用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科  

妹妹頭 發表於 20-1-3 16:25
回覆 kirstyau 的帖子

我地S3 11月會先選科, 睇下自己排法入唔入到該科先, 12月會公報, 到S3下學期尾會再 ...

我仲未了解阿女學校S3安排

係我八卦, 早左了解遮

妹妹頭 發表於 20-1-3 13:59
回覆 little_yolky 的帖子

你地真係諗得好長遠, 我女依家S2, 連下年選咩科都十五十六, 仲話上大學咩學系,  ...

係呀,搞掂個反叛期先啦!

妹妹頭 發表於 20-1-3 16:50

係我八卦, 早左了解遮

不過都已經知一定唔會讀咩先,中西史

妹妹頭    發表於 20-1-3 18:36

妹妹頭 發表於 20-1-3 16:25

我地S3 11月會先選科, 睇下自己排法入唔入到該科先, 12月會公報, 到S3下學期尾會再 ...

唔好信晒啲初選,最重要係比心機考好成績, 多人揀嘅科可能競爭大,如果學校係行套餐,仲要小心留意套餐嘅陷阱。 不過如果你揀 Econ/bafs呢啲應該唔難,係理科先最多人爭。
我大仔學校當年就係行套餐, 初選明明派倒,但最終未能獲派, 亦因為套餐問題想轉其他科都唔得,中正套餐陷阱, 差啲比佢害死。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我地唔係行套餐,單項選,理科應該會唔夠人爭,始終級排名唔太前。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-3 19:55

妹妹頭 發表於 20-1-3 19:54
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我地唔係行套餐,單項選,理科應該會唔夠人爭,始終級排名唔太前。 ...

如果phy chem bio各開2班,考級中間都會揀到
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我地理科係各開2班,但阿女唔叻,入到去都包尾。

回覆 IloveJJ 的帖子

佢未接觸過econ,bafs 架,下年至讀。但geog佢唔駛太辛苦都有唔錯既成績,所以佢應該會一定揀依科。中西史,ict 佢一定唔揀,理科有機會揀phy。所餘無幾。