用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

佢又未係科科辛苦既。geog,sci依2科比較輕鬆。
中史,history 溫好耐,但分數好低below mean。

妹妹頭 發表於 19-11-26 22:36

佢又未係科科辛苦既。geog,sci依2科比較輕鬆。
咁應該係中/西史冇興趣所以唔入腦,Sci ok就加把勁,攪掂數學 phy唔難讀,就咁睇佢 phy/econ/geog 應該會輕鬆啲。

妹妹頭    發表於 19-11-26 22:43

多謝寶貴意見。

Geog 你留意一樣嘢, 就係學校高中地理多唔多 fieldtrip 要去.  我女有幾個 fd 讀 Geog, 其中讀 Phy chem Geog 嘅叫苦連天忙到喊, 成績又唔理想.  因為去一次 Fieldtrip, 之前要做 preparation, 一去冇咗成個上課日, 之後仲要寫 report. 我女 話好彩自己揀咗 econ.

YolandaTam 發表於 19-11-26 22:52
Geog 你留意一樣嘢, 就係學校高中地理多唔多 fieldtrip 要去.  我女有幾個 fd 讀 Geog, 其中讀 Phy chem Ge ...
Field trip係好期待喎……简直係戲肉~

Yanamami 發表於 19-11-27 00:48
Field trip係好期待喎……简直係戲肉~

拍埋 phy chem 或 chem bio 一齊讀嘅話,喺我女學校就 「痛並快樂着」

回覆 IloveJJ 的帖子

我都有留意,sci 之中,有關phy 既課題,佢UT考得好好,相反之前有關人體器官既bio,佢好低分。

妹妹頭 發表於 19-11-26 20:40
回覆 Yanamami 的帖子

同我女case差不多,geog佢好有興趣,易取高分,依科我估佢一定揀。中西史佢好低分, ...

照睇你女兒應該係偏向喜歡Phy及Geo,只係煩選econ或bafs邊科好。

建議你與囡囡深入討論下,chem會否有興趣讀,擴大可選範圍。
因為,econ和bafs同屬一類,揀邊科要視乎孩子的興趣和貴校強响邊科。
econ和bafs,你可以先了解下貴校:
1.這兩科响中四開幾多班,過往有幾多學生修讀。
2.BAFS又分兩分類部份修讀,貴校會否只開辦其中一類,
  例如:BAFS(會計)。
3.貴校DSE歷來成績表現。
4.向高中學兄學姊請教修讀情況,尤其老師教成點。
5.上網搜尋相關的影片讓囡囡看看,你先過濾找些易明給她了解。
  亦可以找些教人如何答題的DSE影片略知下。

最後,雖然無見你提過M1或M2,都建議你哋一併考慮埋會否計劃選修。
因為,M2可以與Phy配合;M1亦可以與Econ或BAFS相配合。
加上近年M1和M2的重視性提升有助於大學課程的選擇多咗!
若然,你女兒唔抗拒M1或M2,可加入作一科選修科考慮。

回覆 YmOra 的帖子

你以上建議我會同女女傾下, 學校ECON 同BAFS DSE成績都好好, BAFS上年仲100%有4或以上, 2科都只開1班....

回覆樓主:

請問M1 & 2有什麼分別?我當年phy chem bio但無a maths ,pure / applied maths,所以對呢兩科全無認識

IloveJJ 發表於 19-11-27 09:03
Econ係咪理論多?佢唔喜歡出外?

理論多,但冇 phy 咁刁鑽,所以唔駛花太多時間去理解。
佢慶幸揀咗 econ, 宅係一個原因,更大原因係見啲 fd 因為 geog 太忙霸晒啲時間,拖累晒 phy chem math 成績。你知啦,對理科學生嚟講呢三科點都比 geog 重要。

bhamcy 發表於 19-11-27 09:30
請問M1 & 2有什麼分別?我當年phy chem bio但無a maths ,pure / applied maths,所以對呢兩科全無認識
...

M1: calculus and Statistics
M2: algebra and calculus

回覆 YolandaTam 的帖子

我女暫時最OK係GEOG, 所以佢應該會選GEOG, 聽你地講, 依家都驚緊PHY, BAFS因為學校老師教得好, 最4唔難, 所以阿女都有諗

妹妹頭 發表於 19-11-27 09:43

我女暫時最OK係GEOG, 所以佢應該會選GEOG, 聽你地講, 依家都驚緊PHY, BAFS因為學 ...

BAFS 啱啲勤力細心嚴謹,肯做題又肯背書嘅人。
phy 真係數底好先好揀呀, mechanics 又 algebra 又 geometry, 數唔夠好會跟得好辛苦㗎。

明白, 真係頭都爆

多謝大家的分享, 對各科多左了解, 很有用

有個疑問, 仲有科ICT唔覺大家有考慮?是否因為無用?或呢科考大學揀MAJOR選擇會少D?

Alice00 發表於 19-11-27 11:51
多謝大家的分享, 對各科多左了解, 很有用

有個疑問, 仲有科ICT唔覺大家有考慮?是否因為無用?或呢科考大學 ...

我女學校冇呢科 如果有佢實揀。
‹ 上一主題|下一主題