用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

Alice00 發表於 19-11-27 17:40
洋蔥頭媽咪, 好多謝你的分享同建議, 阿女都係數理, 咁會叫佢遲下考慮埋ECON. (覺得多數都係ICT或ECON二選一 ...

我仔去年都有諗 ICT 定 Econ,經考慮後最終我叫佢揀 Econ 。

妹妹頭 發表於 19-11-27 14:55
回覆 IloveJJ 的帖子

我講真架, 佢依家學校有3x%入3大, 但佢暫時都退左步好多, 已跌出依個%了

我有少少睇法,正路須然入到大三好似好啲,但考慮名氣嘅同時亦要考慮學系。  eg. 理大三寶絕不比三大閒科差

回覆 IloveJJ 的帖子

依家私補英文主要係打底,數學就係阿女個別有唔明,依家補左一個月,已慢慢上軌道

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

同意,每所學府都有強系,好似nursing,絕對理大係首選,但阿女唔like

妹妹頭 發表於 19-11-27 17:59
回覆 Alice00 的帖子

暫時阿女數學麻麻,所以仲係諗緊phy唔知佢得唔得,geog多數佢都會選,econ/phy/bafs  ...

唔駛急,睇下囡囡數會唔會好返先,到中三讀下 phy 睇成績如何再決定。
溫馨提示,中三全年 phy 只讀 phy入面嘅其中一課,如果中三成績都唔得,肯定攪唔掂,可以放棄 phy 了。
到時如果phy真係唔掂,或者考慮 chem.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 18:20
我有少少睇法,正路須然入到大三好似好啲,但考慮名氣嘅同時亦要考慮學系。  eg. 理大三寶絕不比三大閒科 ...

理大三寶系咩啊?我見朋友個小朋友前年Dse二十分,佢糸理大讀緊放射治療果D,同他數學系有5,都有修phy話好難讀,就話人地明果D覺得非常易,吾明果D就點都吾明咁講

瑩希媽媽 發表於 19-11-27 19:22

三寳,物理治療、職業治療、放射治療 .

瑩希媽媽 發表於 19-11-27 19:22

呢三科算神神地嘅科,20分冇可能入,best six 收3x分

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 19:47
呢三科算神神地嘅科,20分冇可能入,best six 收3x分

我都覺得奇怪既,平時傾開計我有問,佢真系話讀緊放射治療,仲話要去醫院實習,又話驚做呢D第日副射大,因為佢中學無修生物,佢話去到大學又要由頭學起咁

Alice00 發表於 19-11-27 17:40
洋蔥頭媽咪, 好多謝你的分享同建議, 阿女都係數理, 咁會叫佢遲下考慮埋ECON. (覺得多數都係ICT或ECON二選一 ...

VA呢科如果唔係極有興趣或將來大學會讀呢方面嘅課程,我唔係好建議讀。

1.花超多時間做功課,影響其他科温習

2. SBA佔DSE成績50%, 老師好就好,唔好就。。。。你知啦藝術呢家野好主觀!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 18:20
我有少少睇法,正路須然入到大三好似好啲,但考慮名氣嘅同時亦要考慮學系。  eg. 理大三寶絕不比三大閒科 ...

係,我哋舊年校長話多咗成績好既同學報理大三寶。

IloveJJ 發表於 19-11-27 18:06
今日同仔既英文老師傾,佢唔贊成做練習,佢話仔低分係comprehension 同tense, 代表佢底唔夠(可以讀既usge ...

你哋學校無訂報咩?平D喔!

IloveJJ 發表於 19-11-27 18:06
今日同仔既英文老師傾,佢唔贊成做練習,佢話仔低分係comprehension 同tense, 代表佢底唔夠(可以讀既usge ...
我都話閱讀係基礎,過唔到閱讀一關,英文成績好極有限。技巧係有咗基礎之後再提升的,而且唔適合投入太多時間精力。你可以試試有一套reading explorer,
https://www.bookdepository.com/Reading-Explorer-Foundations-Student-Book-with-Online-Workbook-Rebecca-Chase/9781305254503?redirected=true&utm_medium=Google&utm_campaign=Base4&utm_source=HK&utm_content=Reading-Explorer-Foundations-Student-Book-with-Online-Workbook&selectCurrency=HKD&w=AFF1AU96LRX13XA80T6K&pdg=pla-308312298387:kwd-308312298387:cmp-802976855:adg-47124873328:crv-190728787897:pid-9781305254503:dev-m&gclid=Cj0KCQiA2vjuBRCqARIsAJL5a-KfOPN0yTby6JpBeKhTNhVar4-pZfzbW4Ic9Wb-SkU6stIi3nh2vkQaAmwnEALw_wcB

這是其中一本。

選一個適合的level,認認真真讀。內容題材比較廣泛,介於閱讀練習,和閱讀讀物之間。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 18:02
以我所知讀 management 還好,讀 account 亦有唔少數要計,頭都暈

如果我當年有得讀呢科就好,我最鍾意計呢D婆乸數。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-27 20:57

瑩希媽媽 發表於 19-11-27 19:50
我都覺得奇怪既,平時傾開計我有問,佢真系話讀緊放射治療,仲話要去醫院實習,又話驚做呢D第日副射大,因 ...
會唔會只係讀緊 HD?有啲人讀緊HD都話自己讀邊間大學 ,其他人唔清楚咪以為已經讀緊 degree   
不過如果真係 20分入應該係好特殊嘅情況,除非有校長推薦信。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 20:56
會唔會只係讀緊 HD?有啲人讀緊HD都話自己讀邊間大學 ,其他人唔清楚咪以為已經讀緊 degree   
不過 ...

Hd系咩來?咁會吾會有其他,但又關放射治療事既 科?其實我都吾太清楚

回覆 little_yolky 的帖子

我就係鍾意計婆乸數,所以畢業後,夜晚進修accounts,一做就幾十年了。

妹妹頭 發表於 19-11-27 20:59
回覆 little_yolky 的帖子

我就係鍾意計婆乸數,所以畢業後,夜晚進修accounts,一做就幾十年了。 ...

其實我覺得我入錯行
‹ 上一主題|下一主題