用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛讀中學後路
go

北愛讀中學後路

如果響北愛讀中學,認受性如何?之後上英國一流大學同響英國發展事業容易嗎?

英國本土本身會唔會對唔同地方讀書既人有歧視或分等級?

siuballma 發表於 19-11-23 22:18
如果響北愛讀中學,認受性如何?之後上英國一流大學同響英國發展事業容易嗎?

英國本土本身會唔會對唔同地 ...

唔係好明,北愛係大不列顛嘅一部份,佢又係考a level,  點會有認受性問題?

bbba05 發表於 19-11-23 22:40
唔係好明,北愛係大不列顛嘅一部份,佢又係考a level,  點會有認受性問題?

...

因為我聽有人講過英格蘭人會笑北愛口音,或覺得英格蘭讀好過北愛讀,唔知真唔真

siuballma 發表於 19-11-23 22:54

因為我聽有人講過英格蘭人會笑北愛口音,或覺得 ...

你在香港住有無笑從長洲,南丫,大嶼山搭船出來上班嘅同事呢?

bbba05 發表於 19-11-23 22:40

...

非常認同。

回覆樓主:

北愛那間大學好? 剛開始留意, 請大家指教下(emoji)

Belfastmummy 發表於 19-11-24 05:20
你在香港住有無笑從長洲,南丫,大嶼山搭船出來上班嘅同事呢?

好好既比喻

Belfastmummy 發表於 19-11-24 05:20

我唔熟英國,都係睇之前一d響英國讀書既人咁講,香港同英國係咪100%一樣呢?你可唔可以分享下你響英國既經歷

siuballma 發表於 19-11-24 20:08
我唔熟英國,都係睇之前一d響英國讀書既人咁講,香港同英國係咪100%一樣呢?你可唔可以分享下你響英國既經 ...

完全無惡意㗎,打個比喻啫,
生活枯燥開個玩笑

Belfastmummy 發表於 19-11-24 20:12

完全無惡意㗎,打個比喻啫,

唔緊要,始終英國地方大,分為四大區域,四個區域既歷史政治人文甚至口音都可能有差異,佢地點睇對方呢?各區黎既人社會機遇又如何呢?真係要響個個地方生活過先比較清楚,所以希望有經歷既人可以分享下

回覆 Belfastmummy 的帖子

2005/03/01-4.16kg 2005/04/02 -5.44kg 2005/05/14 - 7.47kg 2005/06/07 - 7.95kg, 65.5cm 2005/07/02 - 8.62kg 2005/09/03 - 8.98kg, head - 44cm, height - 72.5cm 2005/12/10 - 10.2kg, 76cm 我叫梓軒,响2005年3日1出世! Welcome to my web page : 駱仔仔之家

siuballma 發表於 19-11-23 22:54

因為我聽有人講過英格蘭人會笑北愛口音,或覺得 ...
睇過好多sharing, 係有口音歧視.
1. 如用Essex accent 見IBank/law firm 之類工, 會難請D,

2. 亦有人BBC英文見工, 比個interview 罵佢係咪玩野...(因其實好少英國人用BBC英文)

3. https://www.facebook.com/tokit.channel/posts/1014478005291389/ (陶傑呢篇講得幾好), 一個華人就算佢用王室口音講英文, 都會因為華人身份被歧視....

所以結論係..如果英國本土人, 口音對佢地可能有D影響, 但對華人黎講, 如果要歧視, 首先就因為膚色就歧視左, 口音正唔正統, 就應該冇人理...(即如當你見工, 如果僱主接受左你膚色, 就唔會因為你個口音而唔請你)