用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校可以自行幫學生取消朗誦比賽嗎
go

學校可以自行幫學生取消朗誦比賽嗎

親友小朋友係12月比賽,但機構未講12月會取消,但小學幫學生取消朗誦比賽,可以嗎? 唔係至少要經家長同意?

回覆樓主:

係集誦定獨誦?
如果集誦,學校評估完風險,可能覺得帶隊出去有危險所以取消參加比賽
我女獨誦都被協會取消左,我覺得今屆應該取消晒所有賽事先公平

C.Humphrey 發表於 19-11-24 10:34
係集誦定獨誦?
如果集誦,學校評估完風險,可能覺得帶隊出去有危險所以取消參加比賽
我女獨誦都 ...

係獨誦呀

sunnymama2 發表於 19-11-24 10:57
係獨誦呀

獨誦應該家長可以自己帶去,家長手上有無比賽通知書?

C.Humphrey 發表於 19-11-24 12:06
獨誦應該家長可以自己帶去,家長手上有無比賽通知書?

有呀。

咁樣先莫明奇妙!

sunnymama2 發表於 19-11-24 12:07
有呀。

咁樣先莫明奇妙!

咁就更加唔由學校話取消就取消,不如打去搵老師傾下,家長自己帶,會評估風險架啦

C.Humphrey 發表於 19-11-24 10:34
係集誦定獨誦?
我女獨誦都 ...

我小朋友場比賽都被取消了, 唔知之後嘅比賽能否如期舉行, 如果同樣都被取消, 也會替他們可惜, 始終大人與小朋友也一起努力付出過!

不過作為一個公平公正的比賽, 必須一視同仁, 無理由一D就被取消, 一D就如期作賽, 這樣不公的安排也影響著整個比賽的認受性。

所以, 以暫時黎睇, 將整個比賽延期舉行是比較理想的做法, 明白當然會牽涉大量重新安排的工作。

雖然之前佢地有出過唔改期, 唔退款的條款, 但作為一個負責任的主辦單位, 而整個比賽又牽涉眾多參與的學校、學生, 大會理應給予大家一個更好的解決方法, 不是一句取消就算, 咩都唔再跟進!!

跟住二月就音樂節,可以延期到幾時呢?好多學生兩個比賽,甚至參加幾項,延期隨時撞期撞到七彩