-graduate-recruitment-trends-2017-18/   

Nottingham : 近幾年有唔少負面新聞

e.g. 1   老師投訴待遇衰過垃圾佬  ( 45% of Nottingham staff who teach, or teach and research, count as casual labour.)

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/nov/16/nottingham-academic-on-casual-contract-i-had-more-rights-as-a-binman

e.g. 2   裁員

https://speakout.web.ucu.org.uk/oppose-redundancies-at-university-of-nottingham/

Exeter : C6 識三個人都唔滿意

兩個讀Physcology : 一個西人讀左一年 undergraduate 就急急脚轉咗去Durham; 另一個舊年讀完一年Master 仍喺英國揾緊工 (香港人但有UK passport)
一個讀Accounting : 今年六月畢業仍喺英國揾緊工 (香港人但有UK passport)

Lancaster : 早幾年比我孩子Unconditional Offer (Accounting), 但孩子决定要另一間大學嘅conditional offer (one of the Russell Group) 因呢間有12張 papers exempted (Lancaster 得8張)  (Chartered Acountant 有15張 papers)

C6 話Bath 可能喺最佳選擇:

1) Bath 不單止有一年 placement, 而且係唯一一間uni可以做兩間公司 (每間6個月)

https://www.bath.ac.uk/courses/undergraduate-2020/business-and-management/bsc-business-including-two-six-month-placements/

2) Bath 早兩年被選為全英最安全城市

https://www.bathecho.co.uk/news/crime/city-bath-safest-place-live-uk-according-newly-released-data-74334/

3) Bath 同英國好多大公司關係良 (e.g.  EY 安永), 前途有多D保障

.
希望以上資料幫到你為你仔女作出最合適嘅決定

無嘢難、只有懶
臉就人哋俾、架就自己丢

回覆樓主:

delete

Mum99 發表於 19-11-28 04:57
同你問過 C6 (佢負責攪仔女嘅大學, 我哋後生97時移民英國)
佢話依家揀大學課程一定要揀有實習/placement/in ...

請問你將來搵到食,意思是在香港還是在 UK?

請問 UEA, Newcaste 又如何? thanks
a :hammer: :yawn:

weiwei 發表於 19-11-28 13:31

我女現在都係Newcastle讀緊postgrad 商科,佢之前係sussex讀undergrad,佢覺到兩間學校比較,兩間都對學生提出的問題好快回覆,但對於上課時間,sussex比較固定,每個學期定左邊日上堂就個個星期一樣,但Newcastle 就個個星期都唔同,比較亂,日日都要睇清楚上咩野堂。初初以為postgrad先係咁,再問過其他係度讀過undergard 的同學,佢地係話undergard 都係一樣。

weiwei 發表於 19-11-28 13:31

同你問過 C6, 佢話 :

'新一代喺香港可以有好嘅發展機會嗎?

香港早已無商業無工業無製造業等等, 最近連洒店業零售業娛樂事業等都被打殘, 只死剩金融業同地產業 (頂得幾耐?)。區議會選舉後, 香港更被邊緣化, 好機會變得更少 : 只是 for top 10%?

如果喺英國攞到寶貴嘅 relevant 工作經驗
, 同修讀課程可攞到專業資格 (e.g. Chartered Accountant, Chartered Engineer, Chartered Surveyor etc.)  機會變成全球都有。

e.g. 四大之一, PWC (羅兵咸永道) sponsor 嘅 4年 'Flying Start' degree course。包有pay 實習、供你考 Chartered Accountant, 拿到2:1 包請你,重可以喺全球157國家 任何800 office 其中一個 office做幾年,  

https://www.pwc.co.uk/careers/school-jobs.html#/

UEA? 唔識人申請/讀過。只知教學水準(政府評核) : Gold 。可以睇吓 UK student forum 去了解UEA 多D

https://www.thestudentroom.co.uk/forumdisplay.php?f=68  (stroll diwn)

亦可以去其website 做webchat, 有學生會即時嘗試解答問題,

https://www.uea.ac.uk/

Newcastle? 識人過三關入咗去讀上述嘅PWC 'Flying  Start' programm。課程緊迫但讀得開心。 因為實習每月淨人工有£1200, enjoy 羽毛球會, enjoy Business School 旁唐人街嘅干抄牛河等等。 佢揀Newcastle 因為PWC programme,  喺 Russell Group, 教學水準(政府評核) : Gold, 大學喺市中心,洗費平, 治安比較好等等。

可以睇吓 UK student forum 去了解 Newcastle 多D

https://www.thestudentroom.co.uk/forumdisplay.php?f=784 (stroll down)

可以去其website 做webchat, 有學生會即時嘗試解答問題,
https://ncl.ac.uk/

識現讀Yr 13申請Newcastle嘅 4年ME in Mechanical Enginering with Energy (因Siemens西門子好鐘意此科畢業生) 佢用Newcastle 嘅 PARTNERS 申請 (e.g. 父母無讀過大學) Newcastle 比個BBC offer 佢(正常係AAB)

https://www.ncl.ac.uk/undergraduate/degrees/h3h2/

https://www.ncl.ac.uk/schools/partners/#whatispartners?

其實好多香港學生嘅父母都想仔女讀完書留喺英國。  咁啱英國政府重啟舊政: 容許海外學生讀完degree可以留喺英國兩年揾野做,

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-49666589

我建議先揀科後揀U. 因為就算Oxbridge都唔係科科No. 1.'

