用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
樓主: flones5
go

越看越迷惘,究竟點知......  

簽名被屏蔽

回覆 Charlotte_mom 的帖子

甘我要再重新思考了,更加上你是當事人的經驗

但是我也認同講同做係兩樣,都覺得間間都話自己什麽理念,什麽自主似乎好多是人云亦云,看得多,聽得多好像有些麻木了

其實看報告有用嗎,重點看什麽呢?
因爲報告都好像千篇一律

回覆 KBoyboy 的帖子

介意透露下邊7間,當一個參考,因爲我也認同“吳係有錢”
如果錢多好像選擇也多,但是有限制又加上自己未開竅就希望參考下

如你不介意,也可以PM的

醒目開學勳章 王國長老

flones5 發表於 19-11-27 13:08

甘我要再重新思考了,更加上你是當事人的經驗

好多野睇
學生退學數字,如果年年都多,要唸下咩原因
升學數字,升中去邊
老師數字、年資、學歷,師生比例
學校攪左咩培訓交流,both for學生及老師,特別係對拔尖補底支援
D錢用左去邊
學生攞咩獎,參加過咩比賽
家校合作,家長參與過d咩,有咩俾家長嘅培訓(係一年一個親子旅行,定一年n咁多次工作坊講座,係有分別)
學校擺咩材料落去report,亦直接反映學校著重d咩

MrBeast    發表於 19-11-27 14:02

龍校或者有聯繫中學的學校當然係好選擇,好多人想去,因為唔想六年後再煩過。

但你又要睇下所謂的龍校,你要付出幾多心血是可以令佢可以keep住係個度升班喎。
算不求最叻,但都要達到最低要求嘛。

其實學習的路好長,而家唔得,唔代表之後唔得。我讀書個陣都係小五先突然開著個腦。(當然我地個陣同而家的競爭又係兩回事)。只係想指出,而家入唔到某啲學校,只要間學校係正常(最好就係適合你小朋友而又不太差),保持住佢的學習興趣,可能中途會有驚喜。

做人父母係好慘,船頭驚賊、船尾驚鬼,未發生已經驚一餐。好似我咁,明知活動、創意高的教學會適合小朋友多啲,但如果入唔到個的學校(仲要有啲好貴嘛),而要係傳統學校中揀,我都會揀一間辛苦少少的龍校...........

karllambb 發表於 19-11-27 12:20
但我仔係私幼,所以亦有可能咁唔需要補英文普通話

如果你小朋友係學卷而無教phonics, 咁可能要補下phonic ...
好多津幼都有教phonics架喇

本身有phonics,不過未十分掌握

甘我要去睇下點寫先,你的了解好深入

tummypooh 發表於 19-11-27 13:49
龍校或者有聯繫中學的學校當然係好選擇,好多人想去,因為唔想六年後再煩過。

但你又要睇下所謂的龍校,你 ...
完全認同依家做家長的確好大壓力,我女明年升小一仲頭痛緊揀傳統谷 / Happy School,當有選擇時仲煩惱。。

回覆 yeeyee0112 的帖子

而家可以係咁易諗一諗或觀察下。到真係有時先再煩。

tummypooh 發表於 19-11-28 09:19

而家可以係咁易諗一諗或觀察下。到真係有時先再煩。
依家要諗呀。。分別兩種學校都收,真係好難抉擇。。Happy School 自主權同開心D,但阿媽荷包就苦D。。唉

karllambb 發表於 19-11-27 01:00
我選校標準同你9成似!

我都好堅持唔補中英數cambridge etc, 唔太谷佢,因為靠谷至考到學校,好大機會上 ...

我都係唔贊成外補,幼稚園果陣淨係補英文,平時都會同小朋友伴讀,唔係讀私幼。

分享下今年考小一既感受,就係競爭好激烈,未到你考果陣可能會唔知咁難考,仲會有少少冀盼間學校會睇性格,結果考6間只有1間waiting(因為有back up所以只考心儀)。

如果真係好想考入好學校,學術方面一定要夠先穩陣,同埋要培養小朋友說話能力(講野有條理)。雖然就算重來一次我都未必會出去補,但如果你目標係直私,感覺唔補就有d難考到心儀學校。

jstarry 發表於 19-11-28 09:46
我都係唔贊成外補,幼稚園果陣淨係補英文,平時都會同小朋友伴讀,唔係讀私幼。

分享下今年考小一既感受 ...

我唔太同意,我小朋友都無補,但考直資結果幾好,所以外補非必須,主要睇下父母用幾多力同小朋友性格

是不是兩邊都有學校收?甘真係好煩惱
以爲邊種學校收就幫你決定,點知兩邊都收,甘就吳知點算
坐吳定又想被約束下,文靜又想他外向些

hideseek 發表於 19-11-28 09:51
我唔太同意,我小朋友都無補,但考直資結果幾好,所以外補非必須,主要睇下父母用幾多力同小朋友性格
...

我係在職父母,番到屋企淨係夠時間睇下書,跟下功課,如果父母可以自己教咁又可以自己跟既~

同埋我果間幼稚園學術比較淺,淨係靠學校學術真係唔夠考。同埋小朋友性格都有關係,所以淨係學術ok都唔係一定成功。

我唔係鼓吹要外補,只係過內人有感而發。

jstarry 發表於 19-11-28 09:46

分享下今年考小一既感受 ...

我會自己教,所以無外補你可以當有內補

中英我因為自小有和佢伴讀,我又鐘意多口開下其他野(例如問佢你留唔留到他她它牠都係他,點解唔同寫法?)好多時呢啲傾計都令佢吸收左但又唔辛苦。我是working mum, 通常都係每日15-30min

呢啲父母可多花思諗諗計,小朋友自己嘅,無人俾你更了解咩可引起佢興趣

只是小小睇法,為的只是唔想每年更多更多小朋友過著補齊中英數普通話,一日補兩樣嘅生活.. 當然如果你覺得個科好令你嘔血擔心唔安心,外判啦,只是外判前諗一諗父母盡左力未?將外判科目減少

hideseek 發表於 19-11-28 09:51
...

一樣,暫時還可以,不過最心儀兩間未有結果

覺得小朋友性格好重要,
有時會想,學校見到下列類型會點選?

A: 外向好動性格衝動,不能與人協作,學術好
B: 外向斯文有禮貌,能與人協助,學術一般
C: 斯文有禮不説話,不能協作,學術好
D: 樣子美有禮不説話,能協作,學術一般

當然不同學校選校標準不一,個人覺得與人協作溝通是非常重要的選項

karllambb 發表於 19-11-28 10:10
一樣,暫時還可以,不過最心儀兩間未有結果

祝好運(emoji)(emoji)我唔係今年(emoji)

jli008 發表於 19-11-27 13:01
先唔好太怕功課多,正常都唔會日日都咁多功課,會否遇到好同學睇緣份,個人覺得入那一間都一樣有好與唔好同 ...

同意,見到為升中好煩個啲,都係自小阿仔唔急阿媽急,阿仔無鬥心,結果當然係一直拉牛上樹到中學..

我都諗緊點將仔女變成co-worker而不是下屬,學習中