用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 支援ADHD中學
樓主: wenwen_chan
go

支援ADHD中學 [複製鏈接]

miriam 發表於 19-11-28 08:30
食埋早餐先幫你睇

唔該哂啊!

In2c68 發表於 19-11-28 09:00
山頭?新界喎!咁為何唔揀番屋企附近,始終中學多活動又多專題報告要同同學做,放學時間唔定,近d易控制時 ...

咁又未至於,我喺竹園附近啊,所以好唔就腳

wenwen_chan 發表於 19-11-28 09:04
咁又未至於,我喺竹園附近啊,所以好唔就腳

我誤會左新界果到,band1生重有民生可選擇1號巴士從竹園直到

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-28 07:55

黃大仙 保一/協和  九龍城 何明華銀禧
保良局第一張永慶中學

特殊教育培訓:28%

School Report (2017-2018)

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-28 07:55

黃大仙 保一/協和  九龍城 何明華銀禧

何明華會督銀禧中學

特殊教育培訓:15%

Bishop Hall Jubilee School School Report (2017/2018)

可能我老花太勁, 睇左兩次都唔多覺有提 SEN 既資料, Gift & Talent 就有囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

29XX86 發表於 19-11-26 16:15
你入教育局網站, SEARCH SEN, 就會出左好多關於SEN的MEMO, 但間間學校SEN組處事手法不一 ...
朋友個仔係 SEN, 升中前有份野要佢簽, 就係會唔會將小學有既資料交俾中學, 家長同意先會俾.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 deen 的帖子

謝謝, 請問知否這間學校校風好唔好啊

wenwen_chan 發表於 19-11-24 10:23
想問吓黃大仙,九龍城 band1 中學有邊間有support 倒Sen嘅學生? 女仔,專注力不足+焦慮傾向,好似唔覺有, ...

請問焦慮傾向點樣發現到呢?我想留意下

miriam 發表於 19-11-28 09:50
朋友個仔係 SEN, 升中前有份野要佢簽, 就係會唔會將小學有既資料交俾中學, 家長同意先會俾.

係呀!家長可選擇唔通知中學我。

醒目開學勳章 王國長老

deen 發表於 19-11-26 23:53
以我所知,九龍塘中學對sen做得唔錯,band幾我就不肯定了
B3

醒目開學勳章 王國長老

PurinBB 發表於 19-11-28 15:08
回覆 deen 的帖子

謝謝, 請問知否這間學校校風好唔好啊
九龍塘學校(中學部)是否難入

九龍塘學校(中學部) vs 旺角勞工子弟學校

miriam 發表於 19-11-28 09:38
何明華會督銀禧中學

特殊教育培訓:15%

我都係睇倒呢個,先發覺講到保一好谷,但原來佢特殊教育訓練都唔算少

miriam 發表於 19-11-28 09:50

我記得早一兩年我問過學校社工,係可以等間學校收咗後先通知。

Amy12 發表於 19-11-28 15:15
請問焦慮傾向點樣發現到呢?我想留意下

佢小一嗰時評估專注力時一齊check倒㗎,因為做問卷時發現佢好緊張成績,所以心理學家有提過要留意

In2c68 發表於 19-11-28 09:14
我誤會左新界果到,band1生重有民生可選擇1號巴士從竹園直到

民生有班小學升上去,自行機會少好多啦!

wenwen_chan 發表於 19-11-28 20:20
佢小一嗰時評估專注力時一齊check倒㗎,因為做問卷時發現佢好緊張成績,所以心理學家有提過要留意
...

明白,希望你小朋友可以入到心儀中學

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-28 20:07
我都係睇倒呢個,先發覺講到保一好谷,但原來佢特殊教育訓練都唔算少
離自行仲有時間, 你再睇下心水兩區既中學既校務報告先, 有時未必如外間所講

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-28 20:10
我記得早一兩年我問過學校社工,係可以等間學校收咗後先通知。
好老實, 呢樣我都唔知架, 因我囡唔係 SEN

頭先係度諗, 小學個份野簽左後, 係自行時教局會唔會交埋資料俾中學, 會既我明點解識既家長唔簽

wenwen_chan 發表於 19-11-28 20:24
民生有班小學升上去,自行機會少好多啦!

自行位還自行位喎,以我所知上年自行都收左好多外面考生

miriam 發表於 19-11-28 23:05
好老實, 呢樣我都唔知架, 因我囡唔係 SEN

頭先係度諗, 小學個份野簽左後, 係自行時教局會唔會交埋資料俾中 ...

我印象嗰時社工係話可以唔簽住嘅,不過升中係一個好大嘅轉變,通報咗學校社工,佢地會容易配對倒適合小朋友嘅跟進,咁通報咗點都好啲,咁當然收咗先報安全好多。我囡囡間小學就係呢方面做得唔錯。最初我個囡選小學時未判專注力不足,但因為聽過呢間學校嘅社工跟case跟得唔錯,所以雖然係二線,我大抽獎時都放咗佢喺乙一…,而家發覺再嚟一round選校,呢方面都係好大嘅考慮
‹ 上一主題|下一主題