用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝某某某家長
go

多謝某某某家長  

呈2完成,阿女首嘗數學滿分,在此多謝幾位家長指引,希望大家都有好成績

arman118    發表於 19-12-3 00:19
hueyman    發表於 19-11-26 10:38
Poyau    發表於 19-11-25 22:35

仔仔錫錫你 發表於 19-11-25 21:02
呈2完成,阿女首嘗數學滿分,在此多謝幾位家長指引,希望大家都有好成績 ...

你由幾多分升上100分?有咩心得?

回覆樓主:

congratulations!有好野分享下好喎!等小女都有望提升,感激感激

呈2完成,阿女首嘗數學滿分,在此多謝幾位家長指引,希望大家都有好成績 ...

襯著孩子增加"自信心"的好機會,把一些"積存"的數學概念逐一重溫一下。但不要心急,重點係要孩子明白番D過去唔明嘅概念。有自信心的孩子係容易D提升數學能力。繼續努力呀!

叻女
點做?我好想學野

醒目開學勳章

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 tomato100hk 的帖子

呈分前已經A但有時B,亦未試過9字。眼見呈分在即怕失手拿B,搵人指點下,點知驚奇地突破九字。呈2人人搏命狂操,佢好似無咩壓力做下練習就首嘗滿分,佢自己都唔信。考完當天講最低一定有96!

回覆 IloveJJ 的帖子

阿sir 話唔洗,話阿女聽話,講咩做咩,唔多唔少,跟足做題技巧,check 卷方式..... 有信心唔睇佢都有9字。我問阿女, 阿女 “擰頭”我以為唔洗,我話真係唔洗,阿女即時大叫話“唔好唔補”。

仔仔錫錫你 發表於 19-11-27 15:22
回覆 IloveJJ 的帖子

阿sir 話唔洗,話阿女聽話,講咩做咩,唔多唔少,跟足做題技巧,check 卷方式.....  ...

緊要關頭起碼補埋呈三啦!

弓起, 弓起 ! 我成日覺得100是好難的, 可以拎到, 好強呀 !

我地未派, 因有人補考, 所以未有得派!。。。等等等。。 

我們呈2也是拿了滿分。
但絲毫都沒開心,反而有少少失望。
因爲過去數一直9頂,但數平均分只有6X。尼次題目明顯出淺了,好幾位同學滿分……
成績未全派,擔心中……

medicine 發表於 19-11-27 17:50
我們呈2也是拿了滿分。
但絲毫都沒開心,反而有少少失望。
因爲過去數一直9頂,但數平均分只有6X。尼次題目 ...
我地呢批平庸之輩能在短期由飄忽變穩定, 再由穩定變滿分,高人是難以理解的

我2個由細至大數學都未試過滿分,次次都衰careless mistake

仔仔錫錫你 發表於 19-12-2 10:21
我地呢批平庸之輩能在短期由飄忽變穩定, 再由穩定變滿分,高人是難以理解的 ...

唔使謙虛。
早前用詞或有謬誤之處,見諒。
我們也是從后通過努力學習從而追進前列:曾經也是年級近50名。
呈一滿意。呈二,分數已知,但未有成績排名。感覺分數普遍提高,但憂慮正因此而來:曾聽聞話平時(非呈分)出題深,旨在給予鞭策力——離高分尚遠,仍需努力;呈分則略淺,旨在大家普遍多些AB,方便不時之需。而數,正正有此之嫌:無故多了好幾個滿分(過往係沒滿分)。而我們以前係靠數來拉差距,出淺明顯沒好處。
另,預祝大家升中如意。

IloveJJ 發表於 19-12-2 11:33
你呢個消息的確是有的,我哋學校都有咁做,幸好係一次淺一次深。
嗯。從另一個角度睇,呈分前出深,第一次呈分略淺,則大家最直接的分數感覺:有進步,繼續加油;第二次呈分,再略淺少少,大家繼續進步——對於士氣,確實係最好的激勵!
當然,尼個係理想狀態,實際施行有難度。

我之前的補習老師說careless mistakes不是無可避免的,他用了些特別方法教我小孩後,數學每次考試就由大約90提升至98-100。