用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 荃灣玫瑰蕾小學 Rosemud Primary school
go

荃灣玫瑰蕾小學 Rosemud Primary school [複製鏈接]

我想請問知不知道荃灣玫瑰蕾小學好嗎?

因我女兒現讀小二,每天10樣功課,逢星期一丶三,也要默書每次2課,家長和小朋友也吃不消。想幫她轉校。

0    0    0    0

回覆樓主:

荃灣區唯一私小
2019/20學年 每級1班(學額30個)
全校學額180個 學生63人
Source: EDB

回覆 aapl 的帖子

我都唔知間學校好唔好, 但小學生活好緊要, 呢d細校對小朋友發展好似唔係好好, 不如留意第二間

回覆樓主:

小學係好重要。我當初都後悔比個女傳統小學,到上年先中學,都係比佢讀國際學校。佢成個人變哂,喜歡返學,好主動識朋友。全家人現在都開心返哂。當初佢係學校好被動,因中文差,唔識用中文溝通,冇朋友,所有科係全中文。佢好唔鍾意返學,因佢出世後,我用全英文同去溝通,冇唸過佢係小學會用唔到中文同人溝通。所以讀國際學校係我一個正確選擇。如果繼續比佢讀傳統中學,好很定佢冇心機讀上去。而你唔可以因為功課多,默書多,而比佢讀國際學校,要睇佢英文水平,因Grade 2既小朋友佢哋已開始用英文溝通,而你小朋友唔識用英文溝通,佢入到去,都好難會識到新朋友,所以你一定要問下個小朋友先。但如果你想中學既時候先比佢讀國際學校,咁你最好現在比佢開始讀,因上到國際學校的中學,學校唔會教英文文法,佢哋expect你既仔女已識哂,英文科係要佢哋睇好多英文文學書、要寫好多essay,一星期都有一,兩份essay要寫。英文冇返咁上下水平,反而好辛苦。但英文水平好,就好快搞點,我個女好主動自己做功課,唔須要叫。
如你真係想揾間國際小學,揾間好d。

有朋友小朋友曾就讀,學校雖然規模細及地點唔理想,但知道校長有心辦學及校風尚可...

aapl 發表於 19-11-26 00:14
我想請問知不知道荃灣玫瑰蕾小學好嗎?

因我女兒現讀小二,每天10樣功課,逢星期一丶三,也要默書每次2課, ...

玫瑰蕾有冇參加派位?
不如選青衣或美孚地利亞。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 20-5-26 00:08
玫瑰蕾有冇參加派位?
不如選青衣或美孚地利亞。

玫瑰蕾有參加派位

http://www.rosebud.edu.hk/highlights/

Highlights:

– Accredited by Hong Kong SAR Government.

– Follows International Primary Curriculum (IPC).

– Participant of Hong Kong Secondary School Allocation System.

– 100% admission to secondary schools

......
‹ 上一主題|下一主題