用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 19-11-27 20:56

Hd系咩來?咁會吾會有其他,但又關放射治療事既 科?其實 ...

High Dip 高級文憑

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 21:00
High Dip 高級文憑

哦,佢一定吾系,等我下次再問詳細D睇下佢讀緊果樣糸咩先

瑩希媽媽 發表於 19-11-27 21:01

哦,佢一定吾系,等我下次再問詳細D睇下佢讀緊果樣糸咩先 ...

Poly 2019

回覆 瑩希媽媽 的帖子

有機會係東華,東華都有三寶讀。

October. 發表於 19-11-27 22:02
回覆 瑩希媽媽 的帖子

有機會係東華,東華都有三寶讀。

佢糸理工應該讀緊二年級,不過我要再八下佢讀既系咩先

回覆 瑩希媽媽 的帖子

迷思。。。除非傑出運動員。

October. 發表於 19-11-27 22:12
回覆 瑩希媽媽 的帖子

迷思。。。除非傑出運動員。

佢吾系運動員啊,咁有無一D學系又關放射治療事呢?

立過下Poly U, 係得JS3612 放射學。

20分,正常Nursing都唔得啦。

October. 發表於 19-11-27 22:20
立過下Poly U, 係得JS3612 放射學。

20分,正常Nursing都唔得啦。

咁我吾知有無聽錯分數,下次問左佢,再話俾你地聽

Arabellahk    發表於 19-11-28 00:16
洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-27 22:33
October.    發表於 19-11-27 22:31

IloveJJ 發表於 19-11-27 22:59
出年先訂,今年佢未識睇。而家有開始睇英文新聞報導,今年訂中文報紙。咁出年先轉訂英文報紙。
老公公司有 ...
電話apps, 香港新聞。各大報紙都可以睇,有south china,
重要新聞還可以去隔離睇中文報紙,中英對照方便理解

Check this app! https://play.google.com/store/ap ... utnews.hongkongnews

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 18:02
以我所知讀 management 還好,讀 account 亦有唔少數要計,頭都暈

對。Account仲係比較多學校選教。所以,M1係比較配合BAFS。

參考資料:DSE2018
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_2.pdf#page=5

各項資料比較=>Accounting:Business Management
有開辦中學比=> 354間:146間
報考總人數比=>7837人:2834人

回覆 YmOra 的帖子

咁即係話, 如果我女選BAFS, 最好選埋M1?

Alice00 發表於 19-11-27 17:40
洋蔥頭媽咪, 好多謝你的分享同建議, 阿女都係數理, 咁會叫佢遲下考慮埋ECON. (覺得多數都係ICT或ECON二選一 ...

個人認為,對ICT有興趣嘅話,揀嚟讀亦可以,最重要幫到孩子取得高分就是了。不過,要留意一點,ICT肯讀取4係無難度,但要有5或以上成績就要下些苦功,並不容易的。

另外,如果你囡囡對VA有天份就不要輕易放棄易取5或以上成績的機會。因為,始終升讀大學都係取得高分行先。

妹妹頭 發表於 19-11-28 10:03
回覆 YmOra 的帖子

咁即係話, 如果我女選BAFS, 最好選埋M1?

是的。不過,亦有人唔想咁快面對"微積分與統計",集中火力讀好BA取更高的分數,選擇唔讀M1住,留待大學才追番D數。但,如果數好嘅話,我會建議早讀早着數。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 18:14
我仔去年都有諗 ICT 定 Econ,經考慮後最終我叫佢揀 Econ 。
洋蔥頭媽咪, 你幫決定ECON是因為第日揀MAJOR選揀空間大D嗎? 第日理科or商科都得?

阿女ICT係興趣,也有D優勢的, 但想像下佢第日變編程宅女一枚,.... 又有D希望佢有多D其他選擇, 想聽聽你對ECON的睇法~~

昨晚同佢討論兩句, 佢話如無野揀, 咁就BIO都得... 我O晒咀, 問佢又話唔想背野? 佢答見UT Bio part錯的係少少串字only, 可能唔駛太驚呢科的..... 想請問據你了解, 如果完全唔會考慮醫科相關的科(佢無興趣兼唔鍾意), 值得辛苦去讀bio嗎? 唔好意思, 咁多問題, 先謝了.

gracelam 發表於 19-11-27 20:17
VA呢科如果唔係極有興趣或將來大學會讀呢方面嘅課程,我唔係好建議讀。

1.花超多時間做功課,影響其他科 ...

應同VA要花好多時間修讀,但亦有人喜歡有50%比例之高,到考DSE的期間無咁大壓力。

妹妹頭 發表於 19-11-27 17:59
回覆 Alice00 的帖子

暫時阿女數學麻麻,所以仲係諗緊phy唔知佢得唔得,geog多數佢都會選,econ/phy/bafs  ...
你也已有大致方向了呀, 到左中三會睇得更清楚的, 一起Be patient.

我覺得如家長了解多D有D方向, 跟住最重要的係引導佢地的興趣, 始終讀個個係佢地, 如心有抗拒, 好難堅持, 更加無可能精進了,  一起加油.
‹ 上一主題|下一主題