用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會聖三一堂中學校風
go

聖公會聖三一堂中學校風

請問聖公會聖三一堂中學校風如何?

christine1125 發表於 19-11-26 11:26
請問聖公會聖三一堂中學校風如何?

今年第一年的用家出嚟講下先,學生算幾乖,可能附近得愛民邨和迦蜜,都無乜機會學壞吧!學生以基層居多所以學校都唔多特別收費!呢間學校校長和老師至係重點,校長有功力成績開始進步中,但佢好少講呢d,反而落左去發展學生和了解學生到!而老師大多有愛心,我個仔之前係私小到鬥到無乜自信成日話自己好多野都做唔到,嚟到呢到識到好多同level的朋友,成績好左自信多左,我覺得佢開心左好多,成日會同我講係學校發生左d事!
如果你想要好谷好谷跑成績佢俾唔到。
但想要簡簡單單享受校園生活的,佢由外至內都俾到你!

回覆 In2c68 的帖子

Thanks ! 我就係想揀一間簡簡單單,功課量唔太多,唔太谷嘅學校。

christine1125 發表於 19-11-27 12:36

Thanks ! 我就係想揀一間簡簡單單,功課量唔太多,唔太谷嘅學校。

重有中一佢一星期有兩日功課班一定要留到4:30先可以走,幫佢地完成功課同温下d中文默書。所以唔洗太擔心功課!

In2c68 發表於 19-11-27 14:31
重有中一佢一星期有兩日功課班一定要留到4:30先可以走,幫佢地完成功課同温下d中文默書。所以唔洗太擔心功 ...

點解溫中文默書咁奇怪唔係英文默書

知唔知學校收生係咪一定要中, 英, 數合格先收?

little_yolky 發表於 19-11-27 16:49
點解溫中文默書咁奇怪唔係英文默書

因為英文默書唔多,兩個班主任都唔係英文老師囉!

christine1125 發表於 19-11-27 17:18

知唔知學校收生係咪一定要中, 英, 數合格先收?

呢個就唔知了,不過聽學校d人講過,自行收人成績係其一感覺同有幾想入呢到係其二!所以有心就做定功課自行解決左佢,因去到大抽獎變數就大了!?重有我地班有個外國小朋友中文唔叻都收!

Thanks!

In2c68 發表於 19-11-26 13:30
今年第一年的用家出嚟講下先,學生算幾乖,可能附近得愛民邨和迦蜜,都無乜機會學壞吧!學生以基層居多所 ...

請問有無sen支援?

In2c68 發表於 19-11-26 13:30
今年第一年的用家出嚟講下先,學生算幾乖,可能附近得愛民邨和迦蜜,都無乜機會學壞吧!學生以基層居多所 ...
請問對 SEN 學生包容嗎?

回覆 vta137 的帖子

照顧特殊學習需要及融合教育
 本校共有 23 位接受特殊教育培訓的老師(符合教育局要求),增聘培育主任、輔導
員、表達藝術治療師及聖公會派駐本校的教育心理學家、社工等,協助有需要的同 學得到合適的輔導,輔導組、學習支援小組、校務組與各學科協作,為有需要學生 進行成長輔助訓練、學習障礙輔導、課餘功課輔導、考試調適等學習支援。
 本校繼續與香港教育大學合作,透過「悅學協作伙伴計劃」,本校中、英、數、通老 師與大學專家共同備課,互相交流,一同研究適切的課程與教學法,以照顧不同能 力學生的學習需要。此外,本校亦向有需要的學生提供學習、家課和測考調適;安 排言語治療服務改善學生的理解與溝通能力;另開辦自閉症小組增加學生的社交能 力和學習動機。
 成長學習支援組已成功向教育局申請中學學習支援津貼,部份津貼用以聘請培育主 任,支援教師照顧有特殊學習需要的學生。
 對有特殊需要的學生,學校建立了有系統的架構、辨識及轉介程序;輔導組協同教 育心理學家、社工、家長、班主任及科任老師為有需要的學生舉行個案會議;共同 協商,為個別學生於課程、行為各方面作出適切的支援。
 使用學習支援津貼聘請相關的專家如言語治療師、專業社工等到校協助。再加上駐 校教育心理學家、社工、培育主任和輔導員、其他社會資源,配合全體老師盡心協 助有關同學適應學校生活,獲得平等接受教育的機會。
 於九月開學前安排學習支援個案會議,讓所有科任老師清楚明白有關學生的問題和 需要的特別照顧。
 使用學習支援津貼推行不同類型的融合教育活動,讓全體學生學習接納、包容,達 至成為和諧關愛校園。
測考及學習調適措施

回覆 TTCC 的帖子

其實sen 學生有時真係未必分得到,中一新環境識一兩個新朋友應該唔難適應!我都識d sen 的小朋友,只要搵到佢喜歡做的事係可以好專注!聖三一成日講住要幫年青人搵人生方向多過搵學習成績!

In2c68 發表於 19-12-5 03:15
回覆 TTCC 的帖子

其實sen 學生有時真係未必分得到,中一新環境識一兩個新朋友應該唔難適應!我都識d sen  ...
謝謝您的回覆!

係咪全中文教?

huingalam 發表於 19-12-5 18:14
係咪全中文教?

精英班係英文,其他班中文!

In2c68 發表於 19-12-6 02:11

精英班邊科用英文呢?

huingalam 發表於 19-12-6 07:05
精英班邊科用英文呢?

數學同科學!

In2c68 發表於 19-12-6 02:11
你仔仔小學時成績好唔好?
去到呢間中學是否入了英文班?跟唔跟到?
我想做個參考,謝謝

ccue148 發表於 20-4-11 14:57
你仔仔小學時成績好唔好?
去到呢間中學是否入了英文班?跟唔跟到?
我想做個參考,謝謝

唔算好!不過我地私小課程深d,就算入左英文班都應付到,因我地小學已有英數同science! 反而考試要適應,中學考試內容都幾多