用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
樓主: flones5
go

越看越迷惘,究竟點知......   [複製鏈接]

回覆 1998Ruby1998 的帖子

是的,在bk看了不少
比如我自己以為孩子合活動,我自己也喜歡,但是也許沒人收,所以迷惘啊

回覆 naicha 的帖子

同意好多嘢是父母教的,上學希望有上進的同學一起學習,唔好甘參次,主要是一起成長有個伴

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你的意見,同意去到面試,你會了解學校更多希望越來越清晰

回覆 karllambb 的帖子

你的意見很好,有時家長會為左比較而要名校另一方面某些學校也有其過人之處,按步就班很好,若能進一步加強孩子的學習動機就最好

回覆 KBoyboy 的帖子

我就是害怕這種情況發生呢看來要包圍多些了
問題是太貴又不好負擔
所以能負擔又有興趣好似不多了

ToMing123 發表於 19-11-26 22:49
我既篩選次序係:
1. 校車路線/車程 (因為無能力搬屋)
2. 學費雜費(set個可接受的水平,始終要讀6年甚至12 ...

我選校標準同你9成似!

我都好堅持唔補中英數cambridge etc, 唔太谷佢,因為靠谷至考到學校,好大機會上到小學都係要繼續借外力才生存到。

當然亦會裝備,如伴讀,我開心佢又開心咁裝備,最後考到咩學校就隨緣啦,用最自然方法我覺得佢會搵到最適合嘅學校。

flones5 發表於 19-11-27 00:24
回覆 b3410 的帖子

直私我呢區不多,可以說比較心儀的都有些車程,所以變成一大考慮 ...
大部分直私小學都有校車或者保姆車,路線分佈全港。可以向學校查詢。
距離唔緊要,直達巴士或地鐵其實好方便。

唔知你哋屋苑多唔多學生?可以一早7點左右落樓下觀察一下,有哪些學校校車,等車同學多唔多,幾點上車等等。有些學校放學後課外活動都會有校車,更加方便。

有校車point to point ,我覺得比自己接送還要方便。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

都係同其他人一樣,報左佢收你先諗。
同埋其實直私啲老師雖然唔係間間IN得好仔細,但其實佢地最少都會以學校某些特質去做篩選,所以佢選左你,你已經達到好基本條件。

小朋友點觀察?

我就比較簡單,好似睇下佢平時做功課,係咪可以好專心咁好快做完;定係做下又問你呢樣又問你個樣,結果一個鐘搞左兩個鐘。 <==呢啲其實大致已經睇到如果有啲學校出名功課多,你可以放棄。當然,你話你唔介意日日同佢死過,拆埋間屋咁迫佢成才另計。

小朋友如果做幼稚園功課,好明顯見到佢好樂意好專心做啲創意類功課,但到抄寫就剷都唔郁,或者亂咁黎,你就真係要諗下如果去到一間功課多的傳統學校你點算(但其實我諗八成學校都係咁,冇得驚)

所以你都係等有人OFFER俾你先煩啦

Vividada4472    發表於 19-11-27 14:36

flones5 發表於 19-11-27 00:38
回覆 KBoyboy 的帖子

我就是害怕這種情況發生呢看來要包圍多些了
每人考慮因素唔同,我首要考慮就係有中學,因唔想六年後再玩過,其次地點、學費、教學理念,我住港島又唔係有錢,所以加埋只考7間

好好的參考,大人小孩都真係吳想甘辛苦

回覆 tummypooh 的帖子

好好的意見,做功課原來甘樣睇,等我留意下
同埋真係好多學校功課都不少,就算話自己係happy有時都7-8樣

flones5 發表於 19-11-27 12:15

好好的參考,大人小孩都真係吳想甘辛苦

但我仔係私幼,所以亦有可能咁唔需要補英文普通話

如果你小朋友係學卷而無教phonics, 咁可能要補下phonics, 希望我無誤導左你

flones5 發表於 19-11-27 12:15

大人小孩都真係吳想甘辛苦

有龍揀龍,車程不要太長

回覆 b3410 的帖子

那是的,有車點到點方便,不過我這裏不是大屋苑呢
看來不能偷懶,要再做下功課

回覆 jli008 的帖子

贊同,孩子玩樂是必須的,只希望有好的同學有適當資源。
這裏很多提到一條龍,都真係要考慮下,以前沒有想到中學

醒目開學勳章 王國長老

flones5 發表於 19-11-27 12:29
回覆 jli008 的帖子

贊同,孩子玩樂是必須的,只希望有好的同學有適當資源。

嘩!升中考慮好緊要架
我就唔贊成「有心讀邊間都一樣」(自己係受害者),唔駛勁谷勁深,都應該期望付出與收入相稱吧
講理念好易,十間有九間都講自主學習、關愛校園、生命教育、推廣閱讀、近年多埋stem,「做過」vs「做得好」中間有好大段距離。細心去學校網頁睇下,睇埋校務報告,你會好多發現
係無得懶嘅,聽兩句口號就揀,定花時間去了解,選擇權在家長手上

回覆 MrBeast 的帖子

明白龍校係好,起碼煩少次

Charlotte_mom 發表於 19-11-26 15:23
如果一定要現階段就篩選,先從父母期望同意願出發:學校咩教學法(嚴/乖/自由/重探索)、功課量及父母suppo ...
冇錯,不過除咗找適合更要學懂適應及放下...
‹ 上一主題|下一主題