用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
樓主: flones5
go

越看越迷惘,究竟點知......   [複製鏈接]

flones5 發表於 19-11-28 10:23
覺得小朋友性格好重要,
有時會想,學校見到下列類型會點選?

我仔外向主動衝動快手,能與人合作唔怕醜,學術一般

jstarry 發表於 19-11-28 09:57

我係在職父母,番到屋企淨係夠時間睇下書,跟下功課,如果 ...

我地都在職父母,要分工合作

jstarry 發表於 19-11-28 09:57

我係在職父母,番到屋企淨係夠時間睇下書,跟下功課,如果 ...

明呀,我都只係有感而發,好多父母好似靠晒面試班⋯

jstarry 發表於 19-11-28 09:46
我都係唔贊成外補,幼稚園果陣淨係補英文,平時都會同小朋友伴讀,唔係讀私幼。

分享下今年考小一既感受 ...
外補呢家嘢對面試有幾大影響?其實因人而異啦。但小朋友性格同開竅未先至係問題的根本。
神校︰我估唔外補,父母真係要狂操,當然有人可能會覺得個自己操練更小朋友。但係咁睇書,睇好多書,係冇得走啦,睇書呢樣嘢係補唔到的。

熱門學校︰我就覺唔係間間都睇學術好重,唔同學校有唔同要求,但大致可分為學術、創意、思維同解決問題能力,各學校要求的比重都唔同。

我女冇操練,叫做上過九個月拼音班劍僑班(冇咩用),睇書係每晚(如果我放到工)佢臨訓前由佢自己揀一本,陪佢睇十五至二十分鐘,咩類型書都有。佢舊年去左10間全軍覆沒 (12月細細b,基本上去到都知收工),waiting都冇。

今年玩多次,同様冇操,英文班CUT晒,有學下計數,順其年齡發展,報8間,神級冇行(預左,但應要求報的)、半神級(諗住一半一半,直接被踢走haha)、學術型(冇操真係唔得)、兩間有offer、兩間入左二面等待中,仲有一間未開始。

tummypooh 發表於 19-11-28 10:43
外補呢家嘢對面試有幾大影響?其實因人而異啦。但小朋友性格同開竅未先至係問題的根本。
神校︰我估唔外補 ...

其實未必要狂操,真係好睇小朋友天份性格

我小朋友係唔多睇書果隻

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-28 11:02
所以我同先生衡量輕重後,才決定為了孩子放棄工作做全職媽媽, 小女幼稚園也是全天候玩樂,衹係教一般簡單學術 ...

冇錯,學語文係需要語境的。由「在」職媽媽變「全」職媽媽,一個字之差但真係好大考慮。但如果經濟上係OK,咁全職媽媽對小朋友應該係好多於壞啦。
如果純以考小一黎計,我覺得基本溝通能力要求==>大於文法要求。小朋友如果係讀本地幼稚園,屋企人又係講廣東話,咁廣東話基本上唔會有問題啦。

英文我就主要係限制左小朋友睇電視(主要係YOUTUBE啦)必須睇英語節目。我知好多家長好反對小朋友睇手機平版或電視,有次我女坐車睇手機,我讓座俾個有抱住BB的媽媽,結果佢中途企返起身唔坐,原因係佢BB望住我女個手機。但其實只要善用及加以控制,係好好用的。

從玩樂中學習其實係好重要的。我叫你咁大個人同我坐低睇書寫字,你都悶啦。

簽名被屏蔽

各位,真心講,開了這話題,有重覆看各位的回應
有很多肺腑之言
怕自己看漏
不計津校叩門,起碼應該報十間嗎?

tummypooh 發表於 19-11-28 11:20
冇錯,學語文係需要語境的。由「在」職媽媽變「全」職媽媽,一個字之差但真係好大考慮。但如果經濟上係OK ...
現代版孟母三遷
我不反對電視送飯,平板手機免得過就少d用la

回覆 MrBeast 的帖子

最多就係俾佢返學坐車個十五至二十分鐘睇~~~
其他就係做完功課睇電視~~~

flones5 發表於 19-11-28 22:45
有很多肺腑之言
怕自己看漏
報幾多間唔係問題,因為你會預有撞期情況而有啲去唔到。但最終你小朋友接受去多間先係問題
有啲小朋友當去玩,幾多間都冇事。
有啲會知道係去考試,去兩三間已經唔想再去

最理想我諗去六至七間應該都盡了。
一兩間當熱身。

有很多肺腑之言
怕自己看漏
唔好用間數黎衡量,每個小朋友能力、家庭考慮因素唔同,例出有咩要考量自己再同老公商量下。
溫馨提示 : 係過程你可能會聽到,其他小朋友考咩咩咩得左,報左咩比賽有獎,原來自己無報無考(你會氣餒去到谷底,會動搖),唔好比外來因素影響自己、小朋友、家庭,你要深信小朋友能力,一定有一間適合小朋友既學校。

希望幫到你,哈哈哈,我小朋友仲等緊結果....

flones5 發表於 19-11-26 14:08
明年要報小一了,經常迷惘究竟點先知自己孩子合適什麽學校?

有家長表示有時幼稚園老師覺得孩子合適某種學 ...

報幾多間不是重點,有沒有用心為每一間去準備才是重點。

有很多肺腑之言
怕自己看漏

不用

有很多肺腑之言
怕自己看漏

報多少間可參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3795365

有很多肺腑之言
怕自己看漏

我見身邊朋友冇back up會報1x間~
報多幾間冇問題呀,到時唔想去/撞期唔去都得呀。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題