希望我C6上面嘅資料幫到你

無嘢難、只有懶
臉就人哋俾、架就自己丢

DSE around 20,係 5 定 6 科?讀 Year 1 定 Foundation?

LULU-MAK 發表於 19-11-28 21:27
我女現在都係Newcastle讀緊postgrad 商科,佢之前係sussex讀undergrad,佢覺到兩間學校比較,兩間都對學生 ...

我C6話如果你個女出年讀完個course, 應該喺唔會受惠上面所述英國政府嘅重啟政策, 因為

'這一簽證將適用於 ***2020年開始*** 來英國攻讀本科或本科以上學位的國際學生'

我C6 重話既然你個女巳經喺 Newcastle U 讀緊, 不如近水樓臺報其以下嘅一年 Post Graduate Certificate。因其2020才開始 (= 你女讀完可留喺英國兩年) 雖然要比£9200, 但係呢個course好多時間喺實習(有人工), 人工 cover 大部分if not 全部學費。最重要讀完guarantee有份NHS工!

NHS 喺全球最大政府/公營機構(排第二名喺Indian Railway有二百萬員工)NHS Pay Package非常好。就算你女唔鐘意呢份工,入咗去做住先。跟著就可以用Internal applicant身份申請大量NHS筍工。

https://www.ncl.ac.uk/postgraduate/courses/degrees/low-intensity-psychological-therapies-pgcert/#profile
無嘢難、只有懶
臉就人哋俾、架就自己丢

多謝回覆, agent說DSE 20分 bath chance 唔大, 聽完你意見都唔知點選好

有人說durham好, 知不知durham收什麼成績?

另外 loughborough 同brinmingham 有什麼意見?

Mum99 發表於 19-11-29 07:21
同你問過 C6, 佢話 :

'新一代喺香港可以有好嘅發展機會嗎?

Mum99
thank you for your information.

How about Exeter, what's your n your c6's comments.  

thank you so much.
a :hammer: :yawn:

回覆 1998Ruby1998 的帖子

best 5

回覆 bau 的帖子

英國大學睇 Electives,其次先睇 Maths、English,中文同 LS 都唔計(但部份大學唔計都會要求你達 3)。Bath、Exeter、Nottingham、Econ 普通門檻起碼 A*AA-AAA,即係要求起碼兩科 Electives 有 5 或 5*,然後 Maths 5 或 5*,你有呢個水平的話,JUPAS 商科 offer 都應該大機會。當中最低門檻係 York 同 Lancaster,都要 AAB,即係 554。
會唔會考慮下其他大學同 Foundation programme?

唔係睇英文? 佢elective 係econ 同BAFS , 但估4同3
lousborough好嗎?

回覆 bau 的帖子

如果你有 3 科 elective 的話,好多都唔會考慮英文。英文科有啲大學會要求你有 5,但唔可以當 offer 一科計算。
Loughborough 好少香港人會讀哦,你係睇啲 XX 排名?

你冇一科 5 或以上旁身,比較難搵 top 大學嘅普通 Year 1。起碼有 544(英文/數學+2 選修),最好有 554,咁樣你叩門勝算大啲。

上年同校師妹分數與你 expected 分數接近,讀 Business Management,clearing 時叩到 Exeter  International Year 1、Birmingham 和 Durham Foundation。

呢度會員 monicacjx 讀 Lancaster business foundation,今年應該係 Year 1,你可以試下 PM 佢。

如果香港不是咁亂係想留港讀, 所以無預要讀多一年foundation的錢, loughborough ranking 不錯但香港好少聽人說去讀, 成績borderline其實好頭痛

1998Ruby1998 發表於 19-11-30 03:37
回覆 bau 的帖子

如果你有 3 科 elective 的話,好多都唔會考慮英文。英文科有啲大學會要求你有 5,但唔可 ...

Del, thanks

bau 發表於 19-11-30 09:30

如果香港不是咁亂係想留港讀, 所以無預要讀多一年foundation的錢, loughborough ...

好坦白呢個成績,執意讀商科,只可以揀次一級大學或foundation/international year 1。你 budget 預幾多?

回覆樓主:

修Econ同 BAFS不讀商科也沒有太多選擇

weiwei 發表於 19-11-29 21:50
Mum99
thank you for your information.

C6今朝起身話風濕痛,等佢聽日心情靚D我會喺大家 '坐低飲杯茶、食個包' 時幫你問

其實我記得自己最細孩子5個大學choices好似有包括 Exeter, Birmingham 同 Loughborough,問埋C6點解

C6好想我有樣緊要嘢提醒香港家長有仔女2020年來英讀書。或者我過兩日出個post, 一次過做此提醒同答你問題, OK?

無嘢難、只有懶
臉就人哋俾、架就自己丢

bau 發表於 19-11-29 21:36
多謝回覆, agent說DSE 20分 bath chance 唔大, 聽完你意見都唔知點選好

有人說durham好, 知不知durham收什 ...
C6今朝起身話風濕痛,等佢聽日心情靚D我會喺大家 '坐低飲杯茶、食個包' 時幫你問

其實我記得自己最細孩子5個大學choices好似有包括 Exeter, Birmingham 同 Loughborough,問埋C6點解

C6好想我有樣緊要嘢提醒香港家長有仔女2020年來英讀書。或者我過兩日出個post, 一次過做此提醒同答你問題, OK?

無嘢難、只有懶
臉就人哋俾、架就自己丢
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