用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝某某某家長
樓主: 仔仔錫錫你
go

多謝某某某家長  

由小五開始, 我女兩個教主科的老師也叫她報英華 !
但我...
英華住積都800人報 (印象中, 有錯告知)
搬中西區之後一定更多人報 !

而且港島區小學女仔, 好多人都會報英華 !
對於我地新界人來講又遠, 我點解唔選間近,
又差不多的, 及又只可報自行喎..

所以都15/16, 得2個位, 多數唔報 !  

subb 發表於 19-12-5 09:01
我反而覺得中文是決定性作用, 特別是作文, 可以好考起學生!
yes, 因為其他科目通過短時間訓練,可以好快提升。不過中文真係  靠長期積累,作文更加係。短時間提升唔到。

b3410 發表於 19-12-5 09:21
yes, 因為其他科目通過短時間訓練,可以好快提升。不過中文真係  靠長期積累,作文更加係。短時間 ...
我地今次好多人中英數都高分9X,但就多人衰了作文 !
今次改卷的好手緊, 一向作文強的都唔高分,
我女中文老師都講, 佢的文可以高分點 !

b3410 發表於 19-12-5 09:21
yes, 因為其他科目通過短時間訓練,可以好快提升。不過中文真係  靠長期積累,作文更加係。短時間 ...
同意。
小升中,“得XX得天下”不足信,原因很簡單,全部科目都要計算,雖比重不同,但得一科半科不足以左右大局。但失一科足以失全部,因爲失可以失許多。
DSE則另計,因5**有加權重及可以BEST5/6(或需符合某些條件)。

subb 發表於 19-12-5 09:55
我女中文老 ...
試題出淺的明證。個人認爲唔好。

subb 發表於 19-12-5 09:07
但我...
英華住積都800人報 ...
幾多人報唔係重點。關鍵係在於自已阿女係全部報名學生中的(預估)排名。靠前的,理得有幾多人報,一樣係你自己機會大。

subb 發表於 19-12-5 09:55
我女中文老 ...

阿仔考完呈二作文嗰日,我問佢作左幾多字?佢話5xx字,我心諗: 死梗,作多錯多 ,呈一佢中作離題咪只得8x, 好彩中文大卷拉返分有A. 點知佢今次作文有9字,個心定晒 ,佢仲懶叻話自己唔係吹水唔抹咀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-5 10:14
阿仔考完呈二作文嗰日,我問佢作左幾多字?佢話5xx字,我心諗: 死梗,作多錯多  ,呈一佢中作離題 ...

好彩同你沒利益衝突

gracelam 發表於 19-12-5 10:14
阿仔考完呈二作文嗰日,我問佢作左幾多字?佢話5xx字,我心諗: 死梗,作多錯多  ,呈一佢中作離題 ...
佢地估緊邊個改, 因為有2班沒有作文分數底的問題  !
有一班就好慘情, 我女都有D失望, 雖然仍是9字頭 !

subb 發表於 19-12-5 10:17
佢地估緊邊個改, 因為有2班沒有作文分數底的問題  !
有一班就好慘情, 我女都有D失望, 雖然仍是9字頭 !

係咪陳主任?

medicine 發表於 19-12-5 10:17
好彩同你沒利益衝突

今年不是小六生?

gracelam 發表於 19-12-5 10:19
係咪陳主任?
唔係,我女就是陳主任教 !

medicine 發表於 19-12-5 10:08
幾多人報唔係重點。關鍵係在於自已阿女係全部報名學生中的(預估)排名。靠前的,理得有幾多人報,一樣係你 ...

係怕同港島區班女仔掙 !唔知道港島區女仔有幾強, 又感覺他們強D !  

gracelam 發表於 19-12-5 10:21
今年不是小六生?
係小六。但我們意向非男女校,甘咪沒利益衝突咯

medicine 發表於 19-12-5 10:29
係小六。但我們意向非男女校,甘咪沒利益衝突咯

明解

subb 發表於 19-12-5 10:24
係怕同港島區班女仔掙 !唔知道港島區女仔有幾強, 又感覺他們強D !  
個人認爲係擔心提早公佈自行結果多過其他因素。
有兩個位,試試無妨。另一個穩陣少少而入左唔後悔就得啦

subb 發表於 19-12-5 10:24

我地小學每年入英華女只有一兩個,我女個屆入去的是級頭五加運動。

不過九龍新界都有好多好中學,唔一定要過海讀書。

gracelam 發表於 19-12-5 10:36
我地小學每年入英華女只有一兩個,我女個屆入去的是級頭五加運動。

不過九龍新界都有好多好中學,唔一定 ...

英華女難入還係QES(只講自行)?

medicine 發表於 19-12-5 10:42
英華女難入還係QES(只講自行)?

個人覺得QES難啲, 因為有男仔一齊爭,有啲男仔可以好叻仔又定性(可惜唔係我個仔)。

subb 發表於 19-12-5 09:07
但我...
英華住積都800人報 ...

你囡囡可試油真,油真有得跳舞。