用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯ ...
樓主: 蜜蜜斟
go

呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-12-3 15:01
咁可唔可以分析一下,對於考二線直資既影響,係正面定負面?阿妹鍾意基崇同創知。
...
相信自行結果公佈後,會多咗人放二線直資既位。但之前既競爭亦可能會大咗(大家係咪都考咗註冊咗先,反正可以抽飛)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-3 15:06
相信自行結果公佈後,會多咗人放二線直資既位。但之前既競爭亦可能會大咗(大家係咪都考咗註冊咗先,反正可 ...

即係先苦後甜

little_yolky 發表於 19-12-3 15:07
即係先苦後甜
今年統一派位應比過往和下年困難,因為學生人數多咗,又攪個提早公佈自行結果兼可抽飛既安排。
相信自行/直資離埸率會下跌(估計多區可能會低於30%),令到更多人要參加抽獎。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-3 15:13
今年統一派位應比過往和下年困難,因為學生人數多咗,又攪個提早公佈自行結果兼可抽飛既安排。
相信自行/直 ...

點解今年會比下年困難?

little_yolky 發表於 19-12-3 16:49
點解今年會比下年困難?

今年第一年可以知道自行結果向直資抽飛,最後會出現咩局面?爆出咩問題嘅呢?
相信目前無人能預計。
到時真係出問題,相信以現今政府膠官既能力,都無本事係今年內處理好。
到咗下年,起碼直資中學有晒經驗,就算EDB繼續天然呆,相信情況都會好過今年。

hkpapa852 發表於 19-12-3 18:56
今年第一年可以知道自行結果向直資抽飛,最後會出現咩局面?爆出咩問題嘅呢?
相信目前無人能預計。
到時 ...
天然呆
我覺得對於打算讀直資的同學來講,係好事,因為部分本來唔夠膽搏自行的同學,自行後會放直資位。而對於一心入官津同學來講 ,其實競爭大咗。

b3410 發表於 19-12-3 19:40
天然呆
我覺得對於打算讀直資的同學來講,係好事,因為部分本來唔夠膽搏自行的同學,自行後會 ...

對某些直資來講,唔係好事呢,收咗又抽飛走咗,又要重來!

mcl203 發表於 19-12-3 20:49
對某些直資來講,唔係好事呢,收咗又抽飛走咗,又要重來!
如果我係直資,就收貴D留位費,好似國際學校咁貴
我估會少些人注冊又抽飛。不過唔知留位費EDB有冇規定。

b3410 發表於 19-12-3 21:10
如果我係直資,就收貴D留位費,好似國際學校咁貴
我估會少些人注冊又抽飛。不過唔知留位費EDB有冇 ...

老實講,除非我小朋友天生異稟,否則就算要我交學費既上期同按金,我都會交。阿妹唔同家姐

hkpapa852 發表於 19-12-3 18:56
相信目前無人能預計。
到時 ...

你好似係今年?辛苦你了

hkpapa852    發表於 19-12-4 08:16

hkpapa852 發表於 19-12-3 15:01
恐怕只係百中無一的學校。3月底考我知有不少,但真係未見過有人4月先考。
...
4月已經是easter, 要放假...邊間咁趕呀  !

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 19-12-9 18:23
家姐係咪今年中二?我好耐冇入嚟啦,因為今年三少小六,我又要從頭嚟過,嗰陣我好似同你傾過計
...

係呀,無見你一排。家姐中一咋,依家衰到貼地。

Hoining 發表於 19-12-9 21:03

家姐入咗邊間?二少舊年差啲留班,點知補考又突然全部合格 ...

係班同學,部分成日講粗口、無禮貌,耳濡目染,佢依家講說話都好無禮貌、無規矩。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-12-9 21:21
係班同學,部分成日講粗口、無禮貌,耳濡目染,佢依家講說話都好無禮貌、無規矩。
...
你女嗰間b1a女校都咁?

bobbob 發表於 19-12-10 10:48
你女嗰間b1a女校都咁?

響老師面前扮乖咪得囉。仲教我阿女:講粗口好平常,唔好咁大驚小怪

Hoining 發表於 19-12-9 21:25
中一係受朋輩影響嘅時間,我二仔中一嗰陣成日黑我面發脾氣,今年好咗啲,要比啲時間佢哋過渡。最緊要唔好 ...

請問二仔今年係中幾?我計下數睇仲要捱幾多年

回覆 little_yolky 的帖子

咁驚?唔係話D女仔好乖嗎?我仲首選呢間...
‹ 上一主題|下一主題