用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 容易插班嘅英文或直資小學
go

容易插班嘅英文或直資小學

朋友女兒,讀緊一般中小,今年三年級,但係非常吃力, 好簡單嘅中文詞語都要翻成英文才明白 ,只看英文書。請問哪一間英文小學或直資小學 較容易插班? 小朋友仲要好靜,好怕醜, 謝謝大家提供意見

諗住之後去外國讀書?好既英小,無論津校直私都難插班。
與其斬腳趾避沙蟲,不如趁仲細搞搞啲中文

C.Humphrey 發表於 19-11-24 10:47
諗住之後去外國讀書?好既英小,無論津校直私都難插班。
與其斬腳趾避沙蟲,不如趁仲細搞搞啲中文
...

有冇好方法,因為都替小朋友辛苦

湘 發表於 19-11-24 10:51
有冇好方法,因為都替小朋友辛苦

係中文認字唔得?

C.Humphrey 發表於 19-11-24 10:56

係中文認字唔得?

認寫沒問題,是理解

湘 發表於 19-11-24 10:58
認寫沒問題,是理解

如果係認字,買一套漢字500就好
如果係理解,可能出去上堂補補會好d
我女細細個有補開,我覺得有幫助

C.Humphrey 發表於 19-11-24 12:10
如果係認字,買一套漢字500就好
如果係理解,可能出去上堂補補會好d
我女細細個有補開,我覺得有幫助

有冇邊間補中文好㗎

湘 發表於 19-11-24 12:35
有冇邊間補中文好㗎

check pm

回覆 的帖子

有、青衣地利亞閩僑、易插、英文直資小,不過唔識人讀,所以所知不多。

回覆樓主:

但入英小都要讀中文,除非入國際。避唔到

haihaimom 發表於 19-11-24 15:21
回覆 湘 的帖子

有、青衣地利亞閩僑、易插、英文直資小,不過唔識人讀,所以所知不多。 ...

青衣太遠啦

回覆 的帖子

會唔會考慮天主教總堂區小學,津校,英小,以前易插,依家可能難咗。

建議趁細搞好佢,始終你考dse,中文唔掂好大鑊,其他科好極都無用。

湘 發表於 19-11-24 07:38
朋友女兒,讀緊一般中小,今年三年級,但係非常吃力, 好簡單嘅中文詞語都要翻成英文才明白 ,只看英文書。 ...

語言的學習沒有捷徑,我建議從最簡單的中文書伴讀,一直伴讀到自己讀,詞彙的積累最好的方法就是閱讀。我也是女兒三年級才開始意識到她中文的詞語需要翻譯才能理解,她想說某一樣東西好吃,她會告訴我像吃天堂一樣,因為英文裡面是這樣表達:I took a bit of heaven,他們會經常直譯過來,令你哭笑不得。到三年級我才有了危機感,於是每天伴讀半個小時,聖誕節復活節春節暑假,每天2個小時閱讀中文追趕,到現在五年級終於看到進步,無論是閱讀理解能力還是作文都到了中上水平,最開心的是是她自己會選擇中文書享受閱讀。當然英文閱讀能力一直超越她的年齡

回覆樓主:

如認字冇問題,係咪應該要操多啲閱讀理解? 始終如果日後係考DSE, 中文唔掂好難搞。就算小學中文Ok,都唔代表中學中文Ok,中學只會更難理解

中學可以揀直資,有些直資高中可以其他試,用non Jupas入香港的大學,亦可以考外國大學

或者現在先試轉去有直屬或聯繫的小學

可以試下長沙灣Ymca基信,中文班有分兩種

我地都係全英小, 但中文科都唔係容易應付, 除非計劃去外國讀書, 否則真係要認真面對中文科

同阿仔的問題差不多,如果平日有話英語和上網,就不要讓英文超前太多,拖慢進度。我的處理方法是,小朋友暫停買英文書,只准買中文書看。阿仔停了英文書二年,英文仍然會有進步,中文就進展較慢,但不算差,追回了一點點,現在四年級只是執筆忘字較多,經常用同音字頂上,其餘沒有大問題,平日沒有加操,每星期補習中英文兩科各一個半小時。

可考慮玫瑰崗

回覆 wongtw 的帖子

我既情況差唔多, 要暫停唔俾佢睇英文書, 買啲淺既中文書俾佢開始睇, 慢慢培養佢睇中文書既興趣, 不過進展係慢既, 中文作文仍然唔夠詞彙, 但起碼而家佢唔抗拒